logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gitara elektryczna do 500 zł na start do rocka – modele dla początkujących

lonek9 12 Paź 2011 21:37 11178 10
  • #1 10021033
    lonek9
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam Forumowiczów

Mam zamiar kupić sobie gitarę elektryczną, proszę o poradę jaka gitara bedzie dla mnie najlepsza. Nigdy nie grałem, zamierzam się nauczyć, chcę gitarę do grania rocka. Planuję wydać na gitarę do 500 zł (samą gitarę, bez wzmacniacza itp.)

Z góry dziękuję za porady.
  • #2 10021461
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Do 500zł, będzie ciężko.
    W tej cenie to tylko sprzęt używany. Najtańsza gitara, która spełnia jakie takie normy, to Epiphone Special II (ale nowy, 3 lata max, starsze to wyjątkowy szmelc). Za setkę więcej masz Deana Vendettę XM. Nowe Corty za 500zł, są niestety nic nie warte. Zero powtarzalności, tragiczne wykonanie.
    W tej chwili na allegro można kupić używany Epiphone EXPLORER GT, używane Speciale, Ibanez GSA60 BK.
    Lecz podstawową rzeczą, jaką musisz zrobić, to przejść się do sklepu i pograć na kilku modelach gitar. Tych tańszych i tych droższych. Zobaczyć, która Ci najlepiej pasuje. Jaki profil gryfu Ci najlepiej leży.
  • #3 10100941
    salutare
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Ja również chciałbym sobie kupić gitarę elektryczną na początek mojej przygody. :D

Co sądzicie o tym: http://allegro.pl/jack-danny-lp-rock-pack-bk-gitara-elektryczna-i1895014682.html

albo http://allegro.pl/gitara-elektryczna-cruiser-by-crafter-st-120-blu-i1863412656.html

A co o tej myślicie: http://allegro.pl/epiphone-les-paul-special-ii-super-stan-bcm-i1913292373.html?? Używana, struny do wymiany, warto licytować?? Jeżeli tak, to do jakiej kwoty aby było warto :D

Nie zależy mi na nie wiadomo jakim brzmieniu, jednak nie chciałbym kupić jakiejś beznadziejnej gitary :D
  • #4 10105526
    telecaster1951
    Pierwsze syf, drugie syf.
    salutare napisał:
    Nie zależy mi na nie wiadomo jakim brzmieniu, jednak nie chciałbym kupić jakiejś beznadziejnej gitary :D
    Epi, spoko. Bardzo dobre struny, to koszt 30zł, więc w tym problemu nie ma. Dowiedz się tylko, jakie przystawki, są tam wstawione, bo oryginalne są otwarte.
  • #5 10108014
    salutare
    Poziom 11  
    Napisałem do niego o te przystawki, w odpowiedzi npisał : "Przetworniki sa oryginalne"
  • #6 10108288
    telecaster1951
    salutare napisał:

Napisałem do niego o te przystawki, w odpowiedzi npisał : "Przetworniki sa oryginalne"
    Nie ma takiej możliwości. Epi specjal II, ma otwarte przetworniki. Zapytaj się jakie modele przystawek są tam zainstalowane. Może puszka jest dorobiona ?
  • #7 10108948
    salutare
    Poziom 11  
    Napisał: "Nie wiem ale na pewno mozna znalezc spectfikacje na necie.", więc licytować, czy lepiej ją sobie odpuścić??

A o co chodzi z tymi przetwornikami, są otwarte i jeszcze jakie?? Czym się różnią??
  • #8 10110317
    telecaster1951
    Są przetworniki otwarte, czyli bez puszki na wierzchu.
    Zamknięte, to właśnie te. Na przetwornik, założona jest metalowa puszka.
    Różnią się budową i w zasadzie tylko tym.
    Jak mówię, oryginalne przystawki w tej gitarze są otwarte. Ale myślę, że i tak opłaca się licytować.

Dodano po 3 [minuty]:

Ta gitara, w ogóle jest po przeróbkach. Nowy przełącznik, nowe gałki.
    Niestety też stara, sklejkowa seria. Made in China.
    Do 300, można licytować. Dalej nie ma sensu. Nowe Epi Special II, są z litego drewna, z niezłym osprzętem. Te starsze nie były za ciekawe, lecz do 300zł, można brać.
  • #9 10110976
    salutare
    Poziom 11  
    Też właśnie zwróciłem uwagę na te gałki :D

Wielkie dzięki za pomoc :D
  • #11 10143595
    telecaster1951
    Na nowych Squier Bulletach nie grałem. Wszystkie na których grałem, to gitary ze sklejki, z bardzo słabymi, nawet jak na tę cenę, przystawkami.
    ps.
    Cytat:
    Korpus wykonany z wapna Thomann
    ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat wyboru pierwszej gitary elektrycznej w budżecie do 500 zł, zwracając uwagę na konieczność przetestowania różnych modeli w sklepie. Wskazują, że w tej cenie lepiej szukać używanych instrumentów. Polecane modele to Epiphone Special II, Dean Vendetta XM oraz Ibanez GSA60 BK. Użytkownicy ostrzegają przed nowymi Cortami, które mają słabą jakość wykonania. W dyskusji pojawiają się także pytania dotyczące przetworników w gitarach, ich rodzajów oraz wpływu na brzmienie. Użytkownicy sugerują, że warto licytować używane gitary, ale należy zwrócić uwagę na ich stan i specyfikację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA