logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór używanej gitary elektrycznej do 250 zł dla początkujących

RavenkowaPeEl 24 Lip 2012 22:51 3049 8
REKLAMA
  • #1 11140504
    RavenkowaPeEl
    Poziom 2  
    Witam. Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow, poniewaz na czas 3 tygodni jestem w Austrii gdzie maja klawiatury bez polskich znakow, co jest oczywiste. A wiec. Chcialabym zaczac gre na gitarze elektrycznej. Na klasyku gram ponad miesiac. Nie wiem jaka gitare sobie wybrac. Chcialabym przeznaczyc na gitare do 250 zl oczywiscie na urzywana bez piecyka i innych tego typu dupereli. Na Allegro widze dosc duzo dobrych gitar uzywanych jednak w dobrym stanie w cenach do tych 280 zl.
  • REKLAMA
  • #2 11140607
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 87
    Moim zdaniem 250 zł to trochę mało aby kupić w miarę przyzwoity używany instrument. Za 500-600 zł można już się rozglądać.
    Np gitara Squier by Fender powinna spełnić Twoje oczekiwania.
    Wogóle musisz sobie postawić pytanie jaki typ instrumentu Ci się podoba. Typowy Fender Stratocaster (wymieniony Squier), "wyścigówka" typu Ibanez czy dostojny Gibson Les Paul (taki jak moim avatarku)? A może jazzowe półpudło?
  • REKLAMA
  • #3 11140677
    RavenkowaPeEl
    Poziom 2  
    Mysle raczej nad Fenderem Stratocasterem. Jednak widzialam nawet w dobrych sklepach muzycznych dobre gitary (tutaj Fender) od 300 zl. Mimo, ze uzywany to jednak. Mam kilku znajomych grajacych na gitarach od kilku lat i doradzaja mi na poczatek nie za droga gitare. Nie potrzebuje na poczatek Gibsona Les Paul, bo jest dosc drogi, mimo ze dzwiek ma przecudny to Gibsona kupilabym sobie troche poznniej. Jak na razie potrzebuje po prostu gitary a najlepiej Stratocastera do nauki. Pozniej moglabym eksperymentowac z innymi gitarami. Wolalabym trzymac sie jak na razie Stratocastera, ewentualnie gitar z nizszej polki.
  • REKLAMA
  • #4 11140711
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 87
    Fender Stratocaster i Gibson Les Paul podałem jako typ konstrukcji instrumentu.
    Dla początkującego są zdecydowanie za drogie. W grę wchodzą jedynie ich kopie.
    Za 300 zł nie kupisz dobrej gitary w sklepie, a ćwiczenie na bublu jest męczące.
    Dlatego podałem gitarę Squier by Fender jako przykład w miarę przyzwoitego instrumentu za niewielkie pieniądze.
  • #5 13556823
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 13618557
    pannmat
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    hej:) przechodziłem dokładnie to samo, ja to bym Ci najpierw poradził bardzo dobrze zapoznać sie ze swoim klasykiem a pózniej ew zakupić elektryka i to troche lepszego, bo na takim najtańszym możesz sie zniechęcic wgl do grania, nie spełnie Twoich oczekiwań i zapał sie szybciej zakończy niż szukałeś gitary... moja sytuacja wygladała tak, grałem na klasyku,ok 6 miesięcy a po tym okresie zakupiłem LTD ESP i ani trochę nie żaluje że poczekałem;) pozatym na tanich gitarkach "ucho sie rozstraja" życzę powodzenia i wytrwałości:)
  • #7 13620185
    rossa
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Jako że jest już taki temat, to czy dla początkującego Schecter Omen 6 nada się? Piecyk już mam, pełna lampa, zrobiony przy konsultacji z kolegą gitarzystą - i działa dobrze.
  • #8 13628450
    KrzysztofK
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Nada się. Przyzwoity instrument.
  • #9 13628457
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Zaczynałem na ZAKu Pro. Przyzwoity sprzęt za niewielkie pieniądze.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru używanej gitary elektrycznej do 250 zł dla początkujących. Użytkownicy zwracają uwagę, że kwota ta może być zbyt niska na przyzwoity instrument, sugerując, że lepsze opcje zaczynają się od 500-600 zł. Wskazano na modele takie jak Squier by Fender oraz Ibanez GRX-40, które są dostępne w nieco wyższych przedziałach cenowych, ale oferują lepszą jakość. Użytkownicy podkreślają, że warto zainwestować w instrument, który nie zniechęci do nauki, a także sugerują, aby początkujący najpierw dobrze poznał grę na gitarze klasycznej przed zakupem elektrycznej. Wspomniano również o modelach Schecter Omen 6 oraz ZAK Pro jako przyzwoitych wyborach dla początkujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA