logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S7-1200 – zdalne programowanie przez VPN i router 3G, konfiguracja OpenVPN

viper_lasser 13 Paź 2011 10:32 10925 16
  • #1 10022108
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam
    Czy ktoś z forumowiczów próbował zdalnie programować / monitorować program w plc s7-1200

Sterownik ten chciałbym wystawić jakoś na zewnątrz z tym że chyba poprzez vpn'a ze względu na bezpieczeństwo.
    Przejdzie mi taki numer żeby połączenie internetowe z oddalonego obiektu zestawić poprzez router 3g z internetem mobilnym np z ery ? Na routerze skonfigurowany byłby klient openvpn. Natomiast w biurze lub w innym miejscu ze stałym dostępem do internetu (z zewnętrznym adresem ip) stałby drugi router z zainstalowanym openvpn serwerem.

Konfigurację openvpn'a znalazłem np tutaj http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpn

Czy może lepiej jednak poprzez specjalistyczne moduły siemensa do tele transmisji tylko jak to pod kątem kosztów będzie wyglądało. Wydaje mi się że po gprs'ie jednak będzie mniej komfortowo i drogo...
  • #2 10022348
    _Ivan
    Poziom 13  
    Witam,

Można to wykonać wykorzystując router GSM z wbudowanym VPN, bądź bez GSM. Ja korzystałem z rozwiązań firmy Conel. Na serwerze instalowałem OpenVPN a routery miałem rozsiane w kilku lokalizacjach, które były podłączone do sterownika. Niektóre poprzez GSM, a reszta bezpośrednio do sieci.
    Wg mnie bardziej uniwersalne zastosowanie, bo sam moduł Siemensa jest do sterownika, a w tym przypadku gdy zastosujemy router mamy większe pole manewru. W Polsce Conel ma przedstawiciela http://www.conel.cz/pl/partnerzy

Pozdrawiam
  • #3 10022403
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Czy chodzi o firmę N..I NET z gdańska :) ?
    Jeśli pomieszczenie nie jest zapylone i nie ma zbytnich zakłóceń, zasięg jest dobry to nie wystarczy chociażby typowy router 3g np tp-link mr3220 z modemem na usb ?

Która oferta mobilnego internetu do tego typu rozwiązań gdzie od czasu do czasu trzeba w sterowniku coś sprawdzić / przeprogramować jest wg Was najbardziej atrakcyjna ?

Edit:
    Na jakich portach TIA Portal wyszukuje i dostaje się do sterowników ?
    Wpadłem na pomysł postawienia serwera na debianie i skonfigurowaniu usługi
    "Active Port Forwarding"
    http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=30&t=800&start=0
    Z tym że nie wiem jak w tia portalu zmieniałbym domyślny port po którym monitorowałbym program.

Trochę poszukałem w internecie i znalazłem w miarę wyczerpujący opis
    http://support.automation.siemens.com/WW/llis...=cseus&aktprim=4&extranet=standard&viewreg=WW

z tym że ja chciałbym zestawić sobie połączenie z plc gdzie będzie internet bez zewnętrznego ip.
  • #4 10025754
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    _Ivan napisał:
    Witam,

Można to wykonać wykorzystując router GSM z wbudowanym VPN, bądź bez GSM. Ja korzystałem z rozwiązań firmy Conel. Na serwerze instalowałem OpenVPN a routery miałem rozsiane w kilku lokalizacjach, które były podłączone do sterownika. Niektóre poprzez GSM, a reszta bezpośrednio do sieci.
    Wg mnie bardziej uniwersalne zastosowanie, bo sam moduł Siemensa jest do sterownika, a w tym przypadku gdy zastosujemy router mamy większe pole manewru. W Polsce Conel ma przedstawiciela http://www.conel.cz/pl/partnerzy

Pozdrawiam

Po ile kupujesz te routery jeśli to nie tajemnica? Ja dostałem ofertę na 2100 PLN netto. To dla mnie nadal za drogo i używam 2 routerów - 1 to GSM, a 2 to OpenVpn - za 1000 netto. Przy 15 instalacjach w roku to spory grosz do oszczędzenia.
  • #6 10028287
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Rkarcz napisał:

... używam 2 routerów - 1 to GSM, a 2 to OpenVpn -...

Witam

Kolego Rkarcz, czy możesz podać modele tych urządzeń ?

Pozdrawiam
  • #7 10031098
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Option Globesurfer III lub Zalip CDG561WE - tym łączę się przez GSM.
    LinkSys WRT54GL - to do OpenVpn'a - konieczny firmware Tomato.
  • #8 10031319
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Możesz jeszcze napisać czy na routerze WRT54GL tworzysz serwer, czy klienta VPN ?
  • #9 10031496
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Klienta, serwer stoi na VPS'ie. Ale na routerze też możesz postawić serwer.
  • #10 10039230
    _Ivan
    Poziom 13  
    Kolego Rkarcz, na jaki model dostałeś cenę 2100 pln netto ? Bo Conel ma tam kilka tych routerów w ofercie. I jak dla mnie cena na model który mnie interesuje jest atrakcyjna. Nie bawię się w przeróbki, wolę zastosować coś sprawdzonego. Wykonałem już kilkadziesiąt instalacji które sprawują się bez zarzutu.
  • #11 10042454
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    UR5 za 2112 netto PLN
    UR5i za 2535 netto PLN

Wiesz, dla mnie w sumie nie robi to różnicy, bo i tak LinkSys (165 netto PLN) często podłączany jest do sieci zakładowych i średnio ok. 50% jest przez GSM. Jakkolwiek gdyby cena Conel'a zmieniła się na powiedzmy 1200-1400 (wiadomo rozwiązanie przemysłowe ma swoją cenę i tego nie neguję) to można się jeszcze zastanowić. Ale za 2112 mam 3 komplety do zdalnej łączności, których nie wieszam w szafie (możliwe ciężkie warunki), a stawiam koło PCta ze SCADą (rzadko mamy instalacje tylko z OP jako interfejsem). Więc nam to wykonanie przemysłowe jest potrzebne raz na 20 przypadków.
  • #12 10069975
    viper_lasser
    Poziom 17  
    http://www.automation.siemens.com/WW/forum/gu...ow.aspx?PageIndex=1&PostID=167152&Language=en

To prawda że profinet jest nie routowalny ?

@Rkarcz - mógłbyś podać konfiguracje swoich urządzeń tj.

VPN serwera gdzie masz postawionego, na routerze z zewnętrznym ip czy jakoś inaczej to rozwiązałeś.

Ja narazie próbuję przekierować ruch z n2n na konkretny plc w lanie (s7-1200) ale na razie bez efektów...

Edit:
    Znalazłem w sieci opis konfiguracji VPN'a
    Załączniki:
    • 30_20110417121624.pdf (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 10153893
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Używał ktoś może greentel'ów
    http://www.take2teq.com/greentel-r201hh-mobil...-rs232-debug-port-greentel-r201hh-p-2590.html

Po przeliczeniu kursu dolara za Greentel'a R200 trzeba dać coś ok 1000zł.
    To już znośna cena.

Jakiegoś tp-linka na openwrt z 3g już sprawdziłem i działa z s7-1200 bez problemu.

W edge/grps też wam chodzi monitoring ? Pingi są znacznie słabsze...
  • #14 10155641
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    viper_lasser napisał:

@Rkarcz - mógłbyś podać konfiguracje swoich urządzeń tj.

VPN serwera gdzie masz postawionego, na routerze z zewnętrznym ip czy jakoś inaczej to rozwiązałeś.

Na płatnym VPS'ie i z domeną na home. Połączenie do serwera jest po hoście, a nie bezpośrednio po IP zewnętrznym.
  • #15 10159241
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Tak się zastanawiam co będzie bardziej korzystne
    Zestawienie zdalnego połączenia przy użyciu vps'a z home'a czy jednak wystawienie swojego skonfigurowanego routera np z dyndns'em. Też by było po hoscie. Problemem byłby przycięty trochę transfer.
  • #16 10160795
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    viper_lasser napisał:
    Tak się zastanawiam co będzie bardziej korzystne
    Zestawienie zdalnego połączenia przy użyciu vps'a z home'a czy jednak wystawienie swojego skonfigurowanego routera np z dyndns'em. Też by było po hoscie. Problemem byłby przycięty trochę transfer.

Na VPSie masz Dl/Up liczony w dziesiątkach Mb/s, a zwykłe łącze kablowe, czy cokolwiek na TPSA masz z Uploadem max 1-4 Mb. Symetryczne łącza są tylko dla firm, a ich koszt to jakaś masakra... Ale niestety prywatyzowanie czegoś co zapewnia rozwój na dziesięciolecia (TPSA) chyba nie było do końca ani przemyślane, ani korzystne dla naszego państwa... :-) Trzeba było wzorować się na Francuzach.. :-)
  • #17 10161523
    viper_lasser
    Poziom 17  
    Opcja w home.pl za 168zł nie jest aż taka zła :) Tak mi się przynajmniej wydaje.
    Do tego można jeszcze trochę więcej usług ustawić niż na zwykłym routerze.

Chyba że ktoś jeszcze coś lepszego i dobrego zna od home'a ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zdalnego programowania i monitorowania sterowników PLC S7-1200, z naciskiem na wykorzystanie VPN dla zapewnienia bezpieczeństwa. Uczestnicy forum sugerowali różne rozwiązania, w tym zastosowanie routerów GSM z wbudowanym VPN, takich jak urządzenia firmy Conel, oraz typowych routerów 3G, jak TP-Link MR3220. Wskazano na możliwość konfiguracji OpenVPN na routerach, w tym LinkSys WRT54GL z firmware Tomato. Uczestnicy wymieniali się doświadczeniami na temat kosztów i efektywności różnych rozwiązań, a także omawiali kwestie związane z dostępem do internetu mobilnego oraz konfiguracją portów w TIA Portal. Pojawiły się również pytania dotyczące alternatywnych rozwiązań, takich jak VPS oraz dyndns.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA