logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[neostrada] Czy światłowód do domu zapewni Neostradę 20 Mb/s? Odległość 300m od centrali

mikolaj211 14 Paź 2011 18:51 6369 19
  • #1 10027430
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam, prze wiele, wiele lat nie mogłem mieć neostrady. Telefon mam radiowy obecnie. W czasie ostatnich miesięcy położyli u nas "światłowody" - zastanawiam się tylko, czy światłowody są rozprowadzane do domów, czy tylko stanowią szkielet (jak to jest praktykowane zazwyczaj)? Obecnie projekt jest już na samym ukończeniu, mam przy ścianie zewnętrznej domu wyprowadzony dość gruby peszel, przykryty żółtą nakrętką :), a wg tp jeszcze w październiku mają być zrobione gniazdka już w domu. Oczywiście wg nich będzie się dało założyć neostradę, zastanawiam się na jaką prędkość mogę liczyć... Są szanse na 20mb? Cała "centrala" (taka budka, gdzie chyba wszystkie te kable dochodzą) znajduje się 300m ode mnie, może bliżej... Pozdrawiam
  • #2 10027508
    GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Witam,

no to jest szansa na 80Mbit VDSL-em :wink:

Pozdrawiam,
    GSM
  • Pomocny post
    #3 10027552
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Na światłowodach oparty jest szkielet, do domu będzie doprowadzona "miedź". To co kolega wyżej napisał będzie to łącze w technologi VDSL, więc możesz zapytać wujka google co do szczegółów.
  • #4 10027595
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Ok, dzięki na info. Na VDSL nie liczę oczywiście :).
    Natomiast jeżeli do domu mam miedź i 300m do centrali, to na jaką prędkość mogę liczyć w "zwykłem" neo (adsl)?
  • #5 10027732
    jimasek
    Ocena: 2671
  • Pomocny post
    #6 10028402
    promil25
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    mikolaj211 napisał:
    Ok, dzięki na info. Na VDSL nie liczę oczywiście :).
    Natomiast jeżeli do domu mam miedź i 300m do centrali, to na jaką prędkość mogę liczyć w "zwykłem" neo (adsl)?

Możesz liczyć na 20Mb/s oczywiście jeżeli centrala będzie wyposażona w odpowiednie karty.
  • #7 10033809
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Podejrzewam, że będzie, wszystko budują od zera, także raczej tak jak trzeba.
    Dzięki za odpowiedzi.

Pozostaje pytanie jeszcze jedno - warto brać modem/ruter od TPSA? Planuję właśnie tą opcję 20mb na 24 msc. Z tego co widzę mają jeden model ZTE, jeden router ZTE i liveboxa. Za liveboxa trzeba płacić 10zł msc dodatkowo, wiec nie chcę, a że muszę mieć wifi, to zostaje ten router ZTE za około 100zł. Warto to brać, czy wziąć bez i kupić na allegro router adsl?
  • Pomocny post
    #8 10040571
    promil25
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    To wszystko zależy od Twoich wymagań. ZTE to typowy produkt chińskiej firmy. Możesz wybrać ZTE bez wi-fi do tego dokupić router z wi-fi zmniejszy to koszty a zawsze jak się uszkodzi ZTE to masz możliwość wymiany w telepunkcie tak też jest z tym ZTE z wi-fi. Pamiętaj że ZTE W300 nie ma wymiennej anteny. Najlepszym rozwiązaniem według mnie jest zakup dobrego routera nie z TP. Wybór należy do Ciebie.
  • #9 10041486
    cataractus
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Nie wiem ile teraz TP woła za ten modem, ale jeśli jest to kwota do 30 zł (tyle co dawniej za sagema 800) to warto go wziąć, nawet jeśli miałby leżeć w szafie i się kurzyć. Masz wtedy tani zapas na wypadek awarii routera.

Możesz też pokusić się o takie rozwiązanie:
    Modem ZTE + dokupić do tego router xDSL (z gniazdem RJ45). Minus to dwa urządzenia i trochę więcej zachodu z konfiguracją, lub diagnozą w przypadku ew. problemów, ale zyskasz w ten sposób znacznie większe możliwości za niższą cenę.

Łatwiej dostać np model z Wi-Fi n i portami 1Gbit za rozsądną cenę, np:
    - Tp-Link TL-WR1043ND ok 200 zł
    - Netgear WNR3500L za ok 260 zł
    - LINKSYS WRT320N za ok 260 zł

Dla porównania WAG320N z wbudowanym modemem ADSL kosztuje ok 420 zł i jeśli interesowałaby cię wymiana oprogramowania routera na np. OpenWRT / DD-WRT to w wymienionych modelach xDSL jest jak najbardziej możliwa a w WAG320N niestety już nie.

Niezależnie od tego jak wybierzesz, czy modem+router czy sam router ADSL, zwróć uwagę na odkręcaną antenę, ma to ogromne znaczenie w tanim sprzęcie gdzie antenki mogą nie mieć nawet 3 dBi.
  • Pomocny post
    #10 10041508
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    Cytat:
    Łatwiej dostać np model z Wi-Fi n i portami 1Gbit za rozsądną cenę, np:
    - Tp-Link ok 200 zł
    - Netgear za ok 260 zł
    - LINKSYS za ok 260 zł

Dosyć mocno zawyżyłeś ceny.
    - TL-WR1043ND
    - WNR3500L
    - WRT320N
  • #11 10041654
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Wpadłem na taki pomysł (w sumie to jeden z pomysłów, który pojawił się wyżej) - obecnie mam router Linksys wrt54g3g. Jest on dość specyficzny, bo ma wejście PCMCIA na modem gsm (obecnie taki mam internet), ma jednak normalnie wejście WAN do podziału "zwykłego" łącza. Jestem z niego zadowolony, mam pod niego podłączoną drukarkę, wszystko skonfigurowane. Planuję więc wziąć combo zte i podłączyć pod niego...

Będzie dobrze?
  • Pomocny post
    #12 10041992
    cataractus
    Poziom 15  
    @Hermes-80
    Jak się doda wysyłkę, albo przejdzie do "pobliskiego" sklepu to cena może wydać się zaniżona. Właściwie to podałem ceny w jakich sam mógłbym kupić te routery od ręki.

@mikolaj211
    Posiadany przez Ciebie router powinien współpracować z tym modemem ZTE.
  • #13 10064709
    mikolaj211
    Poziom 11  
    A więc stało się, wczoraj monter zamontował gniazdko w domu, potwierdził, że bez problemu będzie działać 20mb (blisko od centrali, nowe kable). Dzisiaj zamówiłem neostradę 20mb, w czwartek ma być kurier. Oczywiście wybrałem combo zte.

Chodzi mi teraz o instalację - powinienem zainstalować go na komputerze, wybrać opcję przez kabel ethernet i tryb router? Wtedy nie zainstaluje się żaden program do łączenia, tp, tylko po prostu po podłączeniu do urządzenia (router, komputer) przez rj45 będzie internet?
  • Pomocny post
    #14 10067134
    cataractus
    Poziom 15  
    W pierwszej kolejności musisz aktywować usługę.
    Normalnie musisz się najpierw połączyć przy pomocy loginu: rejestracja@neostrada.pl i hasła: rejestracja, następnie otwierasz: http://rejestracja.neostrada.pl, następnie wypełniasz formularz i otrzymujesz właściwy login i hasło.

W Twoim wypadku, ponieważ masz drugie łącze, to proponuje od razu wejść na stronę rejestracji i wypełnić wszystkie formularze. Powinno zadziałać.

Następnie, łączysz jeden z komputerów do portu LAN modemu i postępujesz zgodnie z tym linkiem, zakładka "tryb bridge".
    Teraz łączysz port LAN modemu z portem WAN routera.
    Pozostaje tylko zalogować się do routera, w konfiguracji dla portu WAN ustawić logowanie PPPoE, wpisać login i hasło uzyskane podczas rejestracji, ustawić MTU na 1492, reszta parametrów na auto i powinno działać.
  • #15 10068006
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc. Czyli mam w ogóle nie używać płyty instalacyjnej do routera?

Pozostaje jeszcze jeden problem - mój router ma adres IP 192.168.1.1 (tak wchodzi się do jego konfiguracji przez przeglądarkę), widzę, że modem taki sam... Wydaję mi się, że nie będzie to przez to działać, będzie konflikt adresów... Co z tym zrobić?
  • #16 10069045
    michaladam
    Poziom 11  
    Najprościej to zmienić adres IP routera na np. 192.168.1.100. Wtedy konfliktu nie będzie, chyba że planujesz podłączyć do sieci 99 urządzeń, ale zawsze można ustawić adres kończący się na 200.
  • #17 10073953
    cataractus
    Poziom 15  
    Po ustawieniu modemu w tryb bridge nie będzie potrzeby by na niego ponownie się logować, wtedy wszystkim zajmuje się router. Ten sam adres IP nie będzie stanowił wtedy żadnego problemu. Jeżeli natomiast zmienisz IP modemu na inny, z innej podsieci, np na 192.168.2.1 to powinieneś móc się na niego dostać będąc za routerem.

Jeżeli zmienisz IP routera na inny ale z tej samej podsieci, jak np proponowany 192.168.1.100 to nadal router nie pozwoli Ci zalogować się na modem, a taka ingerencja może się odbić na Twojej sieci (nie wiem czy masz coś na adresach wpisanych na stałe, czy wszystko leci z automatu po DHCP- jeśli z automatu to zmiana różnicy by nie zrobiła).
  • #18 10096367
    mikolaj211
    Poziom 11  
    A więc udało się, chyba nie muszę więcej komentować:

[neostrada] Czy światłowód do domu zapewni Neostradę 20 Mb/s? Odległość 300m od centrali

(Ping coś wysoki może wyszedł, ale tylko w tym teście, normalnie jest mniejszy.
    Podczas pobierania plików z noc.gts.pl : 1,4-1,8MB/s.

Wszystko działa normalnie przez linksysa, wg Waszych rad. Podczas ustawiania modemu przez przeglądarkę zmieniłem adres ip na 192.168.2.1
    Poszedłem dalej, na koniec modem się zresetował i nie mogę już do niego wejść, zarówno, gdy jest podłączony do kompa przez ethernet, ani gdy jest podłączony do routera. Internet jednak działa bez problemów.

Przejmować się tym?
  • #19 10097062
    mbo
    Ocena: 843
    Nie - połączysz się z nim jak na PC ustawisz adres 192.168.2.x
  • #20 10097081
    mikolaj211
    Poziom 11  
    Jak to zrobić? Czy wtedy nie będzie problemów z dostępem do internetu (przez wifi)?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się, czy światłowód doprowadzony do jego domu zapewni prędkość Neostrady 20 Mb/s, mając 300 m do centrali. Odpowiedzi wskazują, że światłowód stanowi szkielet, a do domu doprowadzona będzie miedź, co sugeruje możliwość uzyskania prędkości 20 Mb/s, jeśli centrala jest odpowiednio wyposażona. Użytkownik planuje zakup modemu/routera ZTE i pyta o sens zakupu sprzętu od TPSA. Odpowiedzi sugerują, że lepiej kupić router od innego producenta, aby uzyskać lepsze możliwości. Użytkownik zamówił Neostradę 20 Mb/s i pyta o instalację oraz konfigurację sprzętu. Wskazówki dotyczące zmiany adresu IP routera oraz ustawienia trybu bridge dla modemu są również omawiane. Użytkownik potwierdza, że internet działa poprawnie, mimo problemów z dostępem do modemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA