logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór MUX-2 z Chorągwicy w Krakowie? Antena kierunkowa?

m_elektro 14 Paź 2011 21:33 11951 10
REKLAMA
  • #1 10028112
    m_elektro
    Poziom 11  
    Witam,

Chcę odebrać sygnał DVB-T. Tereny północnego Krakowa (Górka Narodowa). Jakość tv analogowej - kryształowa (wszystkie kanały) za pomocą AZART.

Zakupiłem tuner USB DVB-T. Odbieram obydwa muxy z Chorągwicy (MUX-2 i MUX-3) za pomocą antenki teleskopowej "Y" z zestawu 9na AZART brak odbioru DVB-T). Jakość testowego MUX-3 jest znakomita, jakość MUX-3 pozostawia wiele do życzenia - obraz skacze i występuje efekt "mrożenia obrazu" (najgorzej TVN). Zmiany położenia anteny nic nie dały. Odległość do nadajnika - ok. 16 km w linii prostej. Nadajnik widoczny z okna - brak jakichkolwiek przeszkód.
    Sytuacja jest o tyle dziwna, że MUX-3 nadawany z siłą 2 kW jest dużo lepiej odbierany niż nadawany z mocą 63 kW MUX-2...

Wydaje mi się, że powinienem zmienić antenę - czy antena kierunkowa z symetryzatorem się nada? W jaki sposób mogę polepszyć odbiór? Nie dysponuję żadnym miernikiem sprzętowym.
  • REKLAMA
  • #2 10028284
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 10028295
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    To wina tego, że MUX-2 jest na bardzo wysokim kanale (64 kanał to jest już wysoko a jak niektóre anteny są tylko do kanału 60 to wyżej już nie odbierają). MUX-3 jest na kanale 48 który antena bez problemu odbiera.
    Taka antena z symetryzatorem powinna już załatwić sprawę.
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_3-21-69_dvb-t_A0315.htm
  • REKLAMA
  • #4 10028334
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    matis057 napisał:
    To wina tego, że MUX-2 jest na bardzo wysokim kanale (64 kanał to jest już wysoko a jak niektóre anteny są tylko do kanału 60 to wyżej już nie odbierają). MUX-3 jest na kanale 48 który antena bez problemu odbiera.
    Taka antena z symetryzatorem powinna już załatwić sprawę.
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_3-21-69_dvb-t_A0315.htm

A jeszcze lepiej taka antena:

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_16-21-69_dvb-t_A1610.htm

Będzie jeszcze lepsza :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 10029272
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Witam.
    m_elektro napisał:
    Sytuacja jest o tyle dziwna, że MUX-3 nadawany z siłą 2 kW jest dużo lepiej odbierany niż nadawany z mocą 63 kW MUX-2...

O to faktycznie bardzo zastanawiające, dlaczego tak jest.
    Przecież MUX-2 a MUX-3 to "przepaść" w pojęciu Mocy ERP i Częstotliwości.

http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_S4A

Jak podpowiadali koledzy co do anten, lecz bez żadnych wzmacniaczy przy antenie. :!:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 10030616
    m_elektro
    Poziom 11  
    Serdecznie dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Moja antenka stoi na parapecie i widzi się z masztem Chorągwicy - wystawianie za okno nic nie daje.

Miałem nadzieję, że obejdzie się bez anteny zewnętrznej, ale skoro mówicie, że trzeba. Zastanawia mnie tylko czy jeśli ta antenka z zestawu nie obsługiwałaby wyższych częstotliwości to nie odebrałbym wogóle mux-2?

Zauważyłem również, że o wiele lepiej radzi sobie Windows Media Center niż program od producenta - nie występuje "mrożenie obrazu", a pikseloza.

Co do pomiaru sygnału - miernik w aplikacji AverMedia to procentowe określenie jakości sygnału, które teoretycznie wszędzie wskazuje 100%. Tymczasem nie ma nic co wskazywałoby siłę sygnału.
  • #7 10030908
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 10031312
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Jeśli antena "Y" jest teleskopowa wsuń trochę elementy. Poprostu przy pełnym rozłożeniu lepiej prcuje na niższych częstotliwościach. Ustaw tak "T" . Używam swojej od tunera avermedia i widać różnice przy różnej długości teleskopów.

Powodzenia
  • #9 10031325
    m_elektro
    Poziom 11  
    Cytat:
    a, to różnie z takimi antenkami bywa, choć powinna odbierać. Próbowałeś ją położyć poziomo?

Tak, próbowałem - bez zmian.

Cytat:
    Jak masz kawałek kabla antenowego to spróbuj zrobić sobie antenkę testową, czyli dipol półfalowy...

Dzięki - popróbuję :).

Cytat:
    no tak to już jest z programami do USB. W ogóle USB to nie najlepszy pomysł na odbiór naszej DVB-T. Ale, jak już złapie się odbiór - odbierają..

Chodzi Ci o kiepski odbiór za pomocą urządzeń z interfejsem USB czy że w ogóle lepiej to załatwić zewnętrznym dekoderem sprzętowym?

Cytat:
    Spróbuj innych darmowych softów do ustawień - może SplashLite? Możesz popatrzeć tam - Link - znajdziesz więcej informacji.

Dzięki - poczytam. Niestety SplashLie zgłasza krytyczny wyjątek przy probie wyboru tunera w opcjach...

Dodano po 51 [minuty]:

Cytat:
    Jeśli antena "Y" jest teleskopowa wsuń trochę elementy. Poprostu przy pełnym rozłożeniu lepiej prcuje na niższych częstotliwościach. Ustaw tak "T" . Używam swojej od tunera avermedia i widać różnice przy różnej długości teleskopów.

Serdeczne dzięki bogi. Dokładnie o to chodziło! Zmieniłem geometrię teleskopów z "Y" na "T" oraz wsunąłem teleskopy o jeden skok. Teraz obraz jest krystaliczny i bez żadnych skoków - chociaż oczywiście najlepiej odbiera za pomocą Windows Media Center (mniej obciąża kartę graficzną).

Przyznam, że zawsze wydawało mi się, że antenę trzeba rozłożyć w "Y" i na maksymalną długość - jak widać błędnie (ciekawe jakie jest uzasadnienie fizyczne).

Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #10 10035410
    m_elektro
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Jaki kabel kupić do anteny zewnętrznej? Czy zwykły antenowy 75 Ohm da radę?
  • #11 10035893
    ADEK1000
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    m_elektro napisał:
    Mam jeszcze jedno pytanie. Jaki kabel kupić do anteny zewnętrznej? Czy zwykły antenowy 75 Ohm da radę?

Z pewnością da radę, Kupić należy bv.db. przewód antenowy, tj. TRISET 11 Cu lub TRISET 113.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z północnego Krakowa (Górka Narodowa) ma problemy z odbiorem sygnału DVB-T, szczególnie MUX-2 z nadajnika w Chorągwicy, mimo że MUX-3 odbierany jest bez problemów. Użytkownik korzysta z tunera USB DVB-T oraz anteny teleskopowej "Y" z zestawu AZART. Sugerowane rozwiązania obejmują zakup anteny kierunkowej z symetryzatorem, ponieważ MUX-2 nadaje na wyższej częstotliwości (kanał 64), co może być problematyczne dla niektórych anten. Użytkownik zauważył poprawę jakości sygnału po zmianie geometrii teleskopów anteny na "T" oraz ich skróceniu. Wskazano również na możliwość zbudowania prostego dipola jako testowej anteny. Użytkownik pyta o odpowiedni kabel do anteny zewnętrznej, na co odpowiada, że kabel 75 Ohm będzie odpowiedni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA