logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta Compro Video Mate E650F - odbiór DVB-T, antena czy wsparcie MPEG-4?

walus323 15 Paź 2011 21:56 2572 7
REKLAMA
  • #1 10031473
    walus323
    Poziom 10  
    Witam. Posiadam kartę telewizyjną "Compro Video Mate Vista E650F Hybrid D/A PCIe". Mam ją już od ok. 4 lat i wykorzystywałem ją do odbioru Analogowej telewizji lecz ostatnio zainteresowała mnie sprawa naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T. Niestety w programie Comprodtv4 nie wyszukuje mi programów DVB-T. Zastanawiam się czy potrzebuję tylko anteny DVB-T czy ta karta jest już za stara i nie działa w formacie MPEG-4 tylko MPEG-2 ?

Pozdrawiam !

@Edit: Co do lokalizacji to mieszkam w Tarnowskich Górach i nie ma tu problemu z odbieraniem DVB-T.
  • REKLAMA
  • #2 10031480
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Witaj.
    Podstawowa informacja - jaka jest twoja lokalizacja ( miejscowość, ukształtowanie terenu ).
    Standard w Polsce to MPEG-4...
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #3 10031517
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Antena obowiązkowo.
  • #4 10031544
    walus323
    Poziom 10  
    Czy możecie polecić jakąś antenę w miarę dobrą do 30 zł ? Byłbym wdzięczny za linki z allegro.
  • REKLAMA
  • #5 10032145
    erka456
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Jego lokalizacja to obrzeża Tarnowskich Gór. Kasek21, dlaczego mu jest potrzebna antena dvb-s a mi na tunerze usb odbiera telewizje na kablu ?
  • REKLAMA
  • #6 10032218
    TomaszWIMIR
    Poziom 10  
    Anteny oczywiscie potrzebujesz chociaz czasem wystarczy kawalek drutu :D
    obecnie ze wzgleddu na cene i jakosc odbioru dobrym wyborem sa anteny siatkowe takie jak ta:
    http://allegro.pl/antena-dvb-t-zewnetrzna-10m-kabla-siatka-nowosc-i1878956009.html
    podlacz ja i powinno wszystko smigac ja z Olkusza wylapuje cyfrowa TV z Krakowa, KAtowic i Czech :D
    nie podlaczaj wzmacniacza antenowego bo jest to najczesciej wrecz przeszkoda w odbiorze jesli sygnal jest dobry.
    Antene oczywiscie mozna kupic w pierwszym lepszym sklepie RTV.
    Pozdrawiam Tarnowskie Gory !!

Dodano po 1 [minuty]:

No i oczywiscie MPEG-4 musi karta obslugiwac obowiazkowo a w razie czego tunery szybko tanieja ;)
  • #7 10032587
    erka456
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Słuchaj jego problem jest taki że jak odpala np. BlazeTV to wykrywa mu tuner ale nie ma ikonek które mówią o sygnale lub "antenie". Mam na myśli te ikonki które widzicie na obrazku poniżej. Przedstawia mój tuner jak jest podłączona antena :

a tak wygląda u mnie jak mam wyciągniętą antenę z tunera :

Są ikonki "braku sygnału", a u Walusia ich nie ma - Tak u niego wygląda ( obrazek poniżej ). Więc to nie wina braku anteny bo ikonki powinny być, które wskazują na brak anteny

Uuważam że wina nie leży po stronie nie podłączonej anteny do tunera ( dlaczego? - napisałem wyżej powinny być ikonki jak na obrazku drugim ) tylko po stronie technicznej.
  • #8 10032629
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Wygląda na to, że nie obsługuje MGEG-4 wcześniej napisałem, że tak ale obsługuje tylko kodek: MPEG-4 (Plug-in MPEG-4 Codec).

Co do telewizji to:
    Video/Audio Formats
    Video:MPEG-2 Main Profile & Main Level
    Audio:MPEG-2 Audio Level I & II

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę telewizyjną Compro Video Mate Vista E650F Hybrid D/A PCIe, która była używana do odbioru telewizji analogowej. Zainteresował się odbiorem DVB-T, ale program Comprodtv4 nie wykrywa kanałów DVB-T. Użytkownicy sugerują, że potrzebna jest antena DVB-T, a także wskazują, że karta może nie obsługiwać formatu MPEG-4, co jest standardem w Polsce. Wskazano, że anteny siatkowe są dobrym wyborem, a także podano link do zakupu. Dodatkowo, zauważono, że brak ikon sygnału w oprogramowaniu może sugerować problem techniczny, a nie tylko brak anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA