logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optoscan v1.7 - jak podłaczyć czujnik temperatury

gregkom 18 Paź 2011 11:01 2065 5
  • #1 10039267
    gregkom
    Poziom 11  
    Czy można do Optoscan 1.7 podłaczyć czujnik temperatury, tak aby wysyłał sms z informacją o temperaturze ?
    Jeśli tak to w jaki sposób ? Jaki czujnik ?
    Jeśli nie to czy jest jakiś sposób pośredni ?
  • #2 10039964
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    A musi być koniecznie Optoscan?
    Monitoring temperatur z powiadamianiem sms i podglądem wykresów przez Internet nie wystarczy?
    Jaki zakres mierzonych temperatur?
  • #3 10042835
    gregkom
    Poziom 11  
    Dziękuję za szybki odzew.
    Optoscan dlatego, że go posiadam i chciałbym wykorzystać właśnie do powiadamiania przez SMS. Zakres temperatur jaki mnie interesuje to na razie temperatura panująca na dworze, czyli powiedzmy -25 do +40. W przyszłości również temp. na kotle co czyli trochę więcej.
    Rozumiem, że masz coś gotowego do zaproponowania, ale nie na optoscan, czy tak ? Co to jest i ile kosztuje, i gdzie ?
    Dla zainteresowanych ogólnie Optoscan'em załączam plik z ogólnym opisem i zdjęciem Optoscan'a GSM-C1.7a
    Załączniki:
    • OptoScan.doc (299 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 10046230
    Marek31415
    Poziom 31  
    gregkom napisał:
    Zostanę jednak przy moim pytaniu: jak podłączyć czujnik temperatury do modułu Optoscan ?

Nie ma takiej możliwości (bez pomocy układu na mikroprocesorze). Jeżeli się mylę, proszę, niech ktoś mnie poprawi.
    gregkom napisał:

Proszę o wypowiedzi w tym temacie, a nie podawanie pseudo reklam.

Chciałem pomóc. Wykazałeś zainteresowanie tematem, to go rozwinąłem.
    Takie podejście do tematu blokuje wszelkie dyskusje.
    A może ten temat to jest tylko pretekst do reklamy Optoscan?
    gregkom napisał:

PS. W proponowanym rozwiązaniu koszt jest "nieco" droższy - "tylko" o koszt komputera.

I tu się bardzo mylisz. Można zaprojektować układ mikroprocesorowy do współpracy dowolnego czujnika temperatury z Optoscan.
    Przy jednostkowym wykonaniu koszt będzie pewnie sporo wyższy od proponowanego rozwiązania.
    Nawet mógłbym się tego podjąć, ale nie bardzo widzę sens.
    Swoją drogą, jak można oceniać koszt rozwiązania nieistniejącego i podawać, że inne jest droższe?
  • #5 10049371
    gregkom
    Poziom 11  
    Marek31415 napisał:
    A może ten temat to jest tylko pretekst do reklamy Optoscan?

Informuję, że wg. mojej wiedzy Optoscan jest już nieprodukowany, a więc reklama jego jest już zbędna i nie na miejscu pisanie czegoś takiego.
  • #6 10049762
    Marek31415
    Poziom 31  
    Myślałem. że potrzebujesz porady, pomocy. Pomyliłem się.
    Szkoda mojego czasu.
    Przy takiej postawie i sposobie dyskusji raczej nie licz na pomoc w przyszłości.
    A przy okazji, nie produkuję i nie instaluję systemów pomiaru temperatur.
    Wątek bez treści merytorycznej. Do kosza.
REKLAMA