logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik dziesiętny liczący "w przód" w kodzie BCD

siliconpower 19 Paź 2011 17:34 3728 9
REKLAMA
  • #1 10043831
    siliconpower
    Poziom 10  
    Witam !

Chcę właśnie zaprojektować takie cudo jak to (sam dla siebie) i nie wiem od czego zacząć. Nie chce by mnie przekierowano do jakiegoś innego tematu czy też skrytykowano i zostawiono bez żadnej pomocy. Poczytałem trochę na forum i wszystko co mi się udało znaleźć to już zaczęte i zupełnie nie zrozumiałe dla mnie tematy.

Zacząłem swoje poszukiwania i zamierzam wystartować od lektury :

"Uklady scalone TTL w systemach cyfrowych" - Jan Pienkos Janusz Turczyński (jutro wybiorę się do biblioteki)

Znalazłem na początku "co to w ogóle są liczniki" :

Licznikiem nazywamy układ logiczny sekwencyjny przeznaczony do zliczania impulsów
    wejściowych. Pojawienie się kolejnego impulsu wejściowego powoduje zmianę stanu
    licznika, przy czym kolejnym stanom odpowiada liczba zliczonych do osiągnięcia tego stanu
    impulsów wejściowych.

Znalazłem również podział liczników :

- binarne
    - dziesiętne (dekadowe)
    - inne (Gray'a , pierścieniowy , Johnsona , LFSR )

Program jaki wybrałem do sprawdzenia i skontrolowania układu to "Electronics Workbench" (trial 45 dni).

Zamieszczam tablicę przejść przerzutnika JK bo z tego co wyczytałem to na na nich będzie projektowane takie cudo.

Tablica stanów dla przerzutnika JK
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Korzystać też będziemy na pewno z bramek logicznych TTL - NAND , NOT , EX-OR czy też AND-OR-INVERT

Znalazłem dużo schematów liczników modulo [n] ale nic one do mojego projektu nie wnoszą.

Proszę o jakiekolwiek wskazówki lub odesłanie do odpowiedniej literatury która pomoże mi w ruszeniu tego problemu.

Z góry dzięki za pomoc !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10043849
    mungo
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Tutaj masz ładnie wyjaśnione od podstaw o co chodzi z licznikami
  • #3 10043928
    siliconpower
    Poziom 10  
    Rozumiem że zanim zacznę cokolwiek projektować to muszę zrobić podstawowy element zliczający, czyli przerzutnik T i jeśli rozumuję tworzę go z przerzutnika JK:

I teraz rodzi się pytanie : Do ilu będzie zliczać mój schemat jeżeli jest to licznik dziesiętny liczący w przód w kodzie BCD ?

Dzięki wielkie za link do literatury o licznikach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10043998
    mungo
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Tak przerzutniki T trzeba "robić" samemu, raczej nie są sprzedawane osobno.
    siliconpower napisał:
    I teraz rodzi się pytanie : Do ilu będzie zliczać mój schemat jeżeli jest to licznik dziesiętny liczący w przód w kodzie BCD ?

Wydaje mi się że to normalnie ma liczyć w BCD czyli do 9 (b1001)
  • #5 10044077
    siliconpower
    Poziom 10  
    czyli użyjemy 4 bitów maksymalnie to łącznie ile da nam to cykli ? 16 cykli i się wyzeruje tak ?

I tak jak jest napisane w tym artykule co podesłałeś wcześniej dla 4 bitowego licznika w kodzie 8421 wykona 16 cykli. Dobrze myślę ?
  • #6 10044195
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    siliconpower napisał:
    Witam !

Chcę właśnie zaprojektować takie cudo jak to i nie wiem od czego zacząć. Nie chce by mnie przekierowano do jakiegoś innego tematu czy też skrytykowano i zostawiono bez żadnej pomocy. Poczytałem trochę na forum i wszystko co mi się udało znaleźć to już zaczęte i zupełnie nie zrozumiałe dla mnie tematy.

Zacząłem swoje poszukiwania i zamierzam wystartować od lektury :

"Uklady scalone TTL w systemach cyfrowych" - Jan Pienkos Janusz Turczyński

Znalazłem na początku "co to w ogóle są liczniki" :

Licznikiem nazywamy układ logiczny sekwencyjny przeznaczony do zliczania impulsów
    wejściowych. Pojawienie się kolejnego impulsu wejściowego powoduje zmianę stanu
    licznika, przy czym kolejnym stanom odpowiada liczba zliczonych do osiągnięcia tego stanu
    impulsów wejściowych.

Znalazłem również podział liczników :

- binarne
    - dziesiętne (dekadowe)
    - inne (Gray'a , pierścieniowy , Johnsona , LFSR )

Program jaki wybrałem do sprawdzenia i skontrolowania układu to "Electronics Workbench" w wersji 5.11

Znalazłem również tablicę przejść przerzutnika JK bo z tego co wyczytałem to na na nich będzie projektowane takie cudo.

Tablica stanów dla przerzutnika JK

Korzystać też będziemy na pewno z bramek logicznych TTL - NAND , NOT , EX-OR czy też AND-OR-INVERT

Znalazłem dużo schematów liczników modulo [n] ale nic one do mojego projektu nie wnoszą.

Proszę o jakiekolwiek wskazówki lub odesłanie do odpowiedniej literatury która pomoże mi w ruszeniu tego problemu.

Z góry dzięki za pomoc !

Temat Twój łamie Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany oraz podczepione tematy Moderatora w tym Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i będą go raportował, a właściwe jego miejsce jest w koszu.
  • REKLAMA
  • #7 10044245
    siliconpower
    Poziom 10  
    Proszę o sprostowanie dlaczego temat ma niby trafić do kosza. Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 10044274
    Ju5tyn@
    Poziom 2  
    Najprościej to zrobisz analizując schemat wewnętrzny układu 7490 oraz metody skracania długości cyklu za pomocą bramek wewnętrznych (wejścia zerowania) dla innych, jak na przykład 7492, 7493 i pochodne.
    Wujek Google zawsze pomaga, trzeba tylko go umiejętnie zapytać.
    :D
  • #9 10044298
    siliconpower
    Poziom 10  
    dokładnie trzeba go umieć zapytać... a jak nie wie się o co zapytać to się nie uda wykombinować pytania :) Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem ! Biorę się za analizę tych układów.
  • #10 10044351
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.16, p.3.1.17.
    Forum nie zastępuje zajęć/wykładów, podręcznika lub innej, podobnej tematycznie literatury.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zaprojektować licznik dziesiętny działający w kodzie BCD i poszukuje wskazówek dotyczących jego budowy. Rozpoczął od lektury książki "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych" i zrozumiał podstawowe pojęcie licznika jako układu logicznego sekwencyjnego. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące przerzutników T, które są niezbędne do stworzenia licznika, oraz ich implementacji z przerzutnika JK. Ustalono, że licznik dziesiętny w kodzie BCD zbudowany na 4 bitach będzie zliczał do 9 (b1001) i po 16 cyklach się wyzeruje. Uczestnicy dyskusji polecili analizę schematów układów scalonych, takich jak 7490, 7492 i 7493, oraz korzystanie z zasobów internetowych w celu uzyskania dodatkowych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA