Ponieważ uznałeś Kolego jeden z moich poprzednich postów za pomocny to
wyjaśnię Ci w szczegółach na czym polega moja propozycja rozwiązania.
charwer napisał: Mogę tylko spytać jaki komparator mam wybrać? LM339 będzie dobrą kostką? Jak bym miał to wszystko połączyć? Rozumiem, że komparator ma porównywać 2 liczby z licznika a i b. Gdy liczba z licznika a będzie równa liczbie z licznika b to wyzeruj licznika a a licznik b+1 i zacznij liczyć a od 0? Po co ten układ 7400? Z tego co wiem to są NAND'y.
Rozumiem że z tym LM339 to miał być żart oczywiście.
Trudno przypuszczać by ktoś kto dostał tego typu zadanie do rozwiązania nie rozróżniał komparatorów cyfrowych od analogowych.
charwer napisał:
Chcę użyć liczników programowanych rewersyjnych 74192 lub 74193 synchronicznych, jeszcze się nie zastanawiałem, którego użyję.
Nie wiem czy tak mozna to zrobić ale co tam. Mam zamiar połączyc 5 rejestrów przesówających 8 bitowych, zaprogramować w nich odpowiednie momenty w których ma się liczik zerować. Następnie podać mu te momenty na wejście zerujące i powinno działać. Nie wiem czy to prowadzący uzna. Co o tym myślicie?
Jest to zapewne możliwe tylko że bardziej pracochłonne w montażu rozwiązanie i z przyczyn ideowych niezbyt estetyczne.
Bo cóż byłoby gdyby prowadzący zechciał wydłużyć całą sekwencje o następujące 0,1,2,3,4,5, 0,1,2,3,4,5,6, 0,1,2,3,4,5,6,7 itd i tak np. do ... 0,1, ...10, 11 ?
Czy wtedy też byś chciał to rozwiązać przy pomocy rejestrów przesuwających ?
Rozwiązanie jest dużo prostsze: wystarczy porównywać stany na wyjściach dwóch liczników i gdy ich stany się zrównają jeden wyzerować a drugi inkrementować tylko że należy tych operacji dokonać synchronicznie.
Liczniki 192, 193 mogą zliczać synchronicznie ale zerują się asynchronicznie i do tego celu lepszym będą liczniki 163 które mają zerowanie właśnie synchroniczne.
A bramki 00 przydadzą się do bramkowania sygnału zegarowego - oba liczniki będą taktowane tym samym zegarem z ty że ten drugi będzie miał ten sygnał zegarowy zabramkowany stanem z wyjścia komparatora.
charwer napisał:
Nie wiem o jakie miejsce Ci chodzi:P Przeszukałem książkę "Układy scalone serii UCA 64/UCY74 parametry i zastosowania" i znalazłem cos na temat zastosowania liczników 74192 i 193. Są informacje dotyczące łączenia tych liczników, budowy liczników zliczających impulsy, budowy asynchronicznych i synchronicznych licznników wio dużej pojemności, budowy dzielników częstotliwości. Mam sie oprzeć o te informacje? Bo parę rzeczy tu jest napisanych które conieco mi sprawę rozjaśniają...
Doceniłeś moje poprzednie sugestie klikając we właściwy przycisk więc postanowiłem Ci sprawę rozjaśnić.
Jeżeli jeszcze masz jakieś wątpliwości to pisz, byle nie na PW
pozdrawiam