logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Packet Tracer - brak połączenia między PC1, PC2 a serwerem, możliwy błąd routingu

losowski 19 Paź 2011 21:06 2796 12
REKLAMA
  • #1 10044838
    losowski
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    mam problem z połączeniem się dwóch odległych komputerów (PC1 z PC2) oraz w drugim przypadku komputera z serwerem. pingowanie kończy się niepowodzeniem. Wydaje mi się ze coś z routingiem, ale nie widzę błędu w tym co zrobiłem.
    Proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Desktop.rar (144.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10045903
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 194
    Nie z routingiem, źle Ci się wydaje. Strzelaj dalej...

Wskazówka:
    Serial0/0/0 is up, line protocol is down (disabled)
      Hardware is HD64570
      Internet address is 192.168.2.2/24
      MTU 1500 bytes, BW 1544 Kbit, DLY 20000 usec,
         reliability 255/255, txload 1/255, rxload 1/255
      Encapsulation HDLC, loopback not set, keepalive set (10 sec)
      Last input never, output never, output hang never
      Last clearing of "show interface" counters never
      Input queue: 0/75/0 (size/max/drops); Total output drops: 0
      Queueing strategy: weighted fair
      Output queue: 0/1000/64/0 (size/max total/threshold/drops)
         Conversations  0/0/256 (active/max active/max total)
         Reserved Conversations 0/0 (allocated/max allocated)
         Available Bandwidth 1158 kilobits/sec
      5 minute input rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
      5 minute output rate 0 bits/sec, 0 packets/sec
         0 packets input, 0 bytes, 0 no buffer
         Received 0 broadcasts, 0 runts, 0 giants, 0 throttles
         0 input errors, 0 CRC, 0 frame, 0 overrun, 0 ignored, 0 abort
         0 packets output, 0 bytes, 0 underruns
         0 output errors, 0 collisions, 1 interface resets
         0 output buffer failures, 0 output buffers swapped out
         0 carrier transitions
         DCD=up  DSR=up  DTR=up  RTS=up  CTS=up

Co możesz powiedzieć o 2 warstwie połączenia serialowego pomiędzy routerami (dotyczy obydwu sieci)?

Pozdr!
  • REKLAMA
  • #3 10046946
    losowski
    Poziom 10  
    wskazówki nic mi nie pomogły :( proszę o łopatologiczne wyjaśnienie problemu
  • #4 10047595
    adamz74
    Poziom 33  
    Serial0/0/0 is up, line protocol is down

oznacza, że interfejs S0/0/0 (ten sam numer interfejsu użyty jest na dwóch routerach, więc nie wyróżniam routerów) nie funkcjonuje poprawnie. Ponieważ przez te interfejsy prowadzi jedyna droga pomiędzy PC (w jednym przykładzie) i serwerem a PC (w drugim), więc nie będzie "pinga". Wpisy routingu statycznego nie trafiają do tablicy routingu, bo nie funkcjonują interfejsy z nimi powiązane (działanie domyślne).

Serial jest up oraz sygnały (DCD=up DSR=up DTR=up RTS=up CTS=up) też są up, więc interfejs jest włączony i działa jego warstwa fizyczna. Nie działa protokół (line protocol is down) co oznacza, że nie są przesyłane keepalive-y i tym samym dane.

Teraz sam poszukaj jakie są powody takiego stanu interfejsu i jak to rozwiązać.

Wskazówka: w tym przypadku pomoże Ci polecenie: show controllers ...
  • #5 10047803
    losowski
    Poziom 10  
    na razie się nie znam na komendach IOS wiec na razie tylko klikam żeby załapać idę. ale w tych przykładach nie łapie jak mam to poprawić nadal :(
  • #6 10048042
    adamz74
    Poziom 33  
    Po jednej stronie połączenia "serialowego" pomiędzy routerami (DCE) ustaw clock rate na np. 64000, 128000,...

Dobra rada. Jeśli chcesz się dalej poznawać routery i switche Cisco (i nie tylko), to najwyższy czas zacząć opanowywać komendy w trybie tekstowym. Packet Tracer jest tylko symulatorem, do którego dodano możliwość zrobienia pewnych podstawowych rzeczy "klikaniem". Do rzeczywistego routera nie podłączysz myszki i sobie nie poklikasz. Co prawda dorobiono interfejs WWW do nowszych urządzeń, ale nadal w porównaniu z linią komend jest on funkcjonalnie ubogi.
  • REKLAMA
  • #7 10048279
    losowski
    Poziom 10  
    ale przeciez na routerze 1 clock rate jest ustawione w dwóch projektach na 64000
  • Pomocny post
    #8 10049412
    adamz74
    Poziom 33  
    Ustawianie zegara na interfejsie w trybie pracy DTE nic nie daje i jest ignorowane :( Ustaw po stronie DCE.
  • #9 10256650
    Qdłaty
    Poziom 11  
    Witam.
    Robię malutki projekt sieci (3 routery, 2 switche i 4 hosty) w programie Packet Tracer i nie wiem, dlaczego nie mogę z hostów pingować głównego routera. Wszystko jest skonfigurowane, a lampki się świecą na zielono. Gdzieś musi być drobny błąd, ale nie wiem, w którym miejscu został on popełniony. Podaję link do pliku PKT i proszę o pomoc:
    https://rapidshare.com/files/1880549709/project.pkt
  • REKLAMA
  • #10 10260852
    adamz74
    Poziom 33  
    1. Pomylona adresacja na interfejsach serial routera GLA.
    2. Niekompletna konfiguracja RIP-a na routerach EDN i DUN.
    3. Błędy w ustawieniach sieciowych na wszystkich PC.

Pozdr!

PS. Wskazane byłoby utworzenie oddzielnego wątku na forum.
  • #11 10261732
    Qdłaty
    Poziom 11  
    adamz74 napisał:
    1. Pomylona adresacja na interfejsach serial routera GLA.
    2. Niekompletna konfiguracja RIP-a na routerach EDN i DUN.
    3. Błędy w ustawieniach sieciowych na wszystkich PC.

Pozdr!

PS. Wskazane byłoby utworzenie oddzielnego wątku na forum.

Dziękuję za pomoc :-) Można trochę jaśniej na temat punktu 1 i 3?
    Chciałem utworzyć nowy temat, ale wyskoczył mi komunikat, że nie mam uprawnień, czy coś w tym stylu.
  • #12 10261869
    adamz74
    Poziom 33  
    ad.1. zobacz do jakich interfejsów podłączone są routery EDN oraz DUN i porównaj jakie masz skonfigurowane na nich podsieci. Pomyliłeś interfejsy i na interfejsie w stronę DUN nasz ustawiony adres z podsieci dla EDN i odwrotnie.
    ad.3. maski podsieci nie zgadają się z tym co jest ustawione na routerze, gateway nie wskazuje na router tylko na jakiś nieistniejący adres - PC nie wyjdą poza LAN.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem połączenia między dwoma komputerami (PC1 i PC2) oraz z serwerem, co skutkuje niepowodzeniem pingowania. W odpowiedziach wskazano, że problem nie leży w routingu, lecz w stanie interfejsu Serial0/0/0, który jest aktywny, ale protokół linii jest wyłączony. Użytkownik został poinstruowany, aby sprawdzić ustawienia interfejsu oraz zastosować polecenie "show controllers". Dodatkowo, zasugerowano, aby ustawić clock rate na interfejsie DCE, ponieważ ustawienia na DTE są ignorowane. W dalszej części dyskusji poruszono również kwestie błędów w adresacji i konfiguracji RIP na routerach oraz niezgodności w maskach podsieci na komputerach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA