logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora 442 - stukanie w lewym kanale, diody mocy świecą, co wymienić?

km88 19 Paź 2011 23:26 1352 7
REKLAMA
  • #1 10045438
    km88
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam!

Mam problem jak w temacie. Stuka przy pojawianiu się dźwięku w lewym kanale, czy to na kolumnach czy na słuchawkach. Ponad to czasem święcą się diody sygnalizujące moc wyjściową na lewy kanał. A dokładnie pierwsza i trzecia. Nigdy nic nie zmieniałem w nim. Poprzedni właściciel wymontował oświetlenie panelu przedniego ale to raczej nie ma nic wpływu. Otworzyłem go i obejrzałem w środku, na tyle ile umiem, nie jestem zawodowym elektronikiem. Kondensatory nie są wypchane nic nie wygląda na spalone. Stuki są dość głuche. Co należało by wymienić żeby grał porządnie?

pozdrawiam KM
  • REKLAMA
  • #2 10045746
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    km88 napisał:
    Co należało by wymienić żeby grał porządnie?

Serwisanta.

Przeczytaj temat pt. "Wstępne diagnozowanie uszkodzeń wzmacniaczy mocy."
    Jeśli Twoje umiejętności nie wykraczają opoza gałki oczne służące do oględzin, lepiej nie bierz się za naprawę. Szkoda by było zniszczyć sprzęt.
  • REKLAMA
  • #3 10046076
    km88
    Poziom 12  
    Miernik elektryczny i lutownice obsługiwać umiem, czasem naprawiam drobne usterki w nieskomplikowanym sprzęcie. Temat przeczytałem i dotyczy on całkiem zepsutych wzmacniaczy a mój działa, ponadto piszą żeby wymieniać wszystko kolejno. Więc nie rozwiązuje to mojego problemu.
  • #4 10046099
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    km88 napisał:
    czasem naprawiam drobne usterki w nieskomplikowanym sprzęcie
    Ale ta nie jest drobna i w skomplikowanym sprzęcie.
  • #5 10046226
    km88
    Poziom 12  
    Rozumiem w takim razie odpuszczę sobie grzebanie na własną rękę. Nie wiecie może ile może kosztować wyremontowanie tego sprzętu? Jakiego rzędu to są kwoty? Bo jak to będzie w cenie wzmacniacza tej klasy to bez sensu cała ta naprawa.
  • REKLAMA
  • #6 10046275
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Sens jest zawsze i to nie tylko dla kogoś, kto weźmie pieniążek za diagnostykę.

Przygotuj się na kwotę (+/-) 80pln. w Zielonej Górze.
  • REKLAMA
  • #7 10046741
    km88
    Poziom 12  
    To faktycznie jest sens. Bo jeśli by kwota opiewała na ponad 200 zł to bym sobie raczej odpuścił. Znasz jakiegoś dobrego elektryka w Zielonej?
  • #8 10046808
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Elektryk..? Elektrycy majstrują przy troszkę innych sprawach :)

Informacja na temat warsztatu elektronicznego została wysłana poprzez system PW.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Diora 442, który stuka w lewym kanale, zarówno na kolumnach, jak i słuchawkach. Dodatkowo, diody sygnalizujące moc wyjściową na lewy kanał świecą się (pierwsza i trzecia). Użytkownik sprawdził wnętrze urządzenia, nie zauważając uszkodzeń kondensatorów. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może być poważniejszy, a samodzielna naprawa może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Użytkownik rozważa koszt naprawy, który w Zielonej Górze wynosi około 80 PLN, co wydaje się sensowne w porównaniu do wartości wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA