logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Transit 2.0 TDDi przekładka pompy wtryskowej do nowego silnika.

YAD31 20 Paź 2011 15:50 25936 5
REKLAMA
  • #1 10046879
    YAD31
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam.
    Transit jest z roku 2003 i ma uszkodzony silnik.
    Zakupiłem używany silnik w dobrym stanie bez pompy i wtryskiwaczy.
    Zanim zabiorę się za przekładkę pompy muszę przemyśleć kwestię ustawienia rozrządu w nowym silniku. Na trybach wałków rozrządu z czoła znajdują się punkty, więc tutaj nie ma problemu. Pompę teoretycznie można zablokować. Problem w tym że nie wiem jak wszystko ustawić względem wału korbowego na którym nie widzę żadnego punktu. Mogę określić wysokość tłoków, ale czy to wystarczy do precyzyjnego ustawienia?
    Czy warto zaopatrzyć się w zestaw do blokowania rozrządu w przypadku przekładki pompy wtryskowej?
  • REKLAMA
  • #2 10047373
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2344
    Najpierw to podaj dane tego silnika!
  • REKLAMA
  • #3 10059730
    YAD31
    Poziom 12  
    Jest to zwykły turbodiesel jaki montowano w tych latach do transita 2.0TDDI 100KM dwa wałki rozrządu, pompa bosch, cztery cylindry. Jakie dane potrzebujesz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10059773
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1390
    Prosze.

Ford Transit 2.0 TDDi przekładka pompy wtryskowej do nowego silnika.
  • REKLAMA
  • #5 10059790
    YAD31
    Poziom 12  
    Dziękuję.
    Ten rysunek rozwiał parę moich wątpliwości ale pozostaje kwestia ustawienia wału głównego, ja na tym schemacie jakoś nie potrafię tego dostrzec. Czy tam są jakieś punkty odniesienia?

Edit:
    Ok, już wiem. Wał blokuje się poprzez otwór po czujniku położenia co obrazuje rys3
    Czyli jednak kupię te blokady i najpierw pozakładam je do starego silnika po to, żeby w odpowiednim miejscu zblokować pompę. Następnie ustawię rozrząd i wał w nowym silniku, po czym założę zblokowaną pompę i to chyba wystarczy.
    Proszę mnie poprawić jeśli coś przeoczyłem

bartek_j byłeś szybszy - dzięki
  • Pomocny post
    #6 10060117
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    Wał korobowy na blokadzie ustawiasz (nr 3 na zdjęciach)
REKLAMA