logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usuwanie wokalu z piosenki - jaki program polecacie?

zbyniu 04 Gru 2004 15:40 8306 9
REKLAMA
  • #1 1035787
    zbyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Potrzebuję z piosenki usunąć wokal, aby został sam podkład. Czy ktoś wie jakim programem i w jaki sposób to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 1036072
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Najlepiej cubase i dobry zastaw filtrów (plugins).
    oczywiście na 100% wycinanie bez nadmiernnej utraty dynamiki nie ma co liczyć.

Może być CoolEdit pro i pluginy dx.
  • REKLAMA
  • #3 1036379
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    winamp 5.5 też, trzeba zainstalować plugin wocal removal ale efekty pożal się...
  • #4 1039547
    paweuek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    hm mam program cool edit pro ale nie moge a raczej nei umie usunąć wokalu czy moze wiesz ktorej opcji mam użyc ??
  • REKLAMA
  • #5 1039729
    Svinny
    Poziom 11  
    do coola potrzebne są pluginy z tym że jedno jest pewne nigdy tego nie usuniesz w 100% jest to po prostu nie możliweze wzgledu chociażby na to że w widmie akustycznym samego wokalu są również inne dźwięki związane z instrumentami itp. Można ewentualnie spróbowac ten wokal stłumic, a łatwe to nie będzie. Myśle że ogólnie łatwiej to będzie zrobić na Sound Forge
  • #6 1039781
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Sound Forge 6.0 - wytniesz i wstawisz co tylko chcesz
  • REKLAMA
  • #7 1041346
    paweuek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ale byłbym jeszcze bardziej wdzięczny gdyby ktos wysłał mi link bo wszystkie jakie mam to jest strasznie zmulasta prędkosc i mi 3 h chce sciagac :D z gory thx:d
  • #8 1042215
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Na moje oko, jedyny program to program kredytowy, a w nim opcja „tani kredyt dla artystów”, szukaj stron o karaoke, zobaczysz że jedno z lepszych rozwiązań to MID
    Jacho – skoro tak mówisz – to poproszę o próbkę.
  • #9 1042337
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    nie ma możliwości wyciągania czegokolwiek z gotowego utworu - mozesz próbowac co najwyżej equalizerem - efekt żałosny
  • #10 1042716
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Wyciąć możemy wiele a nawet cały utwór:-)
    Filtrami da się znacznie wyciszyć linię wokalową
    ale..
    W więkrzości utworów pierwszy wokal jest symetrycznie rozłożony
    po nałożeniu pasma wokalu L i P otrzyma się prawie całkowite zredukowanie partii równowaznych pozostającą resztę (najczęściej Efekty wokalowe) można zredukować filtrami.Czasami można prawie idealnie
    usunąć pierwszą partię wokalową.
    Wszystko zależy od techniki z jaką został zmiksowany materiał w utworze.
    oraz od umiejętności.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Usuwanie wokalu z gotowego utworu muzycznego jest technicznie trudne i nigdy nie daje efektu 100% czystości bez utraty jakości lub dynamiki. Najczęściej stosuje się programy DAW i edytory audio wyposażone w filtry i pluginy do tłumienia wokalu, takie jak Cubase z odpowiednimi pluginami, Cool Edit Pro z pluginami DX, Sound Forge 6.0 oraz Winamp 5.5 z pluginem vocal removal. Efekty zależą od sposobu miksowania utworu, zwłaszcza symetrii wokalu w kanale stereo. Metody oparte na equalizerze i filtrach pasmowych mogą znacznie wyciszyć linię wokalową, ale całkowite usunięcie jest zwykle niemożliwe ze względu na nakładanie się wokalu z innymi instrumentami w widmie akustycznym. Alternatywnie sugerowano poszukiwanie plików MID lub rozwiązań karaoke, które oferują czystsze podkłady bez wokalu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA