logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór między Wharfedale Pro Titan 12A a RCF Art 312-A do prób i koncertów

ochkarol81 23 Paź 2011 03:23 3530 16
REKLAMA
  • #1 10055734
    ochkarol81
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.Noszę się z zamiarem kupienia zestawu 2x aktywna kolumna + mixer.Bedzie to zestaw głównie do prób + male koncerty w pubuch w uk :)...Tak jestem szczęśliwym uśmiechniętym emigrantem:).Rozglądam się już długo i nurtuje mnie tylko parę małych rzeczy:
    1)wharfedale pro titan 12a mogę pare za 2500 tys...ale zastanawiam się czy przeskoczyć półkę i kupić RCF Art 312-A..te są za 4200zł
    -- i tu główne pytanie czy to się opłaca dla semi amatorów?Wiem że porządne paczki zaczynają się od 4k za sztukę ale my nie chcemy full pro zestawu.
    Chodzi o w miarę normalne nagłośnienie do wokalów ,klawisza,gitary akustycznej (tu mam piec fendera i efekt zooma więc nie bezpośrednio przez głośnik)A może proponujecie coś innego do 2 tys a głośnik?ale wykluczając ldm i polskie bo musiał bym zwozić..

2)interesuje mnie mixer z efektem (lub bez efektu + lexicon procesor)chodzi oczywiscie głównie o efekt na wokale reverb itd a nie o gitary..
    Tu mam wybrane 3 mixery
    --allen & heath zed 12fx ktory jest faworytem ale najdrozszy ok 1700zł
    --soundcraft efx 8 cena 1150 na gorszych preampach co zed 12 ale czy my to zauważymy i czy to nam potrzebne do semi amatorskiego grania?
    --Mackie ProFX12 12 1250 zł ktory chyba brzmi lepiej niżefx8 z tego co czytalem tutaj w testach na forum.

Ogólnie pytam o mobilny nie za cieżki zestaw dla semi amatorów za + , - 5000tys czyli dwie aktywne kolumny + mixer najlepiej z procesorem efektów.Czytam już od tygodnia i najgorsze jest to ,że nie mam gdzie tego przesłuchać ,bo miałem wypadek i nie mogę jezdzić...Dziękuję wam za wszystkie podpowiedzi z góry !!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10057950
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    RCF Art 312-A + Mackie ProFX12 będą ok.
    Jednak, jeśli z klawisza leci bas i bębny, to może brakować dołu. tu sprawdził by się zestaw 2+1.

Pozdrawiam.
  • #3 10058905
    romcyś
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam sprawdzone (wesele na 80 - 100 osób) bez problemu przez kilka godzin: dwie kolumny Solton MF 300 A + mikser American Audio M1224 FX.
    pozdrawiam
    Stary klezmer
  • #4 10059426
    ochkarol81
    Poziom 10  
    Witam ponownie i dzięki za wypowiedzi....tego zestawu na wesela raczej nie podzielam:)poprostu nie znam firm i budowa mi nie odpowiada jak i specyfikacja:)Pare godzin wesela to nie wszystko...my gramy rock blues pop mix wszystkiego z instrumentami live.Tyle że mam piec do basu 700w ibaneza wiec tu nie potrzeba naglaśniać...Głównie chodzi o wokale ,klawisze i gitare akustyczną...Fajnie by było nagłośnić stopę od perki (bo dodaje jednak rytmu) i to tyle.Ja mogę zainwestować w pro titan 12 lub w rcf 312 tak samo jak w mixer mackie lub allen & heath zed 12...problem polega na tym czy ja to odczuje jako amatorski band do odgrywania coverów??czy lepiej kupić np ....pro titan 12 i meixer soundcraft efx8 lub mackie pro fx12
    czy lepiej rcf 312a i allen & heath zed 12fx....głównie mi zależy na tym żeby to w miarę brzmiało i żeby nie było awaryjne jak behringersy itp....Jak wielka różnica jest w tym że zainwestuje w system za:
    3500zł czyli pro titan 12 i meixer soundcraft efx8 lub mackie pro fx12
    lub ponad 6000zł rcf 312a i allen & heath fx 12 fx...
    To jest 2 x więcej kasy na ten drugi zestaw....czy my to wykorzystamy?
    No i 3cia ważna sprawa jest możliwość kupienia mixera np ..allen & heath zed 12fx lub zed 14 bez efektu i dokupić lexicon 200mx...która z tych opcji będzie lepsza??
    Proszę pomocy bo jutro decyzja:")pozdrawiam wszystkich maniaków dzwięku!!!!!!
  • REKLAMA
  • #5 10060116
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Stanowczo RCF wersji aktywnej titan 12 nie znam ale mam pasywne chwale sobie, ale do najtańszych rcfów im daleko przy cenie 640zł/szt są dla mnie świetne jako odsłuchy czy na małe imprezki pokroju karaoke w barze ale na poważniejsze granie bym nie wziął bo plastikiem zajeżdża brzmienie z bardzo ostrą górą i obudowa jest dość mało sztywna za to w tej cenie na pewno nic lepszego nie ma.
    Jeśli interesuje cię coś trochę tańszego od RCFa to DB Technologies Cromo 12.
  • REKLAMA
  • #6 10061021
    ochkarol81
    Poziom 10  
    Witam no właśnie myślałem o tych cromo 12 ale malo tego u ludzi no i podobno awaryjne...z tym że to grupa rcf wiec ciezko mi w to uwierzyć...no ale wlasnie problem polega na tym ,ze nie ma zadnych opinii co do dzwieku i wytrzymalosni..pozatym one maja male drivery z tego nowego tworzywa i zanim bym kupil no to chcialym posluchac jak gra ora i srodek..chyba ze wiecie cos na ten temat wy?:)
  • Pomocny post
    #7 10062877
    romcyś
    Poziom 16  
    Witam
    kolego ochkarol81, cały czas podkreślasz że jesteście amatorskim bandem i czy będzie słyszalna różnica między sprzętem za 3000,- a za 6000,-. Powiem tak, różnica ta będzie widoczna po zarobionej kasie, czyli wzięciu, a po drugie jak Wy będziecie czuli/słyszeli różnicę grając, czy będzie ten dreszczyk przebiegał po plecach słysząc siebie. Przeczytałem ze zrozumieniem i wiem że gracie "z łapy", dlatego poleciłem sprawdzony przez swoją kapelę zestaw jak to ty określiłeś "weselny", ale skoro nie pasuje Tobie budowa i specyfikacja, to może Wharfedale DLX 15 i powermixer Phonic 1062+ lub Dynacord CP-15-3 i powermate 1000. Te zestawy również mam sprawdzone i jestem pewny ze dla Was byłyby również O.K.
    Wg. mojego doświadczenia i ucha, wszystkie trzy zestawy brzmią super, bezawaryjne i dotychczas mnie nie zawiodły.
    pozdrawiam
    Stary klezmer
  • REKLAMA
  • #8 10062974
    ochkarol81
    Poziom 10  
    Witam.No cóż gram od paru lat i występowałem w pubach i małych klubach ale zawsze na kogoś innego sprzęcie,więc jestem amatorem z przejściami:)To co proponujesz napewno fajnie by zagrało i zgadzam się z tym że,to zestawy pasywne a ja chcę lekkie w miarę brzmiąze aktywne kolumny i mixer:)Moim najlepszym rozwiązaniem teraz jest para wharfedale pro titan 12a i je mogę mieć za 1200zł od sztuki oraz mixer soundcraft efx8 za 1000zł...Czyli 3400 zł za zestaw aktywny całkiem niezle brzmiący do małych pubów i na próby chyba nie jest zle co?:)Mogę skoczyć półkę wyżej...myślełem o rcf 312a lub db technologies opera 402d lub mackie...ale to są głośniki za 2000 od sztuki a jak wielka między nimi będzie różnica w graniu dla 50/100 ludzi w małych pubikach?mnie nurtuje czy nie wywale bez sensu kasy w coś czego nie będę w stanie wykorzystać...No i zaleta małych kolum plastikowych to mobilność i szybkośc...podłącza się kable od mixera i heya...Widzisz my jeszcze nie gramy w pubach...zebralem sklad i troche pracy przed nami ale juz na probach chce miec w miarę dobrze brzmiacy sprzęt a pozniej przenieść go do pubu i spowrotem...Chodzi bardziej o pasję i zawabę niż zarobkowe granie..jak by się udało to zawsze można dokupić dobry sprzęt i titany na odsłuchy dać...Mi chodzi o coś normalnego na początek..również pozdrawiam i cieszę się że znajdujecie czas na odpowiedzi::)
  • Pomocny post
    #9 10063361
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    kolega romcyś z tymi dynacordami do przegiął bo sam powermate1000 to trzeba z 7 tysiaków liczyć
    Jeszcze taniej wyjdzie jak weźmiesz titany pasywne ( 2 szt za 1300 kupisz) i powermikser (a jest w czym wybierać np YAMAHA EMX 512SC, soundcraft gigrac 1000, a behringery jeszcze taniej) połączeń jeszcze mniej niż w zestawie aktywnym bo do kolumny idzie 1 kabel.
    Ale ja twierdzę że titany to dobre są, ale na odsłuchy albo karaoke różnica jakości między titanem 12 a rcf art312 jest duża sporo większa niż wychodziłoby to po cenie. Poza tym w przyszłości jak by co łatwiej będzie sprzedać rcfy za dobrą cenę niż titany.
  • Pomocny post
    #10 10063488
    romcyś
    Poziom 16  
    Witam
    Zaraz tam przegiął, sama kolumienka CP 15-3 (chyba już nie produkowana) to ok.4.500,-, ale za to jakie brzmienie, głuchemu ciarki po plecach pójdą.
    Wracając do tematu, całe życie gram na kolumnach drewnianych i jakoś nie mam przekonania do plastiku, ale świat idzie do przodu (do chin) i może to dobre?
    Zawsze proponuję to co mam osobiście sprawdzone i co spełnia moje oczekiwania, ale o gustach się nie dyskutuje, i wiem że co byście nie kupili i tak zawsze mogłoby być inne - czy lepsze?. Pomyśl również przyszłościowo i kupując dwie aktywne 12" możesz rozbudować o jeden lub dwa aktywne suby, a to już starczy i na duże sale i na plenery. Dlatego polecając dwie kolumny soltona MF 300A, gdzie uważam, że powinne na początek Wam wystarczyć, rozbudować przynajmniej o jeden sub również soltona - i komplecik jak marzenie.
    Twoje pieniądze, Ty decydujesz, ja tylko piszę o swoich doświadczeniach.
    pozdrawiam
    Stary Klezmer
  • #11 10064479
    protone
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    romcyś napisał:
    Zaraz tam przegiął, sama kolumienka CP 15-3 (chyba już nie produkowana) to ok.4.500,-, ale za to jakie brzmienie, głuchemu ciarki po plecach pójdą.

Potwierdzam ,jak ktoś poważnie traktuje granie to te kolumny i powermate nie są żadnym przegięciem.Pod względem brzmienia ,to paczki na top dwucalowych driverach mogą się schować ,ze swoim jazgotem.
  • #12 10064984
    ochkarol81
    Poziom 10  
    witam:)ten solton MF 300A wydaje sie byc ciekawym wyborem za te pieniądze i ma niesamowicie rozbudowane wejscia i eq i z tego co widzę może być zasilana również przez koncówke mocy?niezła sprawa:)...No ale mozna je kupic tylko w thomass w niemczech..ciezko z dostepem no i pewnie z serwisem choc mogę sie mylić...to za tą kase moze juz lepiej by było wharfedale evp-x12 aktywne tez drewno i fajna paczka:)Co ty na to stary wyjadaczu?:)
  • #13 10065354
    protone
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    W Thomannie masz trzy lata gwarancji na wszystko ,i przy zakupach powyżej 200 EUR wysyłkę gratis.
    Kup sobie parę Proel flash 12A i również będziesz zadowolony.Z tanich ,aktywnych grają całkiem przyzwoicie.
  • #14 10067127
    romcyś
    Poziom 16  
    Witam
    Faktycznie oprócz sprzętu to jeszcze dochodzi kwestia serwisu, nie znam reali jak to jest w uk. i musiałbyś to sprawdzić, albo może tak jak zasugerował kolega protone, przejrzyj stronę Thomanna - dowiozą za darmo i masz trzy lata gwarancji.
    Co do sprzętu to myślę że wharfedale seria LX lub DLX jest godna polecenia, z 15" kolumny, będziesz miał i górę i wystarczający dół do tego powermixer z FX i "trzepać". Przypuszczam że i 12" kolumienki powinny dać radę, ale osobiście nie testowałem. Jeżeli chodzi o mobilność to uważam że czy aktywne, czy pasywne nie ma różnicy, w aktywnych gdyby "padła" jedna z kolumna, to masz jeszcze drugą i dalej grasz - ale co jak padnie mixer?
    Co do propozycji innych, uważam ze są jak najbardziej dobre i osobiście przez nich sprawdzone, bo nie sądzę aby ktokolwiek chciałby wsadzić Ciebie na minę.
    To tyle co mogę pomóc.
    pozdrawiam
    Stary Klezmer
  • #16 10101432
    ochkarol81
    Poziom 10  
    witam:)po przesluchaniu wharfedale,behingerow,db tech itd stwierdzilem ze db technologies cromo12 brzmia najlepiej...naprawde warto:)pozdrawiam
  • #17 10128330
    ochkarol81
    Poziom 10  
    Witam i na koniec chciałbym opowiedzieć...Zakupiłem 2 x db technologies cromo 12 + mixer yamaha mg166cx usb +kable podlaczyłem do tego mp3 i mnie zmiotło:):)Pozniej mikrofon sure + gitara akustyczna Ibanezik i zmiotło mnie po raz drugi....NAprawdę jeżeli ktoś szuka sprzętu za niewielką cenę to polecam ten zestaw!!Nazywają to budżetowym sprzętem ale muszę przyznać ,żeby wysłyszeć różnice w tej klasie cenowej to trzeba być już pro:)Jak dla mnie bomba!!Głośniki mam za 2000tys za parę (okazyjnie bo jeden z wystawy) + mixer 1500 zł i heya do przodu:)Pozdrawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup aktywnych kolumn Wharfedale Pro Titan 12A lub RCF Art 312-A do prób i małych koncertów. W dyskusji podkreślono, że RCF Art 312-A oferuje lepszą jakość dźwięku, ale jest droższa. Użytkownik poszukuje również miksera z efektami, preferując modele takie jak Allen & Heath ZED 12FX lub Mackie ProFX12. Wiele odpowiedzi sugeruje, że różnica w jakości dźwięku między tańszymi a droższymi modelami jest zauważalna, zwłaszcza w kontekście grania na żywo. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, w tym DB Technologies Cromo 12, które również zyskały pozytywne opinie. Wskazano na znaczenie mobilności sprzętu oraz przyszłej rozbudowy systemu nagłośnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA