logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć wzmacniacz SPECTRON SPA2100 do radia Sony 4x50W?

marcell 21 Lut 2003 22:02 2600 4
REKLAMA
  • #1 106577
    marcell
    Poziom 11  
    Wpladl mi w rece wznacniacz - jakas kicha pewnie - kompletnie sie nieznam i chcialbym go podlaczyc do radia
    mam 2 glosniki z przodu i tube z tylu - wzmacniacz wabi sie SPECTRON SPA2100 ( 2x100 W )
    i kompletnie wiewiem jak go podlaczyc . Prosze o jakies info .
    tak jak noworodkowi - co i skad mam podlaczyc :)
    Aha radio mam sony 4 x50 W
  • REKLAMA
  • #2 106606
    spioszek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    nie znam tej marki wzmacniacz ale zasada jest taka sama dla szystkich wzmacniaczy. jeśli wzmacniacz posiada wbudowany przedwzmacniacz (występują jakieś potencjometry) wówczas nalęzy połączyć wejście wzmacniacza(IN) z wyjściem radyjka(OUT) natomiast do wyjścia wzmacniacz należy podłączyć głośniczki. jeżli wzmacniaccz nieposiada przedwzmacniacza wówczas nalęzy się w niego zaopatrzyć bo inaczej anirusz.
  • REKLAMA
  • #3 106609
    marcell
    Poziom 11  
    potencjomert FILTER CONTROL od 30 - 600 hz
    ------II------- BASS BOOST od 0db do +18 db
    INPUT level

2 czincze PREAMP R i L

POWER ( +12 ,RMT, GND )
    RIDGED +L- +R-

i co gdzie podlaczyc ??? :) aha ma jesszcze bezpiecznik i diode POEWR
  • REKLAMA
  • #4 106832
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    RMT to wejscie sterujące. Podłączasz je do wyjscia EL. Antena (w kostce ISO niebieski przewód). To załącza wzmacniacz. +12V - wiadomo, GND - oczywiscie masa. Z twojego opisu wywnioskowałem że wzmacniacz może pracować w układzie mostkowym (bridged) jako wzmacniacz do tuby lub w standardowym układzie 2x100. W obydwu przypadkach musisz podłączyć przez czincze sygnał m.cz. z wyjścia radia. Jeśli radio nie posiada wyjścia sygnału m.cz. musisz dokupić specjalny adapter sprzęgający wyjścia głośnikowe radia z wejściem m.cz. wzmacniacza.
    Podłączenie głośników w układzie 2x100:
    L+ i L- lewy głośnik + i -
    R+ i R - prawy głośnik + i -
    W układzie mostkowym opis powinien być na obudowie przy złączach. Prawdopodobnie musisz podłączyć L+ z R- (powinna tam być nadrukowana kreska lub coś w tym stylu).
    Najlepiej kupić w sklepie lub na giełdzie gotowy zestaw przewodów do podłączenia tuby/wzmacniacza. Tak jest najwygodniej i najbezpieczniej.
  • #5 107151
    marcell
    Poziom 11  
    Kupilem komplet kabli podlaczylem jak pisales i chodzi . Dzieki .
    pozdrawiam
REKLAMA