logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wzmacniacz Sony do radia Clarion z 6 wyjściami chinch?

lukasz_samcik 05 Lut 2008 19:57 2836 18
REKLAMA
  • #1 4773680
    lukasz_samcik
    Poziom 10  
    witam jestem dośc słaby jeśli chodzi o elektronike dlatego prosze o pomoc. Chcę podłączyć wzmacniacz do radia i nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać. Wszystko wygląda tak mam radio clariona które ma wyjscia na 6 chinch pokazuje to na pierwszym zdjęciu i do tego chce podpiąc wzmacniacz sony które pokazuje na następnych zdjęciach całośc ma zasilać razem trzy głośniki bo to bus wystarczy:) Moja prośba jest taka wszystko pokazuje na zdjęciach i prosiłbym o podanie mi co do czego mam podpiąc aby działało w miare dokładnie jeżeli można każdy kabel po kolei z góry dziekuje

• REKLAMA
  • #2 4773792
    maxtz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Podepnij te głośniki pod samo radio bo raczej pod ten wzmacniacz to nie ma większego sensu gdyż ten wzmacniacz dysponuje podobną mocą jak przeciętne radio.
  • #3 4773958
    lukasz_samcik
    Poziom 10  
    a jaką mocą dysponuje ten wzmacniacz?
  • #4 4774035
    maxtz
    Poziom 27  
    Jeżeli w środku nie ma przetwornicy (a raczej na pewno nie ma) To maksymalnie może mieć jakieś 25W RMS
  • REKLAMA
  • #5 4774080
    lukasz_samcik
    Poziom 10  
    aha dzęki czyli mam po klopocie
  • #6 4774148
    stefciob
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    "Jeżeli w środku nie ma przetwornicy (a raczej na pewno nie ma) To maksymalnie może mieć jakieś 25W RMS" A tą informację w jaki sposób zdobyłeś prześwietliłeś swoim super wzrokiem obudowe na zdjęciu. To jest stary wzmak sony chyba coś pokroju xm 4525 i może zagrac całkiem przyzwoicie pod mało wymagającym mocowo systemem. Ja bym go jednak spróbował
  • #7 4774565
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    no właśnie maxtz na jakiej podstawie twierdzisz że ten soniak

to wzmak pokroju VK??

mi również wygląda na starą przyzwoitą konstrukcję CA
  • #8 4774813
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Rozkręć ten wzmacniacz i zrób fotkę. Pokaż ją tutaj to zobaczymy co to za wzmacniacz.
  • #9 4776519
    lukasz_samcik
    Poziom 10  
    wieczorem wrzuce fote i ocenicie

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

foty ocencie i powiedźcie czy to coś warte czy tylko złom?

• #10 4777144
    maxtz
    Poziom 27  
    Panowie nic takiego nie pisałem że ten wzmacniacz jest nic nie warty stwierdziłem tylko że jest porównywalnej mocy jak przeciętne radio. Świadczy o tym między innymi bezpiecznik 15A a wiadomo że nie jest to maksymalny pobór prądu przez ten wzmacniacz. Niech tego wzmacniacza maksymalny prąd będzie jakieś 10A to mamy 10A x 14V = 140W podzielić to na cztery kanały to daje nam 35W odliczając straty uzyskamy jakieś 25W na kanał.Przychylam się oczywiście do wypowiedzi przedmówców że tan wzmacniacz to fajny klasyk i na pewno jakości dźwięku który z niego popłynie nie będzie można nic zarzucić. Jednak czy jest sens montować go w aucie to musi już zadecydować sam właściciel.
  • REKLAMA
  • #11 4777207
    qstosz
    coś mi się wydaje maxtz żę wykręcasz się

pewnie wzmak na przód powinien mieć co najmniej po 100 watuff/ na

kanał :?: :D

podepnij tego wzmaka bo to rozsądny i jakościowy produkt
  • #12 4777402
    maxtz
    Poziom 27  
    pan dan napisał:

pewnie wzmak na przód powinien mieć co najmniej po 100 watuff/ na
    kanał :?: :D

Skoro tak uważasz to twoja sprawa ;)
  • #13 4777524
    stefciob
    Poziom 17  
    Wiesz co jeszcze może cię jakiś sprzęt nauczy, że do zestawu przedniego nie patrzy się tak bardzo na moc. Dla mnie też to było niedawno niepojęte, ale kupiłem dobry wzmacniacz 4 x 35 wat i szok!!!! Jak to możliwe, czemu to tak mocno gra i basik taki fajny:) Potem przez jakiś czas miałem jeszcze lepszy wzmak 2x25w pod wooferami i grało jeszcze mocniej, jeszcze troche fajniej. I jak to możliwe?
    A i mój wzmacniacz też ma zabezpieczenie 15 A i ma 4x 35 w i jakoś wszędzie piszą na maerykańskich i nie tylko forach, że jest underrated
  • REKLAMA
  • #14 4777670
    lukasz_samcik
    Poziom 10  
    Skoro mam podłączyć to prosiłbym zeby ktos mi napisał jak to podłączyc? jest przełącznik na dole na 2 ch i 4 ch do czego to jest? moze 2 lub 4 głośniki?
  • #15 4777730
    maxtz
    Poziom 27  
    Wzmacniacz łączysz z radiem dwiema parami przewodów chincz w prawej kostce dwa czarne przewody to masa dwa żółte to plus 12V a niebiesko białe to przewód remonte, który podpinasz pod przewód przy radiu na , którym pojawia się 12V po złączeniu radia z reguły też niebieski. W lewej kostce masz przewody głośnikowe który jest który to już chyba musisz sprawdzić sam. Jak nie mam racji to proszę o poprawę.
  • #16 4778085
    lukasz_samcik
    Poziom 10  
    ten chicze w radu to obojętnie które? bo wychodzi ich 6
  • #17 4778456
    qstosz
    podepnij pod front/przód

jak masz tam sterowanie subem to chinch sub
  • #18 4778825
    lukasz_samcik
    Poziom 10  
    Jeszcze jedno pytanie Kostke ISO z radia która wychodziła od głośników mam całkiem wyjąc i głośniki podłączyć pod wzmacniacz a wzmacniacz chinczami pod radio? Tak? Czy dobrze to zrozumiałem? Jeżeli nie poprawcie mnie.
  • #19 4779121
    stefciob
    Poziom 17  
    Tak dobrze rozumujesz:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia wzmacniacza Sony do radia Clarion posiadającego 6 wyjść chinch. Wzmacniacz Sony jest starszym modelem, prawdopodobnie o mocy około 25W RMS na kanał, co jest porównywalne z mocą przeciętnego radia samochodowego. Użytkownik pyta o szczegółowe podłączenie kabli, w tym znaczenie przełącznika 2/4 kanały na wzmacniaczu. Zalecenia wskazują, że wzmacniacz należy połączyć z radiem za pomocą dwóch par przewodów chinch (wyjścia frontowe i ewentualnie subwoofer), przy czym w prawej kostce wzmacniacza dwa czarne przewody to masa, dwa żółte to plus 12V, a niebiesko-biały to przewód remote, który należy podłączyć do sygnału 12V z radia. Głośniki powinny być podłączone do wzmacniacza, a nie bezpośrednio do radia, co wymaga odłączenia oryginalnej kostki ISO od głośników. Przełącznik 2/4 kanały służy do wyboru liczby obsługiwanych głośników. Wzmacniacz jest oceniany jako solidny klasyk, choć jego moc nie jest wysoka, ale jakość dźwięku jest dobra. Podłączenie wzmacniacza jest możliwe i zalecane dla poprawy jakości dźwięku w systemie z trzema głośnikami w busie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA