logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corel Video Studio Pro X4 - błąd przy renderowaniu dużego projektu

milek1243 24 Paź 2011 13:43 8301 12
REKLAMA
  • #1 10060454
    milek1243
    Poziom 10  
    Witam

Programu Corel Video Studio Pro X4 używam od dłuższego czasu, ale po raz pierwszy mam do czynienia z tak poważnym problemem.

Przez 3 miesiące montowałem film. Trwa on łącznie 1 godz 52 min. Jest to spory projekt. Od tygodnia próbuje go skutecznie zrenderować. Niestety kilkanaście prób (trwających po 7/8 godz.) nie doszło do skutku.

Występowały trzy problemy:
    1. Pasek procesu renderowanie dochodził do 100% po czym okazywało się, że gotowego piku nie ma nigdzie na komputerze.
    2. Renderowanie dochodziło do pewnego momentu (70/80%) po czym następowało przerwanie z wyskakującym małym okienkiem: "Corel Video Studio Pro - Problem z pamięcią)
    3. Renderowanie dochodziło do około 80% po czym wyskakiwał komunikat: "Program napotkał nieokreślony błąd i przestał działać" i odesłanie do rzekomo uszkodzonego (ukrytego) pliku .DMP (w tym przypadku powstał plik video, ale tylko tych około 80% filmu)

Próbowałem renderować na różne formaty: MPG (1080p), MPG (576p), MP4 HD (1080) i nic nie pomogło.
    Zależy mi na tym, by film był w jak najlepszej jakości (1920x1080).

Jeśli chodzi o pojemność dysku to mam wolnego jeszcze 33 GB, a według moich obliczeń film po zdenderowaniu powinien mieć około 15 GB, także to chyba nie jest przyczyną problemu.

Usunąłem także wszystkie miniaturki plików przesłanych do programu.

Próbowałem podzielić film na mniejsze części (po 20 min) i renderowanie było pomyślne jedynie przy dwóch pierwszych częściach (format MP4 HD), przy następnych pojawiał się problem nr. "2"

Ciekawe jest to, że kilka tygodniu temu, podczas prac przy montażu, gdy zrobione miałem 37 min projektu, zrenderowałem tę cześć projektu do formatu MP4 HD i wszystko było dobrze (plik zajmował ok. 4,5 GB)

Najgorsze jest to, że film musi być gotowy w tym tygodniu, a jak na razie mam jedynie gotowy projekt, którego żadnym sposobem nie potrafię skutecznie zrenderować.

Bardzo proszę o pomoc

Dane komputera:
    dysk twardy: 500 GB (33 GB wolnego - około 220 GB zajmuje materiał do filmu i pliki stworzone przez program)
    procesor E5500 2,80 GHz
    pamięć 2 GB RAM
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10060476
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Problemem na 99% będzie miejsce na dysku.
    Do pracy, takie programy, ze względu na duże rozmiary opracowywanych materiałów, używają plików tymczasowych. Czasami takie pliki, kilkukrotnie przewyższają wielkością wynikowy plik filmu.
    Postaraj się uzyskać, przynajmniej jeszcze raz tyle wolnego miejsca na dysku.
    A powiem ci, że przy takich materiałach, to może być ciągle za mało.
  • #3 10134640
    PoznanskaPyra
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Ten drugi komunikat co Ci wywalił, może że te 2GB ramu to za mało. Programy same liczą ile im będzie miejsca potrzebne. Gdybyś miał za mało na dysku miejsca, program nie rozpoczął by renderowania tylko wyświetlił coś typu "za mało miejsca na dysku E".
  • #4 10640961
    Joachim93
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witajcie, właśnie skończyłem projekt łącznie 20min lecz problemy zaczęły się przy renderingu... Niestety żaden inny format wyjściowy i przy około 70% wywala mi błąd. Jeśli sobie poradziliście lub znacie na to sposób to proszę o podzielenie się :)
    Poniżej fota błędu:

Corel Video Studio Pro X4 - błąd przy renderowaniu dużego projektu

Aha i przepraszam za refresh topicu ale niechciałem tworzyć nowego jak jest już podobny :)

Mój komp:
    6GB RAM
    procesor i3 330M
    wolna pamięć 25GB
  • REKLAMA
  • #5 10641365
    youtuber512
    Poziom 9  
    Mam ten sam problem co ty, lecz nigdzie w sieci nie ma rozwiązania.(przynajmniej ja nie znalazłem)
  • REKLAMA
  • #6 10641375
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Włączcie renderowanie, i co kilkanaście sekund sprawdzajcie ile jest wolnego miejsca na dysku...
  • #7 10642804
    Joachim93
    Poziom 11  
    Niestety przy różnych zmianach ustwień renderowania jak i różnych rozdzielczościach efekt jest ten sam (przy 70% - zgon). Doszedłem do wniosku że winą tego problemu jest błąd (jakiś) w projekcie, ponieważ podzieliłem go na częsci i pięknie renderowało a jedna część niestety padała przy samym "zapłonie" renderingu. Także róbcie nowe ścieżki do wsadzonych w projekt filmów, zdjęć, muzyki itd. może pomoże. Ja się zabieram za wyrzucenie tej części gdzie mam błąd i zobaczymy czy pomoże. Jak skończę to się tu podzielę.
  • REKLAMA
  • #8 10645637
    youtuber512
    Poziom 9  
    Mam pomysł który u mnie zadziałał. To znaczy znalazłem przyczynę.
    Zobacz ile bt/s mają twoje film wsadowe. u mnie yły one za duże i VS wywalało, a jak nie zadziała to powiedz bo mam jeszcze jeden pomysł.
  • #9 10647376
    Joachim93
    Poziom 11  
    youtuber512 napisał:
    Zobacz ile bt/s mają twoje film wsadowe. u mnie były one za duże i VS wywalało

Masz faktycznie racje, ale i projekt od nowa robiłem i natknąłem się na filmik po którym od razu wyskoczył błąd i się program wyłączył. Tak więc takiego typu błędy są powodowane złym bądź zepsutym plikiem wsadowym.
    Temat uważam za rozwiązany i do zamknięcia.

Pozdrawiam
  • #10 10706016
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 13968110
    zawartek
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Dla tych co nie rozwiązali problemu .
    Po wybraniu Utwórz plik Wideo w opcjach już kodeka wyłączyć Smar render. Wtedy przestaje się sypać, choć operacja generowania filmu trwa dłużej o 50%
  • #12 18614897
    andigigant
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Dzięki "zawartek". Już kolejny raz Twoja informacja na temat wyłączenia Smar Render ratuje mój projekt.
  • #13 19809646
    Marlena1792
    Poziom 1  
    Wiem, że temat już stary ale może znajdzie się ktoś kto mi pomoże. Pracuję na corel videostudio 2020. Po złożeniu projektu, gdzie większość plików to mp4, jpg i kilka mov wybieram renderowanie do mp4, plik zaczyna się renderować i przy kilkudziesięciu procentach cały program się wyłącza. Wyłączyłam Smart render i to nie pomogło. Już nie wiem co robić. Próbowałam innych formatów wyjściowych i ta sama sytuacja. Może macie jakiś pomysł?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy Corel Video Studio Pro X4 zgłaszają problemy z renderowaniem dużych projektów wideo, które prowadzą do błędów, takich jak brak pliku wyjściowego, problemy z pamięcią oraz nieokreślone błędy aplikacji. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemów obejmują zapewnienie wystarczającej ilości wolnego miejsca na dysku, zwiększenie pamięci RAM, a także sprawdzenie jakości plików źródłowych. Użytkownicy sugerują również wyłączenie opcji Smart Render, co może pomóc w stabilności renderowania. W przypadku projektów z dużymi plikami, podział na mniejsze części może również przynieść pozytywne rezultaty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA