logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HTC Wildfire - brak reakcji klawiszy po upadku i serwisie Regenersis

jepek 24 Paź 2011 14:34 4645 8
REKLAMA
  • #1 10060590
    jepek
    Poziom 11  
    Witam,

Telefon po upadku z obudowy pc wypluł baterię. Po włożeniu baterii i uruchomieniu telefonu przywitał mnie taki obraz:

Problem w tym, że nie mogłem nic zrobić, żadne klawisze nie działały, nawigacja nie była możliwa. W związku z tym telefon trafił do salonu Play gdzie powędrował w ramach gwarancji do 'firmy' Regenersis. W serwisie nagle w telefonie odnaleziono ciecz! (magiczna kropelka - naczytałem się sporo o tej praktyce stosowanej w tym serwisie, oczywiście nikomu nic nigdy nie udowodniono) Telefon działał przed wysłaniem tzn. uruchamiał się, ale nie reagował na naciskanie klawiszy - moim zdaniem coś z softem.

Poniżej zdjęcie z serwisu dokumentujące elektrokorozję:

Odmówiłem naprawy pozagwarancyjnej (kwota 395zł) i zażądałem powrotu telefonu. Telefon jeszcze do mnie nie dotarł. Pytanie czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Jaki może być mniej więcej koszt naprawy poza 'serwisem'.

W kosztorysie wyszczególniono (niewiele mi to mówi):
    FRU, Main Board, HTC, Multilanguage, GENERIC E.EU, UM TS900/1200, Regional ID Low, Metal Mocha, w/o SIM Lock, BUZZ-C9#EMEA

INGERENCJA CIECZY NA WYSZCZEGÓLNIONYCH CZĘŚCIACH
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10060628
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Na zdjęciu faktycznie widać ingerencję cieczy.
    Serwisy nie stosują już takiej praktyki jak specjalne zamoczenie.
    Jedną z wymienionych części jest płyta główna.
    Najprawdopodobniej poleciały kulki pod BGA lub pękła płyta.
    Być może w twoim przypadku potrzebne będzie mycie płyty i przelutowanie tego złącza lub całej płyty.
    Co do efektywności naprawy to ciężko powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #3 10060638
    jepek
    Poziom 11  
    Poczekam aż telefon wróci do mnie i zdecyduję co dalej.
    Piszesz, że serwisy nie stosują już takiej praktyki, ale dla mnie dziwny jest zbieg okoliczności - upadek z obudowy komputera, a dalej ingerencja cieczy na płycie.

Zna ktoś godny polecenia serwis w Szczecinie?

Dzięki za pomoc.
  • Pomocny post
    #4 10060658
    grubas
    Poziom 40  
    Upadek nie miał nic z tym wspólnego.
    To zalanie wystąpiło dużo wcześniej i dlatego jest anulacja.
    Jeśli by tego nie było to byś miał z pewnością wymienioną płytę główną na gwarancji.
  • REKLAMA
  • #5 10070594
    jepek
    Poziom 11  
    Witam,

Telefon wrócił do mnie z serwisu. Reaguje identycznie jak tutaj http://www.youtube.com/watch?v=HL4oXUTKCD8 czy to oznacza, że telefon jednak żyje, mimo że zalany, a problem jest tylko z softem?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 10070635
    grubas
    Poziom 40  
    W pierwszej kolejności należy wyczyścić zalanie.
    Potem można spróbować wgrać nowego Androida.
    Jak nadal nie będzie działał to uszkodzona jest płyta główna.
  • #7 10070872
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    Możliwe że zawilgocenie wystąpiło wcześniej i korozja postępując zrobiła zwarcie na złączu taśmy klawiatury, a przez zwarcie niektórych linii klawiatury wchodzi w tryb fastboot. Kiedy ostatnio wyłączałeś/włączałeś telefon? Jeżeli dosyć dawno to usterka mogła się ujawnić właśnie przez to rozłączenie baterii.
    Na początek czyszczenie korozji, jeżeli nie pomoże to następnie spróbuj zrobić mu hard reset, a jeżeli to nic nie da to próba wrzucenia nowego softu.
  • REKLAMA
  • #8 10071548
    OlekMTG
    Poziom 34  
    Ocena: 194
    Soft nie ma nic do tego. Na 99% jest zwarcie na złączu, które skutkuje tym, że telefon 'myśli' że cały czas jest naciśnięty przycisk vol- i dlatego przy uruchomieniu wchodzi w fastboota.
  • #9 10770670
    jepek
    Poziom 11  
    Telefon leżał kilka miesięcy i postanowiłem coś z nim zrobić. Był w jednym serwisie, potem w drugim i wszyscy twierdzili, że nie da się go naprawić. Coś mnie tknęło i zacząłem przeglądać zagraniczne fora w tym temacie. Okazało się, że skuteczną metodą uruchomienia telefonu jest uruchomienie telefonu przez sdk.

Telefon musi być wprowadzony w stan FASTBOOT USB(czerwone tło podłączyć pod USB), a nie FASTBOOT USB PLUG (niebiesko tło).

Jak uruchomić przez sdk jest pokazane tu -
    http://www.youtube.com/watch?v=oaNM-lt_aHw#ws

Dostajemy się do folderu platform-tools i w konsoli wywołujemy fastboot reboot Telefon po tym zabiegu resetuje się i wstaje.

Problem jednak nie znika całkowicie, w przypadku gdy telefon wyłączymy ręcznie i ponownie uruchomimy HBOOT odpala się ponownie jednak można go uruchomić tak jak powyżej. Zawsze coś.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem HTC Wildfire, który przestał reagować na klawisze po upadku. Po wysłaniu do serwisu Regenersis, stwierdzono obecność cieczy, co doprowadziło do anulacji gwarancji. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z oprogramowaniem, ponieważ telefon uruchamia się, ale nie reaguje na przyciski. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki i naprawy, w tym czyszczenie płyty głównej, wgranie nowego systemu Android oraz sprawdzenie złącza klawiatury na obecność zwarcia. Użytkownik odkrył również, że telefon można uruchomić przez SDK w trybie FASTBOOT USB, co pozwala na jego resetowanie, ale problem z uruchamianiem nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA