logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kanał WiFi w routerze TELEKTRO, by uniknąć zakłóceń?

makaronmc 24 Paź 2011 17:57 10569 11
REKLAMA
  • #1 10061186
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Witam

Po przeanalizowaniu widma sygnałów WiFi, zdałem sobie sprawę że inna sieć mnie zakłóca. Zajmuje część mojego pasma.
    Moja sieć to TELEKTRO, czy mogę ustawić w routerze żeby WiFi było na innych kanałach ?

Sieć która mnie zakłóca należy do gości którzy mają dzielony net na domy antenami zewnętrznymi. Czy mam zadzwonić do UKE żeby gościa zmierzyło ?
    Bo ile pamiętam to nadajnik nie może przekraczać 100mW.

Jak zmienić kanał WiFi w routerze TELEKTRO, by uniknąć zakłóceń? Jak zmienić kanał WiFi w routerze TELEKTRO, by uniknąć zakłóceń?
  • REKLAMA
  • #2 10061234
    telbod
    Poziom 32  
    Stwierdzenie że ktoś komuś zajmuje część jego pasma jest z założenia błędne. Równie dobrze to oni mogą powiedzieć że kolega im zakłóca i zajmu część ich pasma. Zadzwonić do UKE można, ale jeżeli się okaże że parametry ich urządzeń są w normie to na kogo mają fakturę wystawić. A zmienić kanał jak najbardziej, należy.
  • #3 10061389
    makaronmc
    Poziom 30  
    Tak jak pisałem...

Kolesie mają anteny zewnętrzne, a moja sieć jest z antenki z routera i już na podwórku gubię sygnał...

Nie wiem czy przestawić na 12 czy 13...

Na obojga kanałach nic nie już nie zakłóca.

Oczywiście gdy jestem na 13 to jestem dalej od sąsiadującej sieci, ale jestem na samym marginesie, czy to nic nie przeszkadza ?

Dodano po 10 [minuty]:

Tak wygląda sprawa na 12 kanale :
    Jak zmienić kanał WiFi w routerze TELEKTRO, by uniknąć zakłóceń?
  • REKLAMA
  • #4 10061460
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Te dwie sieci zakłócają Cie nieznacznie - ustalając poziom szumow na -80(a na pewno taki nie jest, zapewne około -90), SNR masz 40dB, co jest wystarczające do połączenia z prędkością 54MBit\s.

Pamiętaj, że to otwarte pasmo i każdy z niego może korzystać, nie tylko Ty. A to, że "kolesie" mają zewnętrzne anteny nie powoduje automatycznie, że przekraczają pasmo.
    Przeskoczyłeś kilka kanałów, nic Ci się nie stało. I tak masz względny spokój, ja na skanie mam około 40 sieci - w mieszkaniu.
  • REKLAMA
  • #6 10063288
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Może być na 12 jak i na 13 na obu nie zachodzi pasmo z żadną inną siecią.
  • #8 10064206
    salawalas
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    makaronmc napisał:
    Polecacie jakiś program tego typu na komputer ?

Te zdjęcia które zamieściłem są z programu na telefon (WiFi analizer).

inSSIDer? Link
  • REKLAMA
  • #10 10065262
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Już sobie nie wymyślał problemów.
    Ja przy skanie w domu mam wykrywanych 37 sieci, z czego co najmniej 4 pracują na tym samym kanale co moja i nie kombinuje.
    Zapomnij o programiku w telefonie i ciesz się życiem i dostępem do internetu.

W 2.4 GHz chyba nie ma takiego miejsca w żadnym mieście w którym nie wykrywałoby innych sieci tylko Twoją.
  • #12 11522910
    niestyka
    Poziom 1  
    ustaw na ch13 i zaproś UKE :) a zawsze myślałem, że głupota nie może boleć :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z siecią WiFi TELEKTRO zauważył zakłócenia od sąsiedniej sieci, co skłoniło go do zmiany kanału. Po analizie widma sygnałów, rozważał przełączenie na kanały 12 lub 13, które nie kolidują z innymi sieciami. Uczestnicy dyskusji potwierdzili, że oba kanały są odpowiednie, a także zasugerowali, że zakłócenia są minimalne. Pojawiły się pytania o programy do analizy sieci, z rekomendacją inSSIDer. Użytkownik dopytywał o regulację mocy sygnału w routerze, który to model to Pentagram Cerberus P 6331-4A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA