logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus F5SL, blue screen przy uruchamianiu windowsa 7

wsadqwe 24 Paź 2011 22:02 2651 3
REKLAMA
  • #1 10062483
    wsadqwe
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam.
    Problem wygląda następująco:
    Przy uruchamianiu komputera, po pojawienia okna ładowania windowsa, przed pojawieniem się okna logowania, wyskakuje blue screen:
    Cytat:
    A proclem has detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME

If this is the first time you've seen this stop error screen' restart your computer. if this screen appears again, follow these steps:

Check to make sure any new hardware or software is properly installed.
    If this is a new installation, ask your hardware or software manufacturer for any windows updates you might need.

If problems continue disable or remove any newly installed hardware or software. Disable BIOS memory options such as caching or shadowing. If you need to use Safe Mode to remove or disable components, restart your computer, press F8 to select Advanced Startup Options, and then select Safe Mode

Technical Information:

*** STOP: 0x000000ED (0x85650E20, 0xC000009C, 0x00000000, 0x00000000)

Przy próbie uruchomienia w trybie awaryjnym, ładowanie zatrzymuje się na pliku
    Cytat:
    \system32\drivers\classpnp.sys

Dodam, że próbowałem podłączyć dyska z Asusa do drugiego laptopa (Ntt Corrino na Compalu FL90) i również wyskakiwał blue screen (w tym samym momencie), podłączając dysk z NTT do Asusa, dysk najpierw nie był wykrywany, a gdy założyłem zworkę, pojawiał się ten sam blue screen.
    Próbowałem również na Asusie uruchomić linuxa z LifeCD, jednak stawał na oknie ładowania Scientific Linux 6. (Na NTT uruchomił się poprawnie)

Dodam, że nie jestem serwisantem, tylko kimś, kto się TROCHĘ zna na komputerach

Narzędzie Diagnostyka pamięci systemu Windows zatrzymało się na 10%
    Formatowanie dysku na 5%
  • REKLAMA
  • #2 10063661
    nece616
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    Próbowałeś formatu dysku za pomocą programu GParted uruchomionego z boot-owalnej płytki?
  • REKLAMA
  • #3 10063803
    wsadqwe
    Poziom 10  
    Nie próbowałem, ale zaraz to zrobię.

zrobiłem za to memtesta i nie wykrył żadnych błędów

Dodano po 12 [minuty]:

Mam problem z Gparted. Mianowicie kiedy go odpalam program zaczyna się ładować, po czym komp się resetuje i zaczyna się wszystko od nowa. Dysponuję płytką Hiren's BootCD 13.0 Rebuild by DLC v5.0 i właśnie z niej chciałem odpalić Gparted

Dodano po 4 [minuty]:

Na płycie znalazłem program od Segate (dysk jest właśnie tej firmy) a w nim opcję Full Erase i odpaliłem. Niestety nie doczekam się teraz rezultatu tej operacji, bo muszę wyjść na uczelnie i wrócę za jakieś 3 godziny dopiero.

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

niestety "Full Erase FAILED"

Dodano po 12 [minuty]:

Rozpoczynam skanowanie, w poszukiwaniu bad sectorów. I przepraszam, że ciągle coś tak dopisuję, ale staram się dojść sam do błędu, a jednocześnie wydaje mi się' że to, co piszę może ułatwić ekspertyzę komuś, kto się na tym zna

Dodano po 27 [minuty]:

Nie wykryto bad sectorów...

Dodano po 5 [minuty]:

w programie HDATv4.8.1 (tym samym skanowałem w poszukiwaniu bad sectorów) znalazłem coś, co się nazywa "Most powerful test" jego opis wygląda następująco:
    Errors: Warnings/Read/Write/Read/Compare: i póki co, to jest 0/0/0/0/0 o wyniku oczywiście poinformuję

Dodano po 28 [minuty]:

Po raz kolejny bez błędów...

Dodano po 13 [minuty]:

Znalazłem na tej płycie program HDD Erase. Teraz nim próbuję sformatować...
  • #4 10090168
    wsadqwe
    Poziom 10  
    Zepsuty dysk.
REKLAMA