logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornik analogowo-cyfrowy. Pomiar napięć ujemnych.

Piotr_pp 25 Paź 2011 10:52 2340 1
  • #1 10063601
    Piotr_pp
    Poziom 12  
    Chciałbym zmierzyć spadek napięcia na rezystorze jak na rysunku. Problem w tym, że będzie on bardzo niewielki (rzędu miliwolt), a ja chciałem to zrobić z jak największą dokładnością.

Zastanawiam się jak powinien wyglądać mój układ pomiarowy (napięcie w punkcie A i B może być zarówno dodatnie jak i ujemne).
    Czy stworzenie czegoś takiego, będzie poprawne? :
    AIN1 i AIN2 zostałyby podłączone do wejścia różnicowego przetwornika ADC zasilanego symetrycznie.

A może coś takiego?:
    czyli wzmacniacz różnicowy, wejście AIN1 podłączone do przetwornika.
    Choć to drugie rozwiązanie może być mniej dokładne (tak myślę). Będę wdzięczny za sugestie.
  • #2 10063656
    kibic16.vb
    Poziom 1  
    A ja bym proponował połączenie obu opcji, tzn do wyjść AIN1 i AIN2 podłączyć wzmacniacz różnicowy i wyjście tego wzmacniacza podać na przetwornik.
    Zalety są takie, że zwiększasz CMRR układu, masz dwa stopnie wzmacniaczy, dzięki czemu możesz w szerokim zakresie ustawiać wzmocnienie układu. Ustawiając wzmocnienie pierwszego stopnia na 10 i drugiego na 10, łącznie wzmacniasz 100x i z 1mV różnicy na wejściu robi się 100mV dla przetwornika.
REKLAMA