logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie zamontować pompę ładującą CWU w instalacji z kotłem Galmet 16 kW?

remonty.chojnice 25 Paź 2011 18:29 6578 7
  • #1 10064934
    remonty.chojnice
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Buduję instalację C.O składającą się z :
    KOTŁOWNIA
    -kocioł galmet 16 kw z podajnikiem
    -wężownica schładzająca
    -naczynie przeponowe i zabezpieczenia
    -zawór 4d

do domu jest 15 metrów i puściłem w ziemi cztery rury (dwie do obsługi CWU i dwie do ogrzewania). Dodam, że budynek skanalizowałem i zasiliłem w zimną wodę.

PIWNICA

-układ mieszający podłogówkę na parterze + pompa obiegowa
    -pompa zasilająca kaloryfery na poddaszu.
    -zasobnik CWU (znajduje się w domu w piwnicy, żebym nie musiał stosować cyrkulacji)

Moje pytanie brzmi - czy jest jakaś różnica gdzie zamontuję pompę ładującą CWU ? Bardziej pasuje mi montaż w kotłowni niż przy zasobniku w piwnicy.
  • #2 10065170
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Zamontuj tam gdzie Ci pasuje.
  • #3 10065364
    seba.et
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Jeśli będziesz chciał zastosować regulator pokojowy, który będzie sterował właśnie pompą cwu to dodatkowo w przypadku montażu w kotłowni będziesz musiał pociągnąć przewód z pokoju do pompy. Chyba że są inne metody sterowania, specjalistą od ogrzewania bym się nie nazwał
  • #4 10065414
    remonty.chojnice
    Poziom 12  
    Pompą sterować będzie sterownik kotła. CWU podpięte będzie przed zaworem 4D. Zastanawiam się tylko, czy umiejscowienie pompy będzie miało wpływ na wydajność układu CWU - KOCIOŁ.
  • #5 10065783
    arkdom
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    seba.et napisał:
    regulator pokojowy, który będzie sterował właśnie pompą cwu

Jaki regulator? Nie mylisz kolego pompy CWU z pompą CO?
  • Pomocny post
    #7 10066006
    Polon27
    Poziom 18  
    Ocena: 104
    Zamontuj ją przy kotle, ułatwi Ci to montaż elektryki. Pamiętaj jednak, jeżeli sterownik ma możliwość pracy z dwiema pompami (c.o. i c.w.u.), to będziesz musiał przeciągnąć czujnik temp. (razem z rurami aż do domu) mierzący temperaturę wody w zasobniku. I nie ma tu znaczenia miejsce pompy.
  • #8 10066293
    remonty.chojnice
    Poziom 12  
    Kabelki już są 8 żył - 3 dla CO, 2 dla czujnika, 3 kolejne miały być do pompy CWU.
    Każda rura dostała swoją otulinę, skleiłem szarą taśmą w jedną wiązkę, owinąłem wiązkę wełną i folią, przypiąłem wzdłuż przewody i wsadziłem wszystko w pomarańczową rurę PCV fi 200 i zakopałem 1m pod ziemię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje instalację centralnego ogrzewania (C.O.) z kotłem Galmet 16 kW i pyta o optymalne miejsce montażu pompy ładującej ciepłej wody użytkowej (CWU). Odpowiedzi sugerują, że montaż pompy w kotłowni jest wygodniejszy, ale istotne jest, aby pompa była podłączona do odpowiedniego sterownika, który może wymagać dodatkowego czujnika temperatury. Użytkownik potwierdza, że ma już przygotowane przewody do podłączenia pompy CWU. W dyskusji podkreślono, że umiejscowienie pompy nie wpływa znacząco na wydajność układu CWU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA