logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dialux - problem z ustawieniami 'ptaszków' przy eksporcie do PDF

JohnySpZOO 25 Paź 2011 20:37 2513 2
REKLAMA
  • #1 10065693
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    Witam.
    Mam małe pytanie odnośnie Dialuxa i zakładki 'Wyniki' w której to zaznaczam 'ptaszki' dedykowane danym wydrukom pomieszczeń bądź scen świetlnych.
    Chodzi o to iż mając obiekt gdzie zlokalizowanych jest przypuśćmy 15 pomieszczeń i 40 scen świetlnych dedykowanych różnym typom oświetlenia przy exporcie do .pdf zaznaczone wcześniej w 'Wynikach' 'ptaszki' w różny sposób się przestawiają. Np. z sceny 3 z ośw. nr 1 na płaszczyźnie pracy 'ptaszek' się przestawi na płaszczyznę podłogi bądź będzie tu i tu, czasem zniknie.
    Robiąc następny export do .pdf poprawiam owe błędne 'ptaszki' i np. w scenie 12 ptaszek jest przestawiony lub dodany.
    Aby uzyskać zadowalający efekt muszę przestawić kilka razy owe ptaszki po czym zapisać plik. Owa praca jest wnerwiająca gdyż czasami schodzi na przestawianiu owych 'ptaszków' 30 min jeśli obiekt ma sporo pomieszczeń lub scen świetlnych.

Ptaszki każdorazowo ustawiam przy tworzeniu danych scen świetlnych dedykowanych danemu pomieszczeniu, następnie przed expotem sprawdzam co chcę exportować sprawdzając jednocześnie wyniki symulacji i zgodność zaznaczanych 'ptaszków'.

Pozdrawiam: JohnySpZOO :)
  • REKLAMA
  • #2 10086081
    szymonaviko
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam ,
    Pracowałem na tym programie dość sporo czasu, i ma kolega racje że jest to męczące , jednak, wydaję mi się że nie ma jako takiej możliwości by program wykonywał to automatycznie. Jest to utrudnienie, jednak nie można za wiele wymagać od programu, który jest udostępniany za darmo.
    (Mnie osobiście, irytuje to że program często rozsypuje się przy tworzeniu scen zewnętrznych)
    Pozdrawiam
    Szymonaviko
  • #3 10086987
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    szymonaviko napisał:
    ..., jednak nie można za wiele wymagać od programu, który jest udostępniany za darmo.
    Mnie osobiście, irytuje to że program często rozsypuje się przy tworzeniu scen zewnętrznych

W sumie ma kolega rację z tym iż to irytujące. Jednak dobrze że pomyśleli o kopii pliku zapasowego. Niedawno wyszła na rynek nowa wer. DILUX'A 4.9, powiedział bym że zmodernizowana z wad z 4.8.
    Napisałem wczoraj do wsparcia technicznego z informacją odnośnie owego problemu, zobaczymy co odpiszą.

Pozdrawiam JohnySpZOO
REKLAMA