logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić mieszalnik i palnik w regulatorze Buderus dla min. 20°C?

christian22 28 Paź 2011 13:49 4131 6
  • #1 10074453
    christian22
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Czy wie ktos moze jak ustawic mieszalnik i palnik w regulatorze buderus? Na kazdym module sa 2 pokretla ze skala. Niestety nie wiem jak ustawic poniewaz nie moge zrozumiec wykresu krzywych pogodowych. Chodzi mi o to zeby w pomieszczeniu min temp to 20'C. Czy ktos wie jak to ustawic Poydrawiam

christian22(_at_)wp.pl
  • #2 10074593
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Podaj typ kotła i regulatora.
  • #3 10076763
    christian22
    Poziom 9  
    Witam

Aparat regulacyjny hs 3320:
    - regulator obwodu kotła (krzywe pogodowe?) M004
    - regulacja obwodu mieszalnika (krzywe pogodowe?) M005
    - regulator temp. powrotu M023
    - regulacja temp.wody użytkowej (to podane w stopniach celcjusza) M006

Interesuje mnie nastawa podkreslonych modulow.

Kociol Buderus g 505 405 kw,
    Palnik MAN (gaz)

Chodzi mi o ustawienie min temp. 21'C w pomieszczeniu. Niestety nie wiem jak odczytac krzywe - do czego odnosi się skala pochylenia i poziomy.
    Bardzo proszę o pomoc chociaż może jasniej wyjasnic odczyt krzywych jaka to zaleznosc do czego sie odnosza i czemu nie ma w stopniach Celcjusza

Dziekuje serdecznie i pozdrawiam
  • #4 10077730
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Instrukcja obsługi:
    Załączniki:
    • Instrukcja obsługi HS3320.pdf (6.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 10077847
    christian22
    Poziom 9  
    Dziekuje ale mam ta instrukcje.
    Chodzi mi bardziej o wytlumaczenie odczytu krzywych. Dlaczego buderus zrobil skale 20 stopniowa pochylenia a nie w stopniach np. celcjusza. Do czego sluzy ta rozpietosc stopni na poziomej linii? Czy przy kazdej zmianie temp zewnetrznej musze zmieniac nastawy? Czy nastawy zaczynam od temp. zewnetrznej tj 0'C pozniej od pochylenia tj losujac pochylenie np 10 i odczytac poziom i tak ustawic 25?
    Z gory dziekuje i pozdrawiam
  • #6 10078509
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Ustaw pochylenie krzywej grzania na 12 (na 20 stopniowej skali) a poziom na 0 (na 50 stopniowej skali). To wszystko zrób na module dla obiegu grzeczego z mieszaczem, jeśli ten obieg obsługuje grzejniki. Natomiast krzywą grzania dla kotła ustaw też na 12 a poziom tej krzywej (kotła) ustaw na 10 bo krzywa dla kotła powinna być wyższa niż dla obiegu grzewczego. Przy tych ustawieniach temperatura wody w kotle bedzie o 10 st.C wyższa niż wymagana temperatura na zasilaniu obiegu grzewczego. A wymaganą temp. na zasilaniu obiegu grzewczego kocioł obliczy sobie sam na podstawie odczytu temp. zewnętrznej.
  • #7 10078826
    christian22
    Poziom 9  
    Dziękuję serdecznie. Mam nadzieje, że poniższe ustawienia będą dobre:

- regulator obwodu kotła: pochylenie 12, poziom 10;
    - regulacja obwodu mieszalnika: pochylenie 12, poziom 0;
    - regulator temp. powrotu: pochylenie 4, poziom 5 (nastawa wg tabeli w instrukcji)

P.S. Jak można rozszyfrować a przedewszystkim zrozumieć te krzywe z instrukcji? :)

Raz jeszcze dziękuję i Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o ustawienie mieszalnika i palnika w regulatorze Buderus, aby osiągnąć minimalną temperaturę 20°C w pomieszczeniu. Odpowiedzi wskazują na konieczność podania typu kotła i regulatora. Użytkownik podaje, że ma regulator HS 3320 oraz kocioł Buderus G 505 z palnikiem MAN. Wskazówki dotyczące ustawień obejmują: dla regulatora obwodu kotła pochylenie 12 i poziom 10, dla regulacji obwodu mieszalnika pochylenie 12 i poziom 0, oraz dla regulatora temperatury powrotu pochylenie 4 i poziom 5. Użytkownik prosi również o wyjaśnienie odczytu krzywych pogodowych w instrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA