zbyt mała regulacja szerokości obrazu 800x600, przy wyższych rozdzielczościach monitor bardzo ciemnieje i zwęża się bardziej.
Napięcia z przetwornicy stabilne.
Myślałem że trafo ale po wybebeszeniu okazało się że Mosfet Q503=IRF640 (na radiatorze) ma opór we wszystkich kierunkach po 30 Ohm , dodatkowo uszkodzony jest rezystor Q503 w jego bramce który łączy bramkę mosa z tanzystorami sterującymi Q501 i Q502.
Moja prośba dotyczy identyfikacji rezystora R503, domyślam się że powinien mieć 2,2 Ohm lub 22 Ohm lub 220 Ohm, ma natomiast 1 MOhm.
Ktoś ma ten monitor na stole ?
schemat z elektrody jest bardzo nieczytelny.
Ten mały opór jest niedaleko trafa WN w kierunku środka płyty od trafa.
Ktoś podpowie ?
---------------------------------------------------------------------------------
Doszedłem sam na podstawie innych aplikacji że R503=22 Ohm.
Ale w tej gałęzi siedzi jeszcze jeden opór który dostał - widać po nim (na mierniku mam 3,26k a więc prawdopodobnie ma 3,3k) przez który bramka mosfeta podłączona jest do pina 42 (I SENSE) procesora SEC 842 KB2147 (DEFLECTION PROCESSOR FOR MULTISYNC MONITORS)
Na mosfeta wstawiłem 740-kę myślę, że wytrzyma !!!
----------------------------------------------------------------------------------
Ostatecznie uszkodzony jest procesor SEC KB2147...
Może ktoś ma płytę z tym procem ?
----------------------------------------------------------------------------------
OK zamienniki to TDA9103 i STV7778
Napięcia z przetwornicy stabilne.
Myślałem że trafo ale po wybebeszeniu okazało się że Mosfet Q503=IRF640 (na radiatorze) ma opór we wszystkich kierunkach po 30 Ohm , dodatkowo uszkodzony jest rezystor Q503 w jego bramce który łączy bramkę mosa z tanzystorami sterującymi Q501 i Q502.
Moja prośba dotyczy identyfikacji rezystora R503, domyślam się że powinien mieć 2,2 Ohm lub 22 Ohm lub 220 Ohm, ma natomiast 1 MOhm.
Ktoś ma ten monitor na stole ?
schemat z elektrody jest bardzo nieczytelny.
Ten mały opór jest niedaleko trafa WN w kierunku środka płyty od trafa.
Ktoś podpowie ?
---------------------------------------------------------------------------------
Doszedłem sam na podstawie innych aplikacji że R503=22 Ohm.
Ale w tej gałęzi siedzi jeszcze jeden opór który dostał - widać po nim (na mierniku mam 3,26k a więc prawdopodobnie ma 3,3k) przez który bramka mosfeta podłączona jest do pina 42 (I SENSE) procesora SEC 842 KB2147 (DEFLECTION PROCESSOR FOR MULTISYNC MONITORS)
Na mosfeta wstawiłem 740-kę myślę, że wytrzyma !!!
Ostatecznie uszkodzony jest procesor SEC KB2147...
Może ktoś ma płytę z tym procem ?
OK zamienniki to TDA9103 i STV7778