logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daytek1531D-mała reg.szer.obrazu, im wyż.rozdz.to ciemniej

LUCOM 05 Gru 2004 15:36 1046 3
REKLAMA
  • #1 1038220
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 73
    zbyt mała regulacja szerokości obrazu 800x600, przy wyższych rozdzielczościach monitor bardzo ciemnieje i zwęża się bardziej.

Napięcia z przetwornicy stabilne.
    Myślałem że trafo ale po wybebeszeniu okazało się że Mosfet Q503=IRF640 (na radiatorze) ma opór we wszystkich kierunkach po 30 Ohm , dodatkowo uszkodzony jest rezystor Q503 w jego bramce który łączy bramkę mosa z tanzystorami sterującymi Q501 i Q502.

Moja prośba dotyczy identyfikacji rezystora R503, domyślam się że powinien mieć 2,2 Ohm lub 22 Ohm lub 220 Ohm, ma natomiast 1 MOhm.

Ktoś ma ten monitor na stole ?
    schemat z elektrody jest bardzo nieczytelny.

Ten mały opór jest niedaleko trafa WN w kierunku środka płyty od trafa.

Ktoś podpowie ?
    ---------------------------------------------------------------------------------

Doszedłem sam na podstawie innych aplikacji że R503=22 Ohm.

Ale w tej gałęzi siedzi jeszcze jeden opór który dostał - widać po nim (na mierniku mam 3,26k a więc prawdopodobnie ma 3,3k) przez który bramka mosfeta podłączona jest do pina 42 (I SENSE) procesora SEC 842 KB2147 (DEFLECTION PROCESSOR FOR MULTISYNC MONITORS)

Na mosfeta wstawiłem 740-kę myślę, że wytrzyma !!!

----------------------------------------------------------------------------------

Ostatecznie uszkodzony jest procesor SEC KB2147...:-(
    Może ktoś ma płytę z tym procem ?

----------------------------------------------------------------------------------
    OK zamienniki to TDA9103 i STV7778
    Załączniki:
    • KB2147.pdf (174.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1038850
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Z tym procesorem to miałeś pecha one bardzo rzadko padają w tych monitorach (chyba że po strzale trafopowielacza).
    Zobacz na tranzystory sterujące fet (mierzą się dobrze ale w układzie pracują niestabilnie).
    A do Isens to zwykle jest podłączone źródło.
  • REKLAMA
  • #3 1038914
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 73
    Sugerujesz podstawienie Q501 i Q502, na mierniku są OK.
    Podstawię... chmm mogłem sie pomylić lecę bez schematu ale wydaje mi się że I sense jest na bramkę, sprawdzę to jeszcze ale juz nie dzisiaj...
  • #4 1039076
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Jeśli za niskie jest WN to obraz jest ciemny za wąski i za wysoki (zmienia sie wraz z rozdzielczością, zmianą szerokości, itd.
    Masz oscyloskop?
    Jeśli tak właśnie zachowuje się ten Daytek to pewnie regulator jest martwy (bo nadal uszkodzony), lub uszkodzone jest sprzężenie.

Zobacz co z rezystorem w obwodzie Isens od źródła do masy.
    Jak znajdę schemat to powiem co i jak.
REKLAMA