logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik kropli. Potrzebny schemat układu zliczającego krople.

kischa 05 Gru 2004 19:00 2033 13
REKLAMA
  • #1 1038748
    kischa
    Poziom 11  
    potrzebny schemat ukladu zliczajacego krople wody
    (ttl'e itp), pilne
  • REKLAMA
  • #2 1038826
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    jeśli krople sobie kapią, to można by je zliczać jakimś czujnikem optycznym. Do czego dokładnie tego potrzebujesz ?
  • #3 1038935
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Mikrofon, blaszka piezo?
  • #4 1038957
    kischa
    Poziom 11  
    chodzi generalnie o to ze mam sobie czlowieczka ktoremu musze podac konkretna dawke leku (liczona w kroplach) i potzrebuje zbudowac taki sobie licznik (narazie tylko w labolatorium) ktory bedzie mi te krople liczyl, resetowal sie jak bedzie koniec podawania leku itp itd
  • REKLAMA
  • #5 1038968
    kischa
    Poziom 11  
    tak sobie wymyslilam ze na wejsciu to dac elektrody blisko siebie zawieszona, bo jak dam jakas plytke czy cos to bede ja musiala co jakis czas suszyc, z elektrod przekazuje sygnal na FETA ktory da mi mozliwosc od razu przejsc na stany logiczne, kwestia jest tego ze po prostu sie zgubilam, czas mnie goni i pomyslow brak.
    Dlatego bardzo bede wdzieczna za pomoc :)
  • #6 1039000
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    A nie lepiej jakąś szklaną rurkę i barierę optyczna ?
  • REKLAMA
  • #7 1039008
    kischa
    Poziom 11  
    pewnie lepiej, problem w tym ze musze bazowac na tym co mam w labolatorium
  • #8 1039032
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Po co to liczyć w ten sposób? Każda kropla ma jakąś masę. Leko powinno sie podawać w odpowiednich dawkch mg. Kropla to tylko przybliżona uśredniona wartość. Po prostu zliczaj wagę leku i tyle. A z tym już nie powinno być problemu.
  • #9 1039062
    kischa
    Poziom 11  
    Oczywisicie masz racje, ale chodzi mi juz nie o sposob rozwiazania problemu jak zliczac tylko rozwiazanie problemu jak zrealizowac uklad ktory juz wyzej nieco opisalam
  • #10 1039559
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Może jest jakaś dokładna waga. Spada kropla to dokłada ciężar, Pozostaje jakiś układ, który po zmianie ciężaru (po ustabilizowaniu) będzie podawał sygnał na licznik. To tylko pomysł.
  • #11 1039600
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    W szpitalach są stosowane użądzenia które służą do dawkowania leku.
    Dawkowanie polega na dokładnym poruszaniu tłoczka strzykawki w którym jest lek nawet do kilku kropli.
  • #12 1042369
    kilerOS
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witaj :)

Jeśli to miałoby działać na blaszkach i FETcie, które to sugerujesz, że masz jako jedyne w laboratorium, to może weź pod uwagę pojemność elektryczną układu dwie blaszki i dielektryk (tutaj kropla - powoduje zmianę pojemości), i aby nie spowodować elektrolizy (co może wpłynąc na skład leku), musisz blaszki izolować jakoś :)

Trzeba by było poeksperymentować.

np. Lejek szklany o bardzo cienkich ściankach, do którego skapuje nasza kropla. W najwęższym miejscu umieszczasz elektrody. Nie wiem jak szkło
    + lek będzie się zachowywało jako kondensator i czy jego zmiana pojemności będzie zauważalna. Tutaj będzie ważne jak duże okładziny uda Ci się zbudować ( im większa powierzchnia i im mniejsza odległość między okładzinami, tym większa pojemność) aby zwiększyć powierzchnię blaszek dajesz dłuższą rurkę.

Jedna kropla może nie być dobrą rozdzielczością pomiarową.
    Może lepiej wziąć 5 kropel (większa powierzchnia dielektryczna) jako naszą dokładność.
    Teraz czy nasze 5 kropel utrzyma się w rurce na czas pomiaru?
    Jeśli pójdziesz tą drogą to dopiero w trakcie testów okaże się, czy jest ona słuszna, czy dysponujesz wystarczająco precyzyjnym narzędziem do pomiaru tak niewielkich zmian pojemności.

Na razie to jedyny pomysł odmienny od podanych wcześniej :)

Pozdro, KilerOS.

PS. Najbardziej podoba mi się jednak pomysł z barierią fotoelektryczną.

Tutaj pomysł rozwinąłem jako jeden z przykładów zastosowania bariery jak na rysunku. Takie podejście powoduje mała prędkość dawkowania leku.

Po dłuższym namyśle dochodzę do wniosku, że metoda kropelkowa dawkowania leków nie jest zabardzo precyzyjna. Bo przecież nie ilość kropli jest ważna w dawkowaniu, tylko ile leku jest w płynie do kroplówki.
    Czy go poda się w 300 kroplach czy 50000 to chyba ma niewielke znaczenie. Może mieć jedynie znaczenie w czasookres podawania. W związku z tym nie ilość jest warunkiem krytycznym tylko częstość kapania. Choć jedno i drugie jest w pewiem sposób uzależnione. Im gęstszy lek tym zadziej kapany :) a im bardziej rozcieńczony tym częściej.

Powstaje tutaj istotne pytanie.

Jakiego rodzaju układ budujemy?
    Sam licznik kropel może być tylko fragmentem całości i jego sposób wykonania jest zdeterminaowany pozostałą resztą układu.

Może jak będziemy wiedzieli co budujemy to wybierzemy najsensowniejsze rozwiązanie :)
    Załączniki:
    • Licznik kropli. Potrzebny schemat układu zliczającego krople. waga.gif (4.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zapotrzebowania na schemat układu elektronicznego do zliczania kropli wody, wykorzystującego elementy TTL lub podobne. Proponowane metody detekcji kropli obejmują czujniki optyczne, mikrofony piezoelektryczne oraz elektrody blisko siebie zawieszone, które połączone z tranzystorem FET miałyby generować sygnał logiczny przy pojawieniu się kropli. Rozważano również pomiar zmiany pojemności elektrycznej układu kondensatorowego z kroplą jako dielektrykiem, z izolacją elektrod w celu uniknięcia elektrolizy i wpływu na skład leku. Wskazano, że pojedyncza kropla może być trudna do wykrycia, sugerując agregację kilku kropel dla lepszej rozdzielczości pomiaru. Alternatywnie zaproponowano pomiar masy leku za pomocą wagi reagującej na przyrost ciężaru kropli. Wskazano, że w szpitalach stosuje się precyzyjne urządzenia do dawkowania leku, np. sterowane tłoczki strzykawek, jednak autor potrzebuje prostszego rozwiązania laboratoryjnego. Problemem jest ograniczony dostęp do komponentów, co wymusza wykorzystanie dostępnych w laboratorium elementów, takich jak blaszki i tranzystory FET.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA