Witam, jeśli chodzi ci pomiar poziomu cieczy w jakimś naczyniu to proponuje rozwiązać w taki sposób w jaki mierzy sie poziom paliwa w samochodach, czyli pływak na dźwigni który przekręca potencjometr. odpowiednio wyskalować i po problemie.
dla malych dokladnosci sugeruje zwykly licznik z wyjsciem impulsu przeplywu. w polsce sa takie produkowane i niezle dzialaja. wszystko zalezy od wielkosci przeplywu. podales za malo informacji
Pomyśl o hydrostatach z pralek.
Ja wykorzystuję je do pomiaru ilości do 40litrów w otwartych naczyniach wzbiorczych w instalacjach centralnego ogrzewania, sprawują się bez zarzutów.
jesli ma to byś pomiar typu włącz -wyłącz a ciecz jest przewodząca to mozna to zrobić na zwykłych elektrodach. pierwsza para to poziom minimalny, a druga maksymalny. taniej się już nie da. jesli napiszesz do czego to ma służyć to moze bedziemy w stanie dobrać ci konkretne rozwiązanie
Wszystko można, tylko napisz czy to ma podawać płynnie ilość czy np co 10 litrów. ja Coś takiego robiłem na kontaktronach dla 3 różnych poziomów cieczy zależnie od ilości cieczy załączało to grzałki jedną lub dwie.
I propozycja z założeniem że dozowanie wody może odbywać się grawitacyjnie.
1. Zbiornik otwarty z automatycznym uzupełnianiem wody np przez układ pływakowy o pojemności min. 150 l
2. W zbiorniku zamontowany elektromagnetyczny zawór dozujący sterowany czasem otwarcia.
3. Ilość pobranej wody - czas otwarcia zaworu (można to wyskalować)
II propozycja
1. Elektromagnetyczny zawór dozujący sterowany przez układ zliczający impulsy wysyłane przez przepływomierz skrzydełkowy zamontowany przed zaworem.
Do zliczania impulsów można użyć programowalny licznik impulsów np. http://www.automatech.pl/matsushita/lc4h.html
Witam,
zrobiłem taki licznik parę lat temu. Wykorzystałem licznik wody Metronu, mały magnes w kształcie koła - grubości ok 5mm i czujnik Halla.
magnes przykleiłem na osi licznika wody(obraca się razem ze wskaźnikiem przepływu licznika) hallotron- w odpowiedniej odległości od magnesu. podałem napięcie na hallotron i wyskalowany sterownik (np. easy) zczytuje impulsy i przelicza je na kg, litry itp. Potrzebna jest kalibracja. Dokładność systemu jest zależna od gęstości cieczy na który wpływ ma temperatura...
Dokładniejszym sposobem jest przepływomierz masowy (siła Coriollisa) albo zwykła waga elektroniczna.
✨ Dyskusja dotyczy wyboru czujnika do pomiaru ilości cieczy, głównie wody, w układzie dozownika o zakresie do 100 litrów. Proponowane rozwiązania obejmują mechaniczne czujniki poziomu z pływakiem i potencjometrem, hydrostaty z pralek, pływak z magnesem i kontaktronami oraz pomiary ultradźwiękowe. Wskazano także możliwość zastosowania przepływomierzy z wyjściem impulsowym, które w Polsce są produkowane i dobrze działają, choć wymagają kalibracji. Przykładem jest licznik wody Metron z czujnikiem Halla i magnesem na osi licznika, gdzie impulsy są zliczane przez sterownik (np. Easy). Alternatywnie można stosować elektromagnetyczne zawory dozujące sterowane czasem otwarcia lub impulsami z przepływomierza skrzydełkowego, z wykorzystaniem programowalnych liczników impulsów (np. Matsushita LC4H). W przypadku prostych pomiarów poziomu cieczy przewodzącej można użyć elektrod do detekcji poziomu minimalnego i maksymalnego. Dokładność i wybór metody zależą od wymagań co do zakresu i precyzji pomiaru oraz charakterystyki cieczy. Wygenerowane przez model językowy.