logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór czujnika do pomiaru ilości wody w układzie dozownika

zibi11 26 Sty 2007 11:48 4330 16
REKLAMA
  • #1 3489324
    zibi11
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Witajci są jakieś czujniki do pomiaru ilości cieczy
    mam zrobić układ dozownika wlewa zadana ilość cieczy??
    poradzcie jak rozwiązać czujnik
  • REKLAMA
  • #2 3489385
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Witam, jeśli chodzi ci pomiar poziomu cieczy w jakimś naczyniu to proponuje rozwiązać w taki sposób w jaki mierzy sie poziom paliwa w samochodach, czyli pływak na dźwigni który przekręca potencjometr. odpowiednio wyskalować i po problemie.
  • #3 3489571
    zibi11
    Poziom 19  
    może jeszcze inne propozycje???
  • #4 3489932
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    jaka ilość ? jaka dokładność ? napisz coś więcej
    są gotowe układy wystarczy poszukać
  • REKLAMA
  • #5 3494541
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Może być jeszcze układ z pomiarem siły wyporu, albo ultradźwiękowy.Pozdro.
  • #6 3497257
    Serwis Teletechniczny
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    dla malych dokladnosci sugeruje zwykly licznik z wyjsciem impulsu przeplywu. w polsce sa takie produkowane i niezle dzialaja. wszystko zalezy od wielkosci przeplywu. podales za malo informacji
  • #7 3497941
    zibi11
    Poziom 19  
    licznik z wyjsciem impulsu przeplywu
    To ciekawe podaj typ ??
    chodzi o ciecz wode do 100 litrów max ??
  • REKLAMA
  • #8 3498028
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    Pomyśl o hydrostatach z pralek.
    Ja wykorzystuję je do pomiaru ilości do 40litrów w otwartych naczyniach wzbiorczych w instalacjach centralnego ogrzewania, sprawują się bez zarzutów.
  • #9 3498054
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Pływak z magnesem i rurka z kontaktronami.
    Ewentualnie jakiś ultradzwiękowy pomiar, chyba nawet są gotowe KITy
  • REKLAMA
  • #12 3499956
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    jesli ma to byś pomiar typu włącz -wyłącz a ciecz jest przewodząca to mozna to zrobić na zwykłych elektrodach. pierwsza para to poziom minimalny, a druga maksymalny. taniej się już nie da. jesli napiszesz do czego to ma służyć to moze bedziemy w stanie dobrać ci konkretne rozwiązanie
  • #13 3500168
    zibi11
    Poziom 19  
    A jak różne ilości wody 0 do 100 litrów?
  • #14 3500200
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Wszystko można, tylko napisz czy to ma podawać płynnie ilość czy np co 10 litrów. ja Coś takiego robiłem na kontaktronach dla 3 różnych poziomów cieczy zależnie od ilości cieczy załączało to grzałki jedną lub dwie.
  • #15 3500395
    zibi11
    Poziom 19  
    dowolna wartość ze sterownika 0 do 100l
  • #16 3504364
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam
    A może takie rozwiązanie.

I propozycja z założeniem że dozowanie wody może odbywać się grawitacyjnie.
    1. Zbiornik otwarty z automatycznym uzupełnianiem wody np przez układ pływakowy o pojemności min. 150 l
    2. W zbiorniku zamontowany elektromagnetyczny zawór dozujący sterowany czasem otwarcia.
    3. Ilość pobranej wody - czas otwarcia zaworu (można to wyskalować)

II propozycja
    1. Elektromagnetyczny zawór dozujący sterowany przez układ zliczający impulsy wysyłane przez przepływomierz skrzydełkowy zamontowany przed zaworem.
    Do zliczania impulsów można użyć programowalny licznik impulsów np. http://www.automatech.pl/matsushita/lc4h.html

Pozdrawiam kavma
  • #17 3514757
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Witam,
    zrobiłem taki licznik parę lat temu. Wykorzystałem licznik wody Metronu, mały magnes w kształcie koła - grubości ok 5mm i czujnik Halla.
    magnes przykleiłem na osi licznika wody(obraca się razem ze wskaźnikiem przepływu licznika) hallotron- w odpowiedniej odległości od magnesu. podałem napięcie na hallotron i wyskalowany sterownik (np. easy) zczytuje impulsy i przelicza je na kg, litry itp. Potrzebna jest kalibracja. Dokładność systemu jest zależna od gęstości cieczy na który wpływ ma temperatura...
    Dokładniejszym sposobem jest przepływomierz masowy (siła Coriollisa) albo zwykła waga elektroniczna.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru czujnika do pomiaru ilości cieczy, głównie wody, w układzie dozownika o zakresie do 100 litrów. Proponowane rozwiązania obejmują mechaniczne czujniki poziomu z pływakiem i potencjometrem, hydrostaty z pralek, pływak z magnesem i kontaktronami oraz pomiary ultradźwiękowe. Wskazano także możliwość zastosowania przepływomierzy z wyjściem impulsowym, które w Polsce są produkowane i dobrze działają, choć wymagają kalibracji. Przykładem jest licznik wody Metron z czujnikiem Halla i magnesem na osi licznika, gdzie impulsy są zliczane przez sterownik (np. Easy). Alternatywnie można stosować elektromagnetyczne zawory dozujące sterowane czasem otwarcia lub impulsami z przepływomierza skrzydełkowego, z wykorzystaniem programowalnych liczników impulsów (np. Matsushita LC4H). W przypadku prostych pomiarów poziomu cieczy przewodzącej można użyć elektrod do detekcji poziomu minimalnego i maksymalnego. Dokładność i wybór metody zależą od wymagań co do zakresu i precyzji pomiaru oraz charakterystyki cieczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA