logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu po konfiguracji routera TP-Link WR740N z Xboxem i komputerem

Matevos 31 Paź 2011 12:33 2236 6
REKLAMA
  • #1 10084850
    Matevos
    Poziom 10  
    Witam dziś zakupiłem nowy router tp link wr740n ze względu na xboxa, podłączyłem go do modemu następnie router do komputera przez kabel ethernet. Następnie wkładam płyte do napędu i rozpoczynam jego konfiguracje, podaje zewnętrzne IP (Mam stałe), subnet mask, kontynuuje wszystko dalej i następnie router gratuluje pomyślnej konfiguracji dla pewności uruchamiam komputer ponownie odpalam przeglądarke a tu nie ma nadal internetu. W takim razie spróbowałem przez przeglądarke go skonfigurować wchodząc na ten adres 192.168.1.1, po wpisaniu wszystkiego prawidłowo nadal ten sam problem Internetu nie ma. Wszystko diody palą się poprawnie, czyli wszystko się świeci co jest napisane w instrukcji że powinno, kable wszystkie są prawidłowo podpięte w 100%. Internet przez modem działa więc nie ma tu możliwości takiej, aby była wina modemu. Prosiłbym was o pomoc w skonfigurowaniu tego. Za pomoc dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 10084858
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Jaki masz modem i od kogo masz internet ?
    Kabel z modemu podłączyłeś pod złącze WAN ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 10084906
    Matevos
    Poziom 10  
    Mój modem to MOTOROLA SB5100, internet mam z SATFILMU (Kablówka).
    Tak, kabel od modemu podłączyłem pod złącze WAN.
  • REKLAMA
  • #4 10084913
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Zobacz czy sklonowanie adresu mac z karty sieciowej do routera zmieni sytuacje po tym zrestartuj zarówno modem jak i router

W ustawieniach WAN routera co dałeś statyczne IP, dynamiczne IP, PPPoE ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 10084965
    Matevos
    Poziom 10  
    Sklonowanie adresu MAC nie pomogło. W ustawieniach dałem IP statyczne.

A oto jak przebiegła moja konfiguracja czyli co wpisywałem.

• REKLAMA
  • #7 10094935
    btn
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Skoro wpisujesz statyczne IP to powinieneś znać swój adres, przy okazji wpisać aadres bramy oraz DNS. Bez tego będzie ciężko żeby net działał. Najprościej to zadzwonić do providera i zapytać się czy przyjdzielają adresy po MAC dynamicznie czy statycznie czy może jeszcze jakoś inaczej (np. PPPoE).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił router TP-Link WR740N, aby podłączyć go do modemu Motorola SB5100 oraz do komputera i Xboxa. Po konfiguracji routera, mimo prawidłowego podłączenia i świecących diod, nie udało się uzyskać dostępu do internetu. Użytkownik próbował skonfigurować router przez przeglądarkę, jednak problem pozostał. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień WAN, sklonowanie adresu MAC oraz zmianę z ustawienia statycznego IP na dynamiczne. Podkreślono również konieczność posiadania poprawnych danych, takich jak adres bramy i DNS, oraz kontakt z dostawcą internetu w celu wyjaśnienia sposobu przydzielania adresów IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA