Czy wzmacniacz 160 W/4 Ω (110 W/8 Ω) wystarczy do kolumn 300 W/4 Ω lub 8 Ω?
Nie, ten powermikser jest zdecydowanie za słaby do kolumn 300 W/8 Ω, a tym bardziej do 300 W/4 Ω [#10086709][#10086810] W dyskusji padło, że wzmacniacz powinien mieć co najmniej tyle samo mocy co kolumny, a przy tych zestawach realnie trzeba szukać końcówki około 300 W/8 Ω, jeśli nie masz dodatkowych subbasów i drugiej końcówki mocy [#10086758][#10086810] Próba grania na zbyt słabym wzmacniaczu może skończyć się tym, że głośniki w kolumnach stracą kontrolę i ucierpią szybciej niż sam wzmacniacz [#10087147] Jeśli chcesz użyć zewnętrznej końcówki mocy, z tego powermiksera da się wyjść sygnałem z Tape Rec do wejścia końcówki mocy, ale nie wolno podłączać wzmacniacza pod wyjścia głośnikowe [#10089871][#10088477][#10091274]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Witam mam wzmacniacz o parametrach 160w 4ohm i 110w przy 8ohm chciał bym nim zasilać kolumny 300w przy 4ohm lub 8ohm czy ten wzmacniacz sobie poradzi ?
byłem kiedyś na imprezie co prowadzi znajomy miał Powermikser Hand Boxa nie wiem jaki model ale pamiętam parametry 225w przy 4ohm i do tego kolumny 2*300 w 8ohm i kolumny grały czysto dużo basu z nich nawet było
Po pierwsze to ty już postanowiłeś, żę będziesz napędzał te Hand Boxy (też nie polecane) tym powermikserem więc po co to pytanie? Po drugie nie porównuj powermiksera Hand Box z Image Stage Line a po trzecie mógłbyś te kolumny napędzać słabszym wzmacniaczem gdybyś miał subbasy i drugą końcówkę mocy. Ponieważ nie masz to musisz z tych kolumn wycisnąc wszystko więc musisz mieć wzmacniacz o mocy co najmniej 300w/8om. Polecam T.AMP TA 1050 - będzie w sam raz.
Prędzej (chyba) padły by głośniki w kolumnach bo wzmacniacz nie miał by nad nimi żadnej kontroli.
Sprzedaj ten powermikser bo w tej chwili kombinujesz jak koń pod górkę. 2x Wharfedale i TA1050 to nieco ponad 2200 zł. Taniej nic nowego i lepszego nie dostaniesz.
bo ten power nie ma wyjścia żebym mógł koniec mocy podłączyć bo tak bym kupił koniec mocy i kolumny i sprawa zamknięta a muszę mieć powermikser bo do niego podłączam keyboard mikrofon itd
Użytkownik pyta, czy wzmacniacz o mocy 160W przy 4Ω poradzi sobie z kolumnami 300W przy 4Ω lub 8Ω. W odpowiedziach podkreślono, że wzmacniacz jest zbyt słaby do zasilania takich kolumn, co może prowadzić do ich uszkodzenia. Zaleca się, aby moc wzmacniacza była równa lub większa od mocy kolumn, aby zapewnić odpowiednie wysterowanie. Użytkownik rozważa zakup kolumn LDM PXP 315 oraz wzmacniacza T.AMP TA 1050, co może być lepszym rozwiązaniem. Dyskusja dotyczy również możliwości podłączenia końcówki mocy do powermiksera, co nie jest możliwe w obecnej konfiguracji. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.