logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie łożyska kół przednich do Fiata Cinquecento 700 wybrać?

JamJestElektronik 31 Paź 2011 16:35 2571 8
REKLAMA
  • #1 10085742
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Witam.
    Stanąłem przed wyborem łożysk kół przednich w Fiacie CC 700.
    Otóż podczas jazdy słychać stuki i trzęsie się kabina, koło ma 2cm luzy na boki.
    Diagnoza mechanika- łożyska do pilnej wymiany, dalsza jazda na nich zniszczy piastę.
    Moje pytanie brzmi.
    Jakie wybrać łożyska?
    Rozglądałem się już za nimi i jest cały ich wachlarz, można kupić za 20zł komplet, jak i za 80zł sztukę, głos pozostawiam wam, ja już ogłupiałem. Doradźcie jakie wziąć, linki mile widziane ;)

Drugie pytanie:
    Jak dojechać do warsztatu(15km)? Kabiną trzęsie ściąga go na boki boję się że koło odpadnie, a i piasty nie chcę wymieniać. Jechać nim na kołach czy holować go, a może laweta?

Proszę o pomoc, daję ,,Pomógł".

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10085789
    auto23
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Czesc, lozysko SKF kosztuje 80zl i wydaje mi sie ze niemasz sie co zastanawiac bo pewnie juz wiecej nigdy nie wymienisz tego lozyska o ile nie uszkodzisz go mechanicznie lub mechanik nie uszkodzi go podczas wkladania. Kager 60zl i Complex 40zl Jakie nie wsadzisz bedzie jezdzilo i predzej rdza pokona twojego cieniasa:) . co do lozyska za 20zl pewenie z allegro to ja bym sobie darowal bo to szkoda roboty mechanika i twoich pieniedzy na wymiane. Co do transportu to ja kiedys malucha transportowalem na takim wozku do wozenia zlomu kupilem chlopaka z osiedla 4 alpagi i mi go przewiezli tylko odleglosc byla 4km:)
  • REKLAMA
  • #3 10085836
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Rdza go nie zeżre bo jest w ocynku ;) Więc rdza go nie tyka, silnik po remoncie chodzi jak pszczółka, chcę takie łożyska aby pojeździć 2-3 lata bez ich wymiany, które spełnią ten wymóg?
  • Pomocny post
    #4 10085876
    auto23
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja bym obstawial ze wszyscy 3 producenci/pakowacze przetrwaja okres 3lat takie lozyko wytrzymuje 150-350 tys km w zaleznosci jak jest eksploatowane. A ja zakladam ze nie bedziesz przegrzewal piasty od np. hamowania co spowoduje wypłyniecie smaru. Ja osobiscie wziol bym skf albo kagera(nie jest ostatni)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10085904
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    JamJestElektronik napisał:
    Jak dojechać do warsztatu(15km)?
    A jak jeździłeś do tej pory?
    Jechać nim na kołach czy holować go
    To jest to samo.

Jeśli chodzi o łożyska na 2-3 lata, to każde możesz założyć. Akurat tego nie produkuje się w garażach.
  • REKLAMA
  • #6 10085925
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Do tej pory było dobrze, trochę się tłukło, nagle zaczęło koło wibrować aż w końcu ma luz 4cm i strasznie się tłucze.
  • Pomocny post
    #7 10085931
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Do tej pory było dobrze, trochę się tłukło, nagle zaczęło koło wibrować aż w końcu ma luz 4cm i strasznie się tłucze.
    No to chyba tylko laweta. Co do luzu, to nie byłbym pewien, czy to tylko łożysko.
  • #8 10085937
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    A co jeszcze? Kupiliśmy go już z luzem i koleś mówił że to tylko łożysko, mechanik mówił to samo, do tego szum nasilający się podczas skręcania, hamulce są bardzo ostre.
  • #9 10089448
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Zamawiam łożyska Complex, temat zamykam. Dziękuję koledzy za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat wymiany łożysk kół przednich w Fiacie Cinquecento 700, wskazując na problemy z luzem i wibracjami podczas jazdy. Mechanik zdiagnozował konieczność pilnej wymiany łożysk, aby uniknąć uszkodzenia piasty. W dyskusji pojawiły się różne propozycje producentów łożysk, w tym SKF, Kager i Complex, z zaleceniem wyboru droższych modeli, które zapewnią dłuższą żywotność. Użytkownik zdecydował się na łożyska Complex. W kontekście transportu pojazdu, sugerowano użycie lawety ze względu na poważne problemy z luzem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA