logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać moc zasilacza do komputera – obliczanie realnego zapotrzebowania na waty

bt04jugok 03 Lis 2011 13:50 3219 11
  • #1 10096056
    bt04jugok
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam.

Mam pytanie odnosnie tematu, mianowicie jak obliczyc zuzycie mocy danego komputera? Skladam komputery i chcialbym wiedziec jak dobierac najlepsze zasilanie. Kazdy element powinien miec podane zuzycie przy najwyzszym obciazeniu? Co powinienem brac pod uwage i co wiedziec? Wiem o zasilaczach z czarnych list itd, interesuje mnie konkretne, realne obliczenie i dobor zasilacza. Aczkolwiek mozecie poruszyc kwestie zasilaczy z czarnej listy. Moce sa w nich zawyzone? Bede wdzieczny za zainteresowanie.
  • Pomocny post
    #2 10096079
    Paramedicum
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Możesz skorzystać ze stron, które w "jakiś" sposób liczą minimalną moc, jaką powinien mieć zasilacz. Nie traktuj jednak tego wyniku jako 100%. Zachowaj odpowiednią tolerancję.

http://www.power-on.com/calculator.html
  • #3 10096092
    bt04jugok
    Poziom 16  
    A ile wynosi odpowiednia tolerancja? :D
  • #4 10096119
    Paramedicum
    Poziom 20  
    Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Inny pobór energii będzie w spoczynku, inny w trakcie intensywnego korzystania. Warto także pomyśleć o przyszłości, żeby nie wymieniać za chwilę zasilacza na mocniejszy, bo np. chcemy dokupić tuner telewizyjny. Z ciekawości przeprowadziłem test dla moich komponentów i wskazało mi wartość 248W, podczas gdy dysponuję zasilaczem 500W. Myślę, że dla bezpieczeństwa dobrze jest, jeśli moc będzie nieco większa (nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że wartość równa 160% tego, co pokazuje test byłaby wystarczająca). Pobór prądu i tak nie zależy od mocy zasilacza. Nie ważne czy zasilacz ma 300W czy 600W - komputer pobierze tylko tyle energii, ile będzie potrzebował.
  • Pomocny post
    #5 10096131
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Zwraca się uwagę przedewszystkim na pobór prądu przez CPU i GPU więc dla dzisiejszych komputerów interesuje nas linia 12V.

Patrzymy na okablowanie zasilacza.

Oczywiście zasilacz ma być markowy.

Paramedicum napisał:
    Warto także pomyśleć o przyszłości, żeby nie wymieniać za chwilę zasilacza na mocniejszy, bo np. chcemy dokupić tuner telewizyjny.

Z tym przykładem przesadziłeś ;)

Do zestawów z jedną kartą graficzną wystarczający jest zasilacz z 400W na 12V.
  • #6 10096133
    bt04jugok
    Poziom 16  
    Ok, czyli zasilacz 1000W nie zassie wiecej pradu od np 300W jesli sprzet wykorzystuje 250W? Fajny kalkulator, dziekuje za odpowiedz :)

Dodano po 1 [minuty]:

W jakim sensie patrzymy na okablowanie zasilacza?
  • #7 10096153
    Kasek21
    Poziom 43  
    Komputer weźmie z sieci tyle prądu ile potrzebują podzespoły + to co wynika ze sprawności zasilacza.

Dla poboru prądu 250W i sprawności 80% będzie to 300W.

bt04jugok napisał:

W jakim sensie patrzymy na okablowanie zasilacza?

Ilość wtyczek 6-pin, czy zasilacz posiada zasilanie 12V8pin, długość kabli, dla starszych zestawów (czy wtyczka 24pin jest rozdzielana na 20+4pin), ilość wtyczek SATA, Molex.

Przykładem złego okablowania może być dobry zasilacz jakim jest Tacens Radix IV ale brak mu wtyczki 6pin. Jeżeli mamy napędy na PATA może uniemożliwić podpięcie jakiegoś napędu/karty graficznej bez stosowania przejściówek.
  • #8 10096182
    Paramedicum
    Poziom 20  
    Kasek21 napisał:

Paramedicum napisał:
    Warto także pomyśleć o przyszłości, żeby nie wymieniać za chwilę zasilacza na mocniejszy, bo np. chcemy dokupić tuner telewizyjny.

Z tym przykładem przesadziłeś ;)

Co do tunera masz rację - pobór mocy sięga maksymalnie kilkunastu watów. Niech jednak kolega zażyczy sobie kilku dodatkowych dysków twardych (każdy następny około 25W), czy jeszcze monitor kineskopowy. Zapas powinien być znaczący, ale bez przesady (50W to jak dla mnie za mało).
  • #9 10096185
    bt04jugok
    Poziom 16  
    Rozumiem. A co jesli zasilacz nie dostarcza odpowiedniej mocy? Komputer jest slabszy, resetuje sie moze?
  • #10 10096189
    Kasek21
    Poziom 43  
    Paramedicum napisał:

Niech jednak kolega zażyczy sobie kilku dodatkowych dysków twardych (każdy następny około 25W), czy jeszcze monitor kineskopowy. Zapas powinien być znaczący, ale bez przesady (50W to jak dla mnie za mało).

Dyski pobierają w okolicach 10-15W (zależnie od modelu).

Co do monitora to się nie będę wypowiadał ;)

bt04jugok napisał:
    Rozumiem. A co jesli zasilacz nie dostarcza odpowiedniej mocy?

Może w ogóle się nie włączyć, może pracować niestabilnie.
  • #11 10096197
    Paramedicum
    Poziom 20  
    bt04jugok napisał:
    Rozumiem. A co jesli zasilacz nie dostarcza odpowiedniej mocy? Komputer jest slabszy, resetuje sie moze?

Stanie się to, co się często dzieje na budowach, kiedy podłączają betoniarkę do nijakiej instalacji elektrycznej :D Najprawdopodobniej będzie problem z uruchomieniem.
  • #12 10096201
    bt04jugok
    Poziom 16  
    Dziekuje Panowie, temat mozna zamknac :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie doboru mocy zasilacza do komputerów. Użytkownicy wskazali, że obliczanie zużycia energii powinno uwzględniać zarówno pobór mocy w spoczynku, jak i pod obciążeniem. Zaleca się, aby zasilacz miał moc o 20-60% większą niż maksymalne zapotrzebowanie komponentów, co zapewnia zapas na przyszłe rozszerzenia. Ważne jest również, aby zasilacz był markowy i miał odpowiednie okablowanie, w tym wtyczki 6-pin i 12V8pin. Użytkownicy podkreślili, że zasilacz o wyższej mocy nie pobiera więcej energii, a komputer zużywa tylko tyle, ile potrzebuje. W przypadku niewystarczającej mocy zasilacza, komputer może działać niestabilnie lub w ogóle się nie uruchomić.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA