logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zliczać punkty w teście wyboru w Delphi?

agawiliams 03 Lis 2011 15:52 1203 3
REKLAMA
  • #1 10096395
    agawiliams
    Poziom 2  
    Witam,
    muszę na zaliczenie napisać program w Delphi, chcę napisać program w formie testu z odpowiedziami a,b,c, za kolejne litery przydzielane są punkty: na przykład a - 0, b - 1, c - 2. Na końcu podawana jest odpowiedź w zależności od ilości uzyskanych punktów.
    Nie jestem w tym ekspertem i właściwie na razie udało mi się napisać początek czyli pytania, jednak nie wiem czego użyć by program był w stanie zliczyć punkty za odpowiedzi by później na końcu możliwe było podanie odpowiedzi.
    Może ktoś będzie mógł mi pomóc, nie wiem jakie dokładnie zmienne mają być użyte i jak później przypisać je do programu :cry:
    Dzięki z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10096773
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 226
    agawiliams napisał:
    nie wiem czego użyć by program był w stanie zliczyć punkty za odpowiedzi by później na końcu możliwe było podanie odpowiedzi.
    Zmiennej. A ściślej - możesz zapamiętać wyniki w tablicy integerów (gdzie przypiszesz punkty).
  • REKLAMA
  • #3 10099231
    agawiliams
    Poziom 2  
    Czyli w zmiennych mam wpisać kolejną zmienną typu integer? Myślę, że rozumiem.
    A użycie tej zmiennej? Muszę gdzieś napisać wartości poszczególnych odpowiedzi i później za pomocą ReadLn przypisać do zmiennej, czy jakoś inaczej?
  • #4 10100790
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 226
    Tablicę, nie pojedyńczą zmienną.

nr_pytania:=1;
    do momentu, gdy nr_pytania < 10 wykonaj:
       wyświet_pytanie(nr_pytania);
       jeśli sprawdź_odpowiedź(nr_pytania) = prawidłowa wtedy odpowiedzi[nr_pytania]:=1 //pkt
       inc(nr_pytania);
    powróć do linii 2

nr_pytania:=1;
    suma_punktow:=0;
    do momentu, gdy nr_pytania < 10 wykonaj:
        wyświetl 'Punktów za pytanie '+nr_pytania+': '+odpowiedzi[nr_pytania];
        suma_punktow:=suma_punktow+odpowiedzi[nr_pytania];
        inc(nr_pytania)
    powróć do początku pętli;

wyświetl: 'Uzyskałeś '+suma_punktów+' punktów na 10 możliwych';

REKLAMA