logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Delphi/Programik - Pomysł na kod, cokolwiek co mnie naprowadzi

OlsztynskiMajster 03 Gru 2012 14:58 1701 18
REKLAMA
  • #1 11605084
    OlsztynskiMajster
    Poziom 9  
    Witam Serdecznie!

Zastanawiam się nad kodem, bo robię mini grę w której jest np. dodawanie, odejmowanie, dzielenie i mnożenie. Nie wiem jak napisać który będzie działał w nastepujący sposób, jeśli wpiszemy zły wynik wyskoczy błąd lub zły dzwięk, a jeśli wpiszemy dobry wynik będą gratulacje i jakiś inny dzwięk oznaczający pozytywną odpowiedz. Prosiłbym o pomoc / Program jest pisany w Delphi
  • REKLAMA
  • #2 11605151
    Defice
    Poziom 25  
    Ocena: 15
    Ogólnie to gra musi działać w pętli i sprawdzać podany przez gracza "wynik" do czasu podania prawidłowego. Najprościej pętle while, która po podaniu odpowiedniego wyniku wyrzuci na ekran odpowiedni komunikat, dźwięk czy co tam kolega potrzebuje.

http://4programmers.net/delphi/beep

Funkcja beep odpowiada za sygnał dźwiękowy.

Opis while:
    http://4programmers.net/Delphi/While
  • REKLAMA
  • #3 11605643
    OlsztynskiMajster
    Poziom 9  
    Super to już coś, jeszcze tylko zastanawiam się jak to napisać w pętli że tylko dana liczba jest poprawna a inne nie, może coś z funkcją wyboru ?
  • #4 11605672
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Tworzysz tablicę pytań, wraz z odpowiednią odpowiedzą i porównujesz wynik podany przez użytkownika z zapisanym w tablicy.
  • REKLAMA
  • #5 11605683
    OlsztynskiMajster
    Poziom 9  
    I te pytania i odpowiedzi mają być zapisane w pliku? Sorry, że tak pytam ale świeżak jestem.
  • #6 11605703
    arnoldziq
    To zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Jeżeli mają to być tylko proste działania matematyczne, to możesz się pokusić o wygenerowanie ich losowo.
    1. Losujesz znak działania.
    2. Losujesz pierwszą liczbę.
    3. Losujesz 2 liczbę.
    4. Wykonujesz wylosowane działanie pomiędzy liczbami.
    5. Pytasz użytkownika o ten wynik.
    6. Porównujesz obliczony i podany wynik.
  • #7 11605731
    Defice
    Poziom 25  
    Ocena: 15
    Poczytaj o tablicach:

http://4programmers.net/Delphi/Tablice

Znów podeprę się 4programmers.

Koncepcji jest tak wiele, jak programistów. Rozwijając myśl kolegi Arnoldziq, należałoby stworzyć tablicę z pytaniami, po kolei je wyświetlać i czekać na odpowiedzi użytkownika. Następnie należałoby sprawdzić poprawność tych odpowiedzi w oparciu o 2 tablicę w której znajdowałyby się odpowiedzi. W tym momencie potrzebna będzie jeszcze jakaś zmienna odpowiedzialna za sumowanie zdobytych punktów (jeżeli odpowiedź użytkownika = odpowiedzi w tablicy, dodaj 1 punkt).

Jest to rzecz jasna sprawa spłycona do celów szkoleniowych, w rzeczywistości należałoby zadbać o takie rzeczy jak większa baza pytań/odpowiedzi oraz jakieś ich losowanie i prezentacje zaledwie kilku z nich, to już jednak nieco bardziej skomplikowana sprawa. Puki co zalecam stworzyć minimum, a potem myśleć nad rozbudową.
  • #8 11616908
    OlsztynskiMajster
    Poziom 9  
    A mógłbym prosić Ciebie Arnoldziq lub Defice, o jakiś kod, męczyłem się z tym od czasu gdy napisałem i nic mi nie idzie kompletnie :/. Dalej będę próbował ale jeśli można :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 11616942
    arnoldziq
    Proszę bardzo :
    Kod: Delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #11 11629120
    OlsztynskiMajster
    Poziom 9  
    Bardzie dziękuję arnoldziq , blue_17 tez nad tym myślałem ale to juz grubszy temat :D
  • #13 11645684
    OlsztynskiMajster
    Poziom 9  
    Pojawił mi się kolejny problem, bo chce zrobić tak żeby te pytanie i odp wyświetlały mi sie w delphi a mianowicie, mam button który startuje grę i chce żeby po kliknięciu na niego przeskakiwało do następnego forma i tam wyświetlało działania, ale pisze kod i ciągle nie działa i nie mam już pomysłów, jakieś sugestie?
  • #14 11645690
    arnoldziq
    OlsztynskiMajster napisał:
    jakieś sugestie?

Jakiś kod?
  • #15 11645707
    OlsztynskiMajster
    Poziom 9  
    Jeśli możesz to chętnie, sorry, że tak ciągle pytam itd ale to dopiero początki i póki co nawet z poradnikami itd ciężko jest coś wymyślić, ale myślę, że z upływem czasu będzie coraz lepiej.
  • #16 11645719
    arnoldziq
    Ja się pytam, o Twój kod. Ten który nie działa :)
  • #17 11645728
    OlsztynskiMajster
    Poziom 9  
    Kod: Delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. Proszę to poprawić! - arnoldziq
  • #18 11663836
    OlsztynskiMajster
    Poziom 9  
    No więc arnoldziq poprawiłem i napisałem w "Listingu kodu". Co o tym myślisz?
  • #19 11663874
    arnoldziq
    Nie wiem co mam o tym myśleć.
    Utworzyłeś formę... No OK.
    "Na pałę" wkleiłeś kod, który został stworzony aby działać bez formularzy... Masakra.
    To pierwsze co mi się "nasuwa"...
    Co dalej, to już tylko od Ciebie zależy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w stworzeniu mini gry w Delphi, która będzie wykorzystywać podstawowe działania matematyczne (dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie). Gra ma sprawdzać poprawność odpowiedzi gracza, wyświetlając komunikaty i odtwarzając dźwięki w zależności od wyniku. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie pętli while do ciągłego sprawdzania odpowiedzi oraz stworzenie tablicy pytań i odpowiedzi, które można porównywać z odpowiedziami użytkownika. Wskazówki obejmują generowanie pytań losowo oraz implementację systemu punktacji. Użytkownik prosi o przykładowy kod, który został dostarczony przez innych uczestników, a także o pomoc w implementacji interfejsu graficznego w Delphi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA