Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica PA4580A520. Czy można pominąć blokadę drzwi?

Maniekd 06 Dec 2004 19:06 8929 19
    Maniekd
    Level 13  
    Witam !
    Mam pytanie czy można pominąć blokadę dzwi w owej pralce ? Czy ktoś tego próbował ?
    jojo2000
    Level 14  
    A jaki masz problem. Z tego co wiem to raczej nie.
    User removed account
    Level 1  
    reperator
    Level 18  
    Ok blokadę ominąć żaden problem tylko jest problem że czasami potrafi sie praleczka otwożyc podczas prania. Bielizna udeżająca w szkało potrafi wyrwać rygielek. Przydarzyło mi sie to 3 razy i jeśli robię coś takiego to u przedzam że trzeba pilnować pralki.Pozdrowienia.
    Maniekd
    Level 13  
    Mam problem na pewno jest uszkodzona blokada dzwi ale po jej ominienciu tj podaniu dalej napięcia po styku blokady nic się nie dzieje pralka milczy świeci tylko dioda gotowa i nic nie sygnalizuje
    stach19
    Level 16  
    Witam.
    Uszkodzenie blokady w twoim przypadku jest mało prawdopodobne. Podejzewam zablokowaną elektronikę. Tryby serwisowew masz opisane w dziale schematy.A tak wogóle mam pytanie jak stwierdziłeś że jest uszkodzona blokada?
    Pozdrawiam.
    Maniekd
    Level 13  
    Witam
    Wyciągnołem blokadę na zewnątrz i podłączyłem zasilanie ale niestety nie działa
    User removed account
    Level 1  
    Maniekd
    Level 13  
    Witam
    Niestety próby wejścia w tryb serwisowy nie udane pralka nie reaguje na kombinacje swieci tylko dioda gotowa . Reakcja pralki jedynie przy próbie resetu tj. odłączenie blokady i ustawienie przełącznika pracy np. w pozycji 1 i przytrzymanie startu , wynik 15 mrugnięć diody gotowa i zapalenie diody koniec . A i to nie przynosi żadnego efektu . Zauważyłem że po podaniu napięcia i wybraniu np. pozycji 1 załączają się oba przekażniki odpowiedzialne za prace silnika głównego . Nie mam pojęcia co można jeszcze zrobić płyta raczej sprawna na tyle co da się sprawdzić (elementy).
    jojo2000
    Level 14  
    A zrób coś takiego: odłącz wiązke kabli razem z masą od silnika i spróbuj uruchomic pralkę.
    User removed account
    Level 1  
    Maniekd
    Level 13  
    Witam !
    Opiszę jak robiłem reset - trzymałem przycisk start w tym czasie pokrętło ustawiłem na 7 zaczeła mrugać lampka gotowa , nie puszczając przycisku start przełącznik przełączyłem na 8 zwolniłem przycisk start i w tym momencie nic więcej się nie dzieje a powinna zmienić się kombinacja diód . Te próby wykonałem kilka krotnie z tym samym wynikiem . Przy próbie wejścia w tryb serwisowy wyglądało to tak : zamknięte drzwi pokrętło na 0 następnie trzymam przycisk start i przekręcam pokrętło na 1 dioda gotowa mruga przekręcam pokrętło na 8 a dioda gotowa świeci brak zmiany kombinacji diód . Z mojch pomiarów wynika że nie wysyła elektronika napięcia na blokade drzwi .Wygląda na to że padł procesor .
    User removed account
    Level 1  
    stach19
    Level 16  
    Witam.
    Jeżeli masz GG to podaje mój nr 1866298 może coś poradzimy
    Maniekd
    Level 13  
    Witam ponownie tak rezystor sprawdzony jest sprawny
    User removed account
    Level 1  
    Maniekd
    Level 13  
    Witam !
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi na całe szczęście udało mi się uruchomić tą nieszczesną elektronikę pralka działa tak inną drogą to tego kto wyprodukował tą elektronikę bo bym powiesił nie będę pisał dalej bo po co jednym słowem jest to największy bubel z jakim się spotkałem . Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam !
    User removed account
    Level 1  
    Maniekd
    Level 13  
    Witam ponownie !
    Nie tryb serwisowy nie był potrzebny poprostu oprócz uszkodonych elementów nie dawały przejścia te śmieszne mostki kto to zaprojektował przecież to śmiechu warte takie wykonanie . Pozdrawiam !
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak to kto ? Nie owijajmy w bawełnę - firma MDL S.A. z Włoch a AMICA z Wronek to sprzedaje.

Te mostki to rzeczywiście wymysł szatana, wystarczy podgrzać ścieżkę pod nimi i po nich a jednocześnie bez omomierza nic nie widać !