logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 50PV350 - w jakiej rozdzielczości wyświetli kanały? - czy da się ją zmienić?

premo1982 05 Lis 2011 23:08 1336 4
REKLAMA
  • #1 10106370
    premo1982
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam zakupiłem telewizor plazmę Lg 50PV350 i mam pytanie jak zminić rozdzielczość i czy się da oczywiście. Telewizorek jest narazie podłączony do anteny zbiorczej ( narazie brak kablówki) i mam pytanie czy idzie jakoś zminić rodzielczość na 1920 x 1080 ( na full hd) czy telewizorek sam dostosowuje rodzielczość. Teść ma podłączoną N-kę i wszystkie programy idą na |Full Hd niewiem czy na antenie zbiorczej tak pójdzie

pozdro i dzięki za podpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 10106451
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    premo1982 napisał:
    Teść ma podłączoną N-kę i wszystkie programy idą na |Full Hd
    Nie wszystkie tylko te które są HD.
    Na antenie zbiorczej pewnie wszystkie programy masz w analogu więc nie będą w 1980x1020, a w rozdzielczości maksymalnej PAL 768x576. Często jest to poniżej tej wartości.
  • REKLAMA
  • #3 10106486
    premo1982
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    acha czyli jak będę miał juz np. N-kę to programy powinny już być w najlepszej rodzielczośćia co za tym idzie lepszym obrazie. A mam puytanie czyli telewizor sam dostosowuje rozdzielcość do najlepszej?

dzięki za inf

Zdania rozpoczynamy wielką literą(10.9, 15)!
    Proszę to poprawić.
    Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #4 10106528
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    premo1982 napisał:
    czyli telewizor sam dostosowuje rozdzielcość do najlepszej?
    Telewizor wyświetli obraz w takiej rozdzielczości w jakiej dostanie z tunera.
    To telewizja która nadaje sygnał decyduje o maksymalnej rozdzielczości obrazu o ile faktycznie jest to 1920x1080.
    Często na kanałach z logo HD tuner pokazuje 1920x1080, a obraz faktycznie jest w niższej rozdzielczości bo telewizje stosują upscaling i gołym okiem widać że to nie HD. To takie oszustwo naszych nadawców. Płacisz za HD, a dostajesz SD :D
  • #5 10106908
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Ostatnio w Warszawie TVN nadaje "doświadczalnie" TVN HD przez DVB w kanale 53.
    Materiały nadawane w tym kanale są najczęściej w rozdzielczości SD i dokładnie wówczas widać jakie są różnice pomiędzy standardami. Moja ocena jest taka, że w HD lepiej widać zniekształcenia jakie wprowadza kompresja oraz wszelkie niedoskonałości materiału SD, które w normalnym przekazie nie byłyby widoczne.
    Jak odpala HD w przekazach DVB to odbiornik sam się przełączy. O ile skok jakościowy miedzy analogiem a DVB w rozdzielczości SD jest porażający, to z SD na HD już nie jest tak pięknie...
REKLAMA