logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zdalnie sterowany pojazd z kamerą Wi-Fi? Literatura i porady

ka_3 06 Lis 2011 11:52 2443 5
REKLAMA
  • #1 10107671
    ka_3
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam , studiuję AiR, i moim marzeniem jest zbudowanie robota i jego zaprogramowanie. Mój pomysł jest taki aby zbudować sobie robota, a raczej pojazd zdalnie sterowany któym będe mógł sterować za pomocą komputera, komunikacja będzie odbywała się przez wi-fi, myślę też żeby zamontować w nim kamerę, która będzie przysyłała obraz do komputera. Taki mam projekt, któy pewnie ulegnie zmianie. Mam do Was pytanie czy trudno coś takiego zrobić, narazie nie mam żadnego pojęcia o tym, ale w drugim semestrze będe miał już jakieś przedmioty kierunkowe, które myślę, że choć trochę mi pomogą w tym. Czy możecie mi podać jakąś litaraturę, czasopisma, o tematyce robotów, a raczej zabawek-robotów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10107811
    adas597
    Poziom 10  
    Zbudowanie robota może i nie jest trudne, ale wszystko zależy z jakiej perspektywy patrzymy. Musisz odpowiedzieć sobie na kilka podstawowych pytań :
    -jakie posiadasz podstawy w zakresie programowania mikroprocesorów
    -jakie posiadasz podstawy w zakresie budowy mikroprocesorów
    -jakie posiadasz podstawy z zakresu mechanika
    Użycz do tego mógł byś standardowego mikroprocesora firmy atmel np. Atmega 32 , który zaprogramował byś w bardzo laikowym języku jakim jest BASIC, a wszystkich podstaw programowania w tym języku mógł byś nauczyć się z książki Marcina Wiązani którą można pobrać w pdf. Tylko pamiętaj aby cokolwiek zacząć trzeba poznać podstawy a to wiąże się z przeznaczeniem na to kilku miesięcy. Sam zaczynałem programowanie i konstruowanie projektów opartych o mikroprocesory od przeczytania setek stron www i kilkudziesięciu plików pdf związanych z mikroprocesorami, co dało mi tylko podstawową wiedzę na ten temat. Swój projekt możesz oprzeć na tym linku :
    http://www.forbot.pl/forum/topics7/inny-robo-blue-vt3064.htm
    i śledzenia tej strony, jest mnóstwo informacji jak i osób które podzielą się z tobą swoją wiedzą powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 10107955
    ka_3
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Tak naprawdę to nie posiadam na razie żadnych podstaw z tych rzeczy które wymieniłeś chyba że podstawy programowania w C/C++, ale to naprawdę podstawy podstaw. W drugim semestrze będe miał ambitnie przedmioty tj. programowanie w języku C, Podstawy elektrotechniki, Podstawy mechaniki, Elementy i układy elektroniczne, więc myślę że z tych zajęć jakieś podstawy wyniosę.

Moderowany przez Madrik:

Poprawiłem pisownię. Zaznaczenia zostawiam, do przemyślenia.
    Proszę na przyszłość sprawdzać co się pisze. Przycisk "Pisownia" pod okienkiem do pisania postów nie jest dla ozdoby.

• REKLAMA
  • #4 10108668
    adas597
    Poziom 10  
    Po pierwsze pisownia ! Pisze się rzeczy ! Po drugie to co będziesz miał na uczelni, a to czego chcesz się sam nauczyć to zupełnie dwie inne rzeczy. Jeżeli chcesz zapoznać się z budową robotów powinieneś na bieżąco zapoznawać się z podstawami. Najlepiej zaopatrz się w podaną przeze mnie książkę w pdf, co nic cię nie będzie kosztować, płytkę stykową, programator np. stk200 i mikroprocesor np. atmega8 i systematycznie krok po kroku ucz się. I zapamiętaj. Zamiast pisać nowe tematy staraj się szukać we własnym zakresie.
    Pozdrawiam.

Moderowany przez Madrik:

Zwracając komuś uwagę na temat pisowni, warto sprawdzić własne osiągnięcia na tym polu. Gramatyka i interpunkcja leżą i kwiczą. Poprawiłem, ale proszę na przyszłość zwracać na to uwagę.

• REKLAMA
  • #5 10110550
    Matejkos
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    To już Ci kolego powiem iż prawdopodobnie po tym wspaniałym kierunku który też kończę raczej się niewiele dowiesz. Najważniejsze jest własne działanie i pogłębianie wiedzy. Obecnie myślę iż jeżeli nie masz problemu z konstrukcją mechaniczną to można by taki projekt wykonać na starym laptopie. Wtedy wszystko jest prostsze, ewentualnie tablet i jego zaprogramowanie.
    Co do programowania mikrokontrolerów to myślę iż nie warto brnąć w AVR lepszą perspektywę dają ARM-y nie dość że są tańsze to można programować poprzez port szeregowy, choć na początek są nieco trudniejsze. Kwestia ambicji i samozaparcia.
    Pozdrawiam Matejkos
REKLAMA