logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie pojazdem z kamerą internetową i podgląd obrazu na PC – jak zacząć?

sisiu17 05 Mar 2007 23:19 3369 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zbudować pojazd z kamerą, którym można sterować z komputera i odbierać obraz na PC?

Najłatwiej zacząć od używanego laptopa na pojeździe, bo wtedy masz od razu komputer, Wi‑Fi i obsługę kamery, a silniki krokowe możesz wysterować przez LPT; do tego dokładasz kamerkę internetową, oprogramowanie do streamingu obrazu, akumulator i podwozie [#3654728] Jeśli chcesz robić to rozsądnie, buduj projekt etapami: najpierw jeden silnik sterowany przez Wi‑Fi, potem kolejne napędy, a kamerę dodaj dopiero na końcu [#3655106] Wersja z samym modułem Wi‑Fi w robocie jest dużo trudniejsza, bo wymaga wiedzy z Wi‑Fi, mikrokontrolerów, wideo i energoelektroniki, więc bez doświadczenia lepiej oprzeć się na laptopie na pokładzie [#3657070] Do nauki i sterowania po stronie PC lepiej iść w C/C++ niż zaczynać od Delphiego, a przed całym robotem warto poćwiczyć prostą transmisję między komputerem a układem [#3655106][#3657070] Sam pomysł jest wykonalny, ale wymaga czasu i stopniowego zdobywania wiedzy, zamiast próbować zrobić wszystko naraz [#3651333]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3647961
    sisiu17
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    witam mam niezły pomysł chciał bym stwożyć coś takiego:
    taki pojazd z kamerą(najlepiej internetową)na pokładzie i żeby tylko można nim sterować i odbierać obraz z kamery w komputerze
    no ale nie wiem jak to zrobić napewno jest potrzeebny program w delphi (ale nie znam wogule tego języka) może ktoś już robił takie cudo jeśli tak to podeślijcie linki a najlepiej pomóżcie mi z tym może co jest potrzebne itp.
  • #2 3648108
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Może taka sugestia, są czasem kamerki bezprzewodowe (np takie od monitoringu) i jak by taką kamerkę dodać nawet do gotowego podwozia jakiejś zabawki to by swoją rolę spełniło

A tak poza tym to mam nadzieję że kolega wie że nie ładnie podglądać ;)
  • #3 3648280
    JediMaster
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jeżeli chcesz zrobić taki pojazd sam, a nie masz stosownej wiedzy to ci sie nie uda, bo elementy jakie tam sie znajdują i jak działają to skomplikowana sprawa do wyjaśnienia i do opisania.

Jedynym rozwiązaniem w twoim przypadku, to zakup gotowego auta (jak przedmówca radzi), albo zwrócenie sie do kogoś kto ma odpowiednią wiedze do tego.

Pozdrawiam
  • #4 3649442
    sisiu17
    Poziom 13  
    a czy macie jakieś materiały do nauki czegoś takiego, a z autka zdalnie sterowanego nie chce myślałem o silnikach krokowych i sterowanie z komputera a nie z pilota

aha pojazd nie będzie stworzony do podglądania ale do jezdzenia po ogrodzie i obserwowanie otoczenia :)

PS. Mam dość zdolnego kolegi który powiedział że mi pomoże, a co z tym programem trzeba napisać bo mam też znajomego informatyka.

piszcie dalej pilss
  • #5 3649470
    sisiu17
    Poziom 13  
    witam mam niezły pomysł chciał bym stwożyć coś takiego:
    taki pojazd z kamerą(najlepiej internetową)na pokładzie i żeby tylko można nim sterować i odbierać obraz z kamery w komputerze
    no ale nie wiem jak to zrobić napewno jest potrzebny program w delphi (mam znajomego informatyka) może ktoś już robił takie cudo jeśli tak to podeślijcie linki a najlepiej pomóżcie mi z tym może co jest potrzebne itp.

PS. nie chce zrobić tego na zabawce zdalne sterowanej tylko na zwykłych silnikach(np. krokowych)

z góry dzięki za odpowiedzi:D
  • #6 3649797
    gol
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Każdy ma jakieś pomysły i większość z nich jest niezła, a tak poważnie to sobie odpuść robienie takiego robota bo do tego trzeba mieć jakąś wiedze a po twoim poście można spokojnie wyciągnąć wnioski że akurat Ci jej brakuje
  • #8 3650107
    JediMaster
    Poziom 17  
    Prawda jest taka, że twoi koledzy odwalą za ciebie całą brudną robote i zrobią to autko dala ciebie.

Prawdziwą przyjemność bedzie sie miało wtedy, gdy zrobi sie coś takiego samemu.
  • #9 3650713
    vcd_a
    Poziom 18  
    @sisiu17
    Pomysły widać masz...., ale wiedzy to raczej nie za bardzo, program w Dephi... hmmmm pozostawię bez komentarza, chyba, że Borland zaczął tworzyć aplikacje do pisania oprogramowania na uC. Szczerze mówiąc to odpuść sobie ten projekt, porób najpierw proste roboty z kloców Lego i silników od CD-ROM'ów a potem dopiero zacznij myśleć poważniej, pozd
  • #10 3651197
    sisiu17
    Poziom 13  
    no ale mnie nie chodzi o to żeby ktoś wykonał za mnie całą robote.
    chciałem żebyście mi pomogli w doborze części jak i co tam trzeba zamontować bo szukałem pare dni ale nic z tego.
    bo konkretnie interesuje mnie komunikacja z komputerem
  • #11 3651243
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Zaloze sie , ze jakbym ja poszukal to bym mial pod dostatkiem tego , czego mi trzeba. Ty chcesz zeby Ci pomogli jak zamontowac... czyli zeby mysleli za ciebie a Ty tylko bedziesz postepywal wedlug ich instrukcji.

MOwie Ci,poczytaj najpierw o ty co Cie interesuje a potem sam cos wymysl. Uloz jakis schemat blokowy,jak to ma mniejwiecej wyglodac... potem kazdy blok = jakis uklad ,czy to sterowana,napedowy...
    POwienienes wiedziec o co mi chodzi.
  • #12 3651328
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    poprogramuj sobie w czyms na poczatek (nie koniecznie object pascal, moze nawet lepiej c++), pobaw sie w jakas prosta transmisje przez poszczegolne porty, sprobuj przeslac jakis siag danych przez RSa, a dopiero potem, jak juz choc odrobine bedziesz wiedzial o co chodzi zacznij kombinowac co dalej :) innej opcji nie widze, bo z tego co piszesz wnioskuje, ze nigdy nie napisales zadnego programiku, po sposobie podania problemu dobrze to widac :)
  • Pomocny post
    #13 3651333
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Ej no, zachecacie mlode konstruktora ze hoho. Ja powiem tak uwazam ze dasz rade to zrobic, kazdy da rade, tylko sprawa ile chcesz poswiecic na to czasu, jesli znasz jakis jezyk programowania, umiesz programowac mikrokontrolery, masz pojecie o mechanice teoretycznej i praktycznej to zajmnie Ci to mniej czasu, jesli nie znasz sie na takich rzeczach, to zaden problem poprostu musisz zaczac sie tego uczyc ;-) nie zniechecaj sie, tez uwazam ze jak zaczniesz dzis bez przygotowanie to jestes w stanie to zrobic, ale jak masz zapal, chec nauczenie sie nowych rzeczy to spokojnie dasz rade, bo rozbierajac ten projekt na czesci pierwsze, nie ma tu zadnych rzeczy nadzwyczajnych:)
  • #14 3651567
    sisiu17
    Poziom 13  
    no programy pisałem ale proste w bascomie a z tym poszukałem coś już i tak:
    płyta główna , procek, pamięć, hdd, i wi fi no ale problem będzie z zasilaniem tego chyba przez przetwórnice i akmulator z malucha ale to już będzie olbrzym i chyba długo nie przetrwa na tym akmulatorku

Dodano po 5 [minuty]:

aha to nie musi być już jak jest ciężej do komputera można by może zrobić do telewizora a sterowanie z pilota :)
  • #15 3651755
    vcd_a
    Poziom 18  
    @lll
    To nie jest zniechęcanie tylko obiektywne podejście do sprawy, to tak jakbym na przykład ja chciał zrobić samolot a nie miał o tym zielonego pojęcia, jeżeli mi nie będzie wychodziło to się szybko zniechęcę i rzucę to w kąt, co innego jeżeli zacznę od modeli itd. i potem mając jakieś doświadczenie będę coś w stanie zrobić, przykład abstrakcyjny przyszedł mi jako pierwszy do głowy.

I w ogóle wybacz, bo na prawdę śmieszą mnie już ludzie, którzy naoglądali się jakiś programów na Discovery i teraz chcą budować roboty itd., bez podstawowej wiedzy o programowaniu i elektronice nikt nie jest takich rzeczy w stanie zrobić. i jak teraz przeglądam forum to dochodzę do wniosku, że ponad 40% postów, które ludzi piszą to rzeczy typu: "chcę zrobić robota, który bla bla bla". A jeżeli się temu komuś zada pytanie czy wie co to mikrokontroler to mu kopara opada do samej ziemi, więc na to pytanie odpowiedź sobie już sam.

@sisiu17
    A Ci bym szczerze polecił zacząć od programowania na PC, zależy jak pojętny jesteś możesz zacząć od C, jeżeli chodzi potem o elektronikę to w necie jest masa tutoriali dla początkujących elektroników. I jak najbardziej polecam rozpocząć zabawę z robotami od zbudowania "Milibota", który jest opisany na forum, można się wiele nauczyć, pozd

Nie zniechęcaj się po tym co napisałem tylko podejdź obiektywnie do sprawy.
  • #16 3652141
    JediMaster
    Poziom 17  
    sisiu17 napisał:

aha to nie musi być już jak jest ciężej do komputera można by może zrobić do telewizora a sterowanie z pilota :)

Jak umiesz robić i wiesz jak to autko wyjdzie leciutkie i mała. trza tylko mieć wiedze. Dla przykłady popatrz na te zabawkowe urządzenia starowane na pilota, mało elementów a wszystko chodzi.

Co do sterowania na pilota to odradzam bo zasiek bedzie 2-3 metry i może byc zakłócany. A dodatkowo to kolejne skomplikowane układy kodery i dekodery.
  • #17 3653442
    sisiu17
    Poziom 13  
    czyli łatwiej będzie z komputera ?
  • #18 3653514
    sisiu17
    Poziom 13  
    co do mikrokontrolerów to programawałem ale pisałem proste programy w bascomie. ale z zaprogramowaniem nie będzie problemu bo mam kumpla który jest w tej dziedzinie szpecem.
    aha i ja nie jestem z tych co naoglądali sie Discovery.

musze poprostu wiedzieć jaki sprzęt kupić i jaka komunikacja a z mechaniką sobie poradzie itp.
  • #19 3653591
    JediMaster
    Poziom 17  
    Z tego co sie orientuje po twoich postach, to polecam ci zrobić starowanie zdalne na odpowienią wysoka częstotliwość radiowa. Tak by obraz z twoiej kamery był przesyłany na innej częstotliwości niż sterowanie. Czym większa częstotliwość tym lepiej ale to wymaga odpowiedniego zgrania elementów
    (niewielki rozrzut i sterowanie nie będzie działać). Z kompa będzie ci trudno zrobić sterowanie, dlatego pozostań przy sterowaniu pilotem z dużą częstotliwością.

W pierwszej kolejności co zrób to zarysuj sobie jakiś projekt jak to będzie wyglądać i co tam włożysz. Czyli jaki silnik, jakie to będzie duże. Kamerą zajmij sie na samym końcu, skup sie na paczatku na tym aby autko jeździło, a potem pomału dokładaj elementy.

Autko zbudujesz na: silniczku prądu stałego, układzie H, koderze i dekoderze.

Trza zacząć od małych rzeczy anie rzucać sie na głęboką wodę.

Pozdro.
  • #20 3653620
    sisiu17
    Poziom 13  
    Autko zbudujesz na: silniczku prądu stałego, układzie H, koderze i dekoderze.

a co to jest koder i dekoder ?

aha i nie wiem jakie silniki bo nie wiem jaka będzie masa pojazdu bo nie wiem jak to konkretnie zrobić na płycie głównej z pc czy jakoś inaczej ?

Dodano po 1 [minuty]:

a co z tym sterowaniem z wi-fi ??
  • #21 3653649
    JediMaster
    Poziom 17  
    Kodery i dekodery to urządzenia przetwarzające sygnał, np: jakiś impuls napięcia zamieniany jest przez koder na sygnał np radiowy który odbiera dekoder i on dekoduje go z powrotem na impuls napięcia. Obrazowo to wygląda tak: Naciskasz przycisk do jazdy naprzód -> koder zamienia na na fale radiową -> fala radiowa przesyłana jest do dekoder -> dekoder dekoduje sygnał radiowy na impuls napięcie -> autko jedzie na przód.
  • #22 3653700
    sisiu17
    Poziom 13  
    no ale czy dobrze będzie zrobić to na płycie głównej czy jakoś inaczej aha i myślałem nad zdalnym pulpitem zeby sterować obrazem z kamerki
  • #23 3653812
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Płycie głównej z PC? A po co? Chcesz zbudować samochodzik czy jeżdżący komputer?
  • #24 3653868
    sisiu17
    Poziom 13  
    no w sumie samochodzik ale kolega dał mi taką propozycje też mi sie to wydaje dziwne bo do tego trzeba by dać konkretny akmulator z auta

a masz inne pomysły może na uC ale jak się łączyć z komputerem ?
  • #25 3654465
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    jak łączyć to ty zdecyduj :P juz wiesz chociaz czy chcesz zeby byl na kablu, czy zdalnie ?
  • #26 3654603
    sisiu17
    Poziom 13  
    no na kablu raczej nie bo to ma być na minimum 500m więc oczywiście że radiowo, wi fi , internet, lub jeszcze coś
  • #27 3654728
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Najlatwiej to byloby kupic uzywany laptop (np. z walnieta matryca). podlaczyc do niego wifi chocby na karcie z usb, kamerke internetowa, zainstalowac oprogramowanie do streamingu obrazu, silniki krokowe wysterowac przez LPT (na elektrodzie jest pare prostych schematow) dolozyc akumlator, podwozie i voila chRobot gotowy :)
  • #28 3654765
    sisiu17
    Poziom 13  
    no a jakie minimalne wymagania są potrzebne ?
    i czy przez jeden port wifi można podłączyć silniczki i obraz z kamery ?
  • #29 3654842
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    emm... No teraz to już lecisz po maksie... 500 metrów? To spytam tak: ile masz kasy na to przeznaczone?
  • #30 3654886
    sisiu17
    Poziom 13  
    maximum 500-600 zł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy pojazdu z kamerą internetową umożliwiającego zdalne sterowanie i podgląd obrazu na komputerze. Autor planuje użycie silników krokowych i sterowanie z komputera, nie z pilota, oraz rozważa wykorzystanie programowania w Delphi, choć nie zna tego języka. Uczestnicy forum podkreślają, że projekt wymaga solidnej wiedzy z zakresu elektroniki, programowania mikrokontrolerów, mechaniki i transmisji danych. Zalecane jest rozpoczęcie od prostszych projektów, np. sterowania silnikami przez porty RS lub LPT, a następnie stopniowe dodawanie funkcji, takich jak transmisja obrazu i sterowanie radiowe. Poruszono kwestie doboru komponentów: silniki prądu stałego, układy H mostków, koder i dekoder do przesyłania sygnałów radiowych. Dyskutowano o transmisji danych przez Wi-Fi, gdzie potrzebne są dwa moduły (w komputerze i w pojeździe), a także o zasilaniu pojazdu, które może wymagać przetwornicy i akumulatora samochodowego. Sugerowano użycie starego laptopa z uszkodzoną matrycą jako platformy komputerowej na pojeździe, z podłączoną kamerą USB i kartą Wi-Fi, co ułatwiłoby sterowanie i streaming obrazu. Poruszono też kwestie minimalnych wymagań sprzętowych laptopa (np. procesor 350 MHz, 64 MB RAM) oraz systemów operacyjnych (Windows 98, Linux). Podkreślono, że projekt jest czasochłonny i wymaga nauki programowania (np. C/C++), elektroniki i transmisji bezprzewodowej, a także stopniowego podejścia do realizacji kolejnych etapów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA