logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektowanie PCB przejście z schematu do rozmieszczenia elementów

Ele_Tronik 06 Lis 2011 18:32 2108 9
REKLAMA
  • #1 10109570
    Ele_Tronik
    Poziom 13  
    Ocena: 70
    Witam.

Zacznę od tego że chce zaprojektować płytkę na której ma być premp, zasilacz symetryczny do wzmacniacza holton 200 , filtr dolnoprzepustowy do jednej z końcówek dwa wskaźniki wysterowania... i mam taki problem.
    Użyłem projektu Marco47. w jego projekcie zaprojektowany był premp wiec na schemacie dorysowałem zasilacz po czym włączyłem opcje BRD i pod jego płytką pojawiły się elementy które rozmieściłem i połączyłem ścieżkami po czym zapisałem. później zacząłem na schemacie dorysowywać filtr, gdy skończyłem zapisałem i przeszedłem do okna BOARD lecz elementów filtru nie było ;(

czy wiecie co trzeba zrobić aby te elementy pojawiły się w oknie BOARD ?

Załączniki:
    • preamp_ver1.pdf (43.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10109627
    djramu
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Prawdopodobnie nie przeszedłeś przy pomocy sheet/board. Ale z drugiej strony skoro raz zrobiłeś dobrze...

Najlepiej dołącz plik z eagla. Zobaczę co w nim może być nie tak
  • REKLAMA
  • #3 10109674
    Ele_Tronik
    Poziom 13  
    Już się robi ;)
    Załączniki:
    • projekt.rar (895.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 10109755
    djramu
    Poziom 17  
    Popatrzmy coś Ty tu wyczarował.

Wylewki ścieżek rób narzędziem polygon.

Patrzę patrzę i nic poza tym nie przychodzi mi do głowy.

Jedyne co mi się na myśl nasuwa to, że eagle nie widział płytki podczas dodawania elementów do schematu, ewentualnie inna nazwa pliku schematu i płytki. Muszę przyznać zagiąłeś mnie.
  • #5 10109790
    Ele_Tronik
    Poziom 13  
    Zagiąłem ? ;] hmmm tego komunikatu nie było zanim spakowałem pliki ale to teraz wszystko tłumaczy tylko nie wiem co zrobić z tym fantem ? Chciał bym sobie wszystko zaprojektować na jednej płytce a podczas robienia tego od nowa... w którejś chwili dzieje się to sam nie widzi tych elementów
  • REKLAMA
  • #6 10109831
    djramu
    Poziom 17  
    O ciekawe. Mi na nowej płytce niby pokazało te elementy. Zobaczę jak będzie później.

Jaką licencję kolega ma??
  • REKLAMA
  • #7 10109863
    Ele_Tronik
    Poziom 13  
    CadSoft Eagle Professional 5.9 Pełna wersja
  • #8 10109873
    djramu
    Poziom 17  
    Czyli jednak nie wiem. W wersji demo elementy nie mieściły by się na płytce.
  • #9 10109914
    Ele_Tronik
    Poziom 13  
    Pełna wersja programu
  • Pomocny post
    #10 10109927
    djramu
    Poziom 17  
    Wygenerowałem nową płytkę, są wszystkie elementy. Spróbuj teraz od nowa ją ułożyć. Może Twój eagle ma jakiś błąd.
    Załączniki:
    • projekt.zip (233.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zaprojektować płytkę PCB z preampem, zasilaczem symetrycznym do wzmacniacza Holton 200 oraz filtrem dolnoprzepustowym. Napotkał problem z brakiem elementów filtru w oknie BOARD po dodaniu ich do schematu. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niepoprawnego przejścia między schematem a płytką, a także z potencjalnych błędów w plikach projektu. Rekomendują utworzenie nowej płytki oraz sprawdzenie, czy wszystkie elementy są widoczne. Użytkownik korzysta z pełnej wersji programu CadSoft Eagle 5.9.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA