logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do skanowania małego tekstu czcionką 3-4? Fine Reader 5.0 zawodzi

22 Lut 2003 17:45 2815 6
REKLAMA
  • #1 107110
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 107167
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    W takim przypadku pomogloby chyba, zeskanowanie tekstu w bardzo duzej rozdzielczosci.
    W finereaderze mozna przeczytać, że normalny tekst powinien byc skanowany w co najmniej 300dpi a najlepiej 600.
    Przy takiej malej czcionce trzeba by dac wiecej...

Gorzej jesli masz juz to zeskanowane i w pliku...
  • REKLAMA
  • #3 107169
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 107194
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    może to trochę "na około" ale raz radziłem sobie tak:

Skanowałem z rozdielczością interpolowaną 2400, zapisywałem jako bmp, potem wyświetlałem to na ekranie i robiłem "zrzut" ekranu, a otrzymany w ten sposób plik obrazu ładowałe do Recognity ( nie wiem czy Twój program na nożliwość czytania z pliku).
  • REKLAMA
  • #5 107229
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 107343
    zaborow
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wydaje mi się iż problemem jest format pliku. Zeskanowany plik ma format graficzny (.jpg, .bmp lub najlepiej .tiff) Tobie jest potrzebny tekstowy (.txt lub .doc). Musisz przy pomocy programu np.:ReadIris przekształcić grafikę w tekst.
  • #7 107507
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    bo właśnie o to chodzi ! - Fine Rider i Recognita to są właśnie programy typu OCR - robią txt (doc) z bmp, jpeg, tif i wielu innych formatów grafiki !!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy rozpoznawania bardzo małego tekstu (czcionka 3-4) przez program Fine Reader 5.0, który nie radzi sobie z poprawnym odczytem. Zalecane jest skanowanie w wysokiej rozdzielczości, co najmniej 300 dpi, a najlepiej 600 dpi lub więcej, jednak nawet 600 dpi nie zawsze wystarcza. Alternatywnie proponowano skanowanie z interpolowaną rozdzielczością 2400 dpi i zapisywanie pliku jako BMP, a następnie użycie programu Recognita do rozpoznawania tekstu. Problemem może być także format pliku graficznego (JPEG, BMP, TIFF), który należy przekształcić na format tekstowy (TXT, DOC) za pomocą programów OCR, takich jak ReadIris. Fine Reader i Recognita to programy OCR służące do konwersji obrazów na tekst. Użytkownik poszukuje skutecznego narzędzia OCR radzącego sobie z bardzo małą czcionką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA