logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć wirusa blokującego bootowanie na Windows XP?

Piotrifek 07 Lis 2011 19:26 3137 6
REKLAMA
  • #1 10113659
    Piotrifek
    Poziom 9  
    Witam

Sprawa polega na tym iż mój komputer złapał pewną niecodzienną infekcję a charakteryzuje się ona tym iż podczas normalnego startu systemu (Win XP) podczas bootowania wyskakuje informacja od zabezpieczenia BIOS'owego o tym iż egzystuje sobie w bazie pewien wirus który szkodzi bootowaniu i czy chce kontynuować wiedząc że po uruchomieniu systemu może on uszkodzić resztę komputera.

Próby:
    instalowanie antywira - FAIL
    Combofix - log czysty chyba że coś przegapiłem...
    format (z płyty WIN) - niemożliwe jest bootowanie z dysku CD ponieważ jest on jakby nie czytany przez system przy starcie natomiast po uruchomieniu systemu błąd "nie znaleziono odpowiedniej partycji" z pendriva jeszcze nie próbowałem

Do głowy przychodzi mi jeszcze pomysł żeby odłączyć dysk zanieść do drugiego kompa i tam sformatować jednak uważam że może to być niebezpieczne dla tego drugiego i chciałbym żeby to była ostateczność.

Podsunąłby ktoś pomysł co począć ? będę niezmiernie wdzięczny
  • REKLAMA
  • #2 10114971
    toffik
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    A co się dzieje gdy zmienisz opcje boot-owania w ustawieniach BIOS-u? Jeśli posiadasz taką obawę, iż może uszkodzić komputer kolegi to uruchom go pod linuksem. Odpal z dystrybucji LIVE, więc nie będziesz ingerować w komputer kolegi. Moim zdaniem i na Twoim komputerze ta dystrybucja powinna bez problemu uruchomić się.
  • REKLAMA
  • #3 10115289
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    Podaj model plyty glownej, jezeli mozesz to daj tez zdjecie przedstawiajace komunikat, ktory sie wyswietla.
  • #4 10116688
    Piotrifek
    Poziom 9  
    Gdy zmienia opcje bootowania w BIOSie wyskakuje mi komunikat Primary MAstere, Primary Slave itd Boot fail jak próbowałem ustawić na wszystkie ewentualności CD oraz pojedyncze błędy i uruchomienie z dysku w przypadku tylko primary master.
    Oba komputery są moje i oba PC wiec nie o to sie boję ale linux dobry pomysł nie wpadłem ...
    płyta Asus P4PE X/SE
    zdjęcia wszystkich błędów
    Jak usunąć wirusa blokującego bootowanie na Windows XP? Jak usunąć wirusa blokującego bootowanie na Windows XP? Jak usunąć wirusa blokującego bootowanie na Windows XP?
  • REKLAMA
  • #5 10116904
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wejdz do biosu i wylacz tego "antywirusa".
  • REKLAMA
  • #6 10116940
    Piotrifek
    Poziom 9  
    widziałem opcję wyłączania ale czy to cokolwiek zmieni? możliwe żeby on blokował bootowanie?
  • #7 10117845
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wylacz i sprawdz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wirusem, który blokuje bootowanie systemu Windows XP, wyświetlając komunikat BIOS o zagrożeniu. Próby rozwiązania problemu, takie jak instalacja antywirusa i użycie Combofix, nie przyniosły efektów. Użytkownik nie może również zbootować systemu z płyty CD ani z pendrive'a. W odpowiedziach zasugerowano zmianę ustawień bootowania w BIOSie, uruchomienie systemu Linux z dystrybucji LIVE oraz wyłączenie opcji "antywirus" w BIOSie. Użytkownik posiada płytę główną Asus P4PE X/SE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA