logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Edycja listy kanałów w Opticum X11p przez komputer - plik .ssu

robert_debe 08 Lis 2011 12:03 3069 9
REKLAMA
  • #1 10115774
    robert_debe
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam

Będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat możliwości edycji list programów w dekoderze starszego typu Opticum X11p.

Chciałbym za pomocą komputera poprawić plik kanałów zapisanych na USB. Za pomocą tunera to zbyt żmudna robota. Plik ma rozszerzenie .ssu

Pozdrawiam

Robert
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10117700
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Też bym chciał bo ręczna robota trwa ze dwie godziny.

Masz ostatnią moją listę na HotBirda i Astrę z darmowymi kanałami na TNK
    Jeśli coś Ci nie pasuje to usuń albo zmień kolejność.
    Załączniki:
    • GLOBO_Opticum_X11p_06.10.2011.rar (61.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 10118836
    robert_debe
    Poziom 2  
    Aby samemu uaktualnić listę to co robimy:
    Czy automatycznie ściągam programy a później sortuje listę, czy też brakujące muszę dodać ręcznie, wpisując ich parametry.

Robert
  • #4 10118901
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2927
    robert_debe napisał:
    Aby samemu uaktualnić listę to co robimy:
    Czy automatycznie ściągam programy a później sortuje listę, czy też brakujące muszę dodać ręcznie, wpisując ich parametry.

Robert
    Przeszukanie pojedynczego transpondera a jak tuner go nie ma to dopisanie go i wtedy przeszukanie tego transpondera.
  • REKLAMA
  • #5 10119913
    AxelNext
    Poziom 38  
    Osobiście skanuję satelity i robię wszystko ręcznie od podstaw co jest czasochłonne.
    Przeszukanie samego transpondera z którego nadaje TNK tak naprawdę nic nie daje bo i tak trzeba ręcznie wszystko poprzestawiać według swojego upodobania, a polskie programy z Astry trzeba szukać gdzieś w drugiej połowie listy i ręcznie przesuwać na początek.
    Ogólnie ten tuner to koszmar ale czego się spodziewać po tunerze za 100 złotych.
  • #6 10121104
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2927
    axelakis napisał:

Jeśli coś Ci nie pasuje to usuń albo zmień kolejność.

axelakis napisał:

Przeszukanie samego transpondera z którego nadaje TNK tak naprawdę nic nie daje bo i tak trzeba ręcznie wszystko poprzestawiać według swojego upodobania,
    Pierwsze , że jak nie pasuje to............. a drugie bo trzeba ręcznie układać? Zdecyduj się. Przeszukanie , jak napisałem transpondera, i przesuwanie ręcznie i wszystko.
  • REKLAMA
  • #7 10121283
    AxelNext
    Poziom 38  
    Kolego LeDy.
    Opticum X11p to jest tuner sprzedawany z kartą TNK i każda zmiana kanałów TNK skutkuje komunikatem na ekranie telewizora o nowym oprogramowaniu.
    Każda aktualizacja "oprogramowania" czyli aktualizacja programów układa nową listę kanałów w takiej kolejności w jakiej życzy sobie operator TNK.
    Więc po takiej aktualizacji wszystko trzeba robić ręcznie od początku.

Np. wykasowanie programu który już wypadł z TNK i dodanie nowego w to miejsce nie likwiduje pojawiającego się komunikatu na ekranie TV. Pomaga tylko przeskanowanie transpondera TNK albo całego satelity ale jest to bez różnicy bo i tak TNK rozwala całą poprzednią listę według swoich ustawień.
    Mam dwa te tunery pod swoją opieką i wiem na jakiej prymitywnej zasadzie one działają.
  • #8 10122591
    robert_debe
    Poziom 2  
    Właśnie wczoraj zauważyłem tą prymitywność.
    Dekoder działa dla C+, poświęciłem trochę czasu i zrobiłem listę p;od użytkownika.

A myślałem, że można to robić na PC??

Pozdrawiam i dziękuje za wyjaśnienia

debe
  • #9 10123817
    AxelNext
    Poziom 38  
    robert_debe napisał:
    Dekoder działa dla C+
    Jest taka możliwość po zmianie oprogramowania.
    Pewnie moja lista TNK się nie przydała.
    Pozdrawiam :)
  • #10 10154415
    AxelNext
    Poziom 38  
    robert_debe napisał:
    Dekoder działa dla C+
    Jaki soft wgrałeś pod C+ :?:
    Działa stabilnie :?:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat edycji listy kanałów w dekoderze Opticum X11p, zwracając uwagę na trudności związane z ręcznym sortowaniem programów. Wiele osób podkreśla, że proces aktualizacji listy kanałów jest czasochłonny, a zmiany wprowadzone przez operatora TNK często wymagają ponownego ręcznego ustawienia listy. Istnieje możliwość edycji pliku .ssu na komputerze, jednak wymaga to zmiany oprogramowania. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, wskazując na prymitywność działania tunera oraz na konieczność ręcznego dodawania i usuwania kanałów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA