logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zmiana tekstu w otrzymanym pliku pdf

Arwena266 08 Lis 2011 15:21 58446 12
REKLAMA
  • #1 10116227
    Arwena266
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam, jak zmienić treść w otrzymanym dokumencie pdf, tak, żeby nie zmienić grafiki strony? Otrzymałam dokument na papierze firmowym w pdf, ale są błędy stylistyczne i chciałabym je poprawić przed przesłaniem dalej. Jestem na zwolnieniu i nie mogę poprawić tego w pracy, a jutro musi dostać to klient.
  • REKLAMA
  • #2 10116266
    FastProject
    Poziom 28  
    Ocena: 194
    Najlepiej otworzyć to w Adobe Proffesional. Ewentualnie poprzez import w Corelu, al wtedy należy liczyć się z zmianą czcionek.
  • REKLAMA
  • #3 10116287
    tech984
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    otworz to Adobe Proffesional
  • REKLAMA
  • #4 10118202
    Arwena266
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Podajcie proszę link skąd mogę to pobrać, bo wszędzie jest wersja płatna albo plik uszkodzony :(:(
  • #5 10118361
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Bo Adobe Acrobat Professional jest programem komercyjnym.
    Sprobuj posłużyc się programem Abbyy Fine Reader eksportując wyniki rozpoznania tekstu do Worda. program powinien zachować wielkość i krój czcionek a także grafikę. Krótko mówiąc, powinien zrobić Ci identyczną stronę, tylko jako dokument Worda, zatem edytowalny.
  • REKLAMA
  • #7 10344157
    aga.borko
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam w tej chwili ten sam problem. Muszę zmienić tekst dosłownie jednego zdania w otrzymanym pliku pdf. Oczywiście sprawa jest dość pilna. Jak sobie w końcu poradzić??Ten konwerter on line przekopoiował mi tylko tekst do worda,ale z opcją tylko do odczytu. Ściągnęłam już chyba z 5 różnych programów i dalej lipa...Co robić???Adobe Proffessionala nie kupię, bo szkoda kasy na 12 zdanie.Musi być jakaś możliwość!!RATUNKU!!!
  • #8 10344666
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Format pdf powstał m.in. po to aby plik przesłany w tym formacie nie mógł być poddany edycji. Specjalnie przewidziano w nim opcje blokujące możliwość kopiowania zawartości, wydruku, wprowadzono szyfrowanie itp.

Aby zmienić zawartość pliku pdf należałoby użyć tej samej metody jakiej użył właściciel pliku (standardowo: dokument źródłowy w edytorze tekstu -> konwersja do formatu pdf) a jak znam życie dokumentu źródłowego nie mamy ...

Pozostaje to co napisał wcześniej jankolo oraz programy np. stąd PC World Komputer-Tworzenie i edycja PDF.

Mam jednak nieodparte przekonanie, że w niektórych przypadkach zmiana zawartości pliku pdf może być pomocna do wykorzystania w łamaniu prawa.
    Proponuję zamknąć temat.
  • #9 10344698
    smoq35
    Poziom 29  
    Ocena: 55
    paweliw napisał:
    Mam jednak nieodparte przekonanie, że w niektórych przypadkach zmiana zawartości pliku pdf to już łamanie prawa.
    Proponuję zamknąć temat.

A możesz podać podstawę tego Twojego przekonania?
    Czy tylko sobie gdybasz?
  • #10 10344757
    paweliw
    Spec od komputerów
    Oczywiście chodzi o przypadki oszustwa.
    Np. gdy oferta wysłana w pdf została zmieniona i odesłana jako zaakceptowana, podobnie dokumenty.
  • #11 10344881
    smoq35
    Poziom 29  
    Ocena: 55
    Sama zmiana treści PDF nie jest naruszeniem prawa. Przecież PDFy można edytowac tak samo, jak pliki *.doc, lecz przy użyciu innych narzędzi. Sam fakt, że są to metody mniej znane nie przesądza o łamaniu prawa. Tobie chodzi o samo oszustwo, ale taki efekt można osiągnąć na kilka sposobów.

Na marginesie dodam, że 'łamanie prawa' oznacza działanie niezgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami, a takim jest próba oszustwa (286 KK). Sama edycja PDF jest w porządku.
  • #12 10345019
    paweliw
    Spec od komputerów
    Oczywiście masz rację, moje sformułowanie było niefortunne :(
    Zaraz je poprawię :)

W sumie była to tylko dygresja związana z tematem, zamknięcie zaproponowałem ze względu na wskazanie większości możliwych sposobów rozwiązania problemu i fakt, że na forum jest już kilkanaście podobnych wątków.
  • #13 10345026
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    smoq35 napisał:
    Sama edycja PDF jest w porządku.

Pod warunkiem, że jesteś właścicielem tego pliku lub otrzymałeś od właściciela stosowne uprawnienia.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o sposobach edytowania treści w plikach PDF bez zmiany grafiki. Najczęściej polecanym rozwiązaniem jest użycie programu Adobe Acrobat Professional, który umożliwia edycję PDF-ów, jednak jest to program komercyjny. Alternatywnie, sugerowane są programy takie jak Abbyy Fine Reader, który pozwala na eksport do formatu Word, zachowując układ i czcionki. Inna opcja to korzystanie z konwerterów online do przekształcania PDF-ów na dokumenty Word, chociaż niektóre z nich mogą ograniczać edycję. Użytkownicy zauważają, że format PDF został stworzony z myślą o ograniczeniu edycji, co może być problematyczne w niektórych przypadkach. W dyskusji poruszono również kwestie prawne związane z edytowaniem PDF-ów, podkreślając, że sama edycja nie jest niezgodna z prawem, o ile użytkownik ma odpowiednie uprawnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA