Witam, jak zmienić treść w otrzymanym dokumencie pdf, tak, żeby nie zmienić grafiki strony? Otrzymałam dokument na papierze firmowym w pdf, ale są błędy stylistyczne i chciałabym je poprawić przed przesłaniem dalej. Jestem na zwolnieniu i nie mogę poprawić tego w pracy, a jutro musi dostać to klient.
Bo Adobe Acrobat Professional jest programem komercyjnym.
Sprobuj posłużyc się programem Abbyy Fine Reader eksportując wyniki rozpoznania tekstu do Worda. program powinien zachować wielkość i krój czcionek a także grafikę. Krótko mówiąc, powinien zrobić Ci identyczną stronę, tylko jako dokument Worda, zatem edytowalny.
Witam
Mam w tej chwili ten sam problem. Muszę zmienić tekst dosłownie jednego zdania w otrzymanym pliku pdf. Oczywiście sprawa jest dość pilna. Jak sobie w końcu poradzić??Ten konwerter on line przekopoiował mi tylko tekst do worda,ale z opcją tylko do odczytu. Ściągnęłam już chyba z 5 różnych programów i dalej lipa...Co robić???Adobe Proffessionala nie kupię, bo szkoda kasy na 12 zdanie.Musi być jakaś możliwość!!RATUNKU!!!
Format pdf powstał m.in. po to aby plik przesłany w tym formacie nie mógł być poddany edycji. Specjalnie przewidziano w nim opcje blokujące możliwość kopiowania zawartości, wydruku, wprowadzono szyfrowanie itp.
Aby zmienić zawartość pliku pdf należałoby użyć tej samej metody jakiej użył właściciel pliku (standardowo: dokument źródłowy w edytorze tekstu -> konwersja do formatu pdf) a jak znam życie dokumentu źródłowego nie mamy ...
Mam jednak nieodparte przekonanie, że w niektórych przypadkach zmiana zawartości pliku pdf może być pomocna do wykorzystania w łamaniu prawa.
Proponuję zamknąć temat.
Sama zmiana treści PDF nie jest naruszeniem prawa. Przecież PDFy można edytowac tak samo, jak pliki *.doc, lecz przy użyciu innych narzędzi. Sam fakt, że są to metody mniej znane nie przesądza o łamaniu prawa. Tobie chodzi o samo oszustwo, ale taki efekt można osiągnąć na kilka sposobów.
Na marginesie dodam, że 'łamanie prawa' oznacza działanie niezgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami, a takim jest próba oszustwa (286 KK). Sama edycja PDF jest w porządku.
Oczywiście masz rację, moje sformułowanie było niefortunne Zaraz je poprawię
W sumie była to tylko dygresja związana z tematem, zamknięcie zaproponowałem ze względu na wskazanie większości możliwych sposobów rozwiązania problemu i fakt, że na forum jest już kilkanaście podobnych wątków.
✨ Użytkownicy forum dyskutują o sposobach edytowania treści w plikach PDF bez zmiany grafiki. Najczęściej polecanym rozwiązaniem jest użycie programu Adobe Acrobat Professional, który umożliwia edycję PDF-ów, jednak jest to program komercyjny. Alternatywnie, sugerowane są programy takie jak Abbyy Fine Reader, który pozwala na eksport do formatu Word, zachowując układ i czcionki. Inna opcja to korzystanie z konwerterów online do przekształcania PDF-ów na dokumenty Word, chociaż niektóre z nich mogą ograniczać edycję. Użytkownicy zauważają, że format PDF został stworzony z myślą o ograniczeniu edycji, co może być problematyczne w niektórych przypadkach. W dyskusji poruszono również kwestie prawne związane z edytowaniem PDF-ów, podkreślając, że sama edycja nie jest niezgodna z prawem, o ile użytkownik ma odpowiednie uprawnienia. Wygenerowane przez model językowy.