logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchnia gazowa AMICA G5E3.43ZpTaKDSpRNVm -uszkodzony termoobieg?

Metal_Slug 12 Lis 2011 22:12 7006 7
REKLAMA
  • #1 10131883
    Metal_Slug
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam Państwa.
    Mój problem dotyczy kuchenki gazowej AMICA, niestety nie pomny jestem modelu, choć dodać mogę że chodzi o egzemplarz z zegarem elektronicznym po lewej stronie kurków, wyposażony w 3 przyciski. Otóż po uruchomieniu termoobiegu, jakiś czas temu nie słychać było odgłosu startującego urządzenia (wiatraka)? Ostatnio jednak słychać dmuchawę/wiatrak (czyli miarowy i jednostajny szum tłoczonego powietrza/dmuchawy), ale teraz dodatkowo przy rozpędzaniu i hamowaniu (tj. po włączeniu i wyłączeniu termoobiegu) dochodzi do tego metaliczny dźwięk. Takie jakby regularne "cpykanie". Tylko w fazie początkowej i końcowej. Gdy minie pierwsze 5 s i urządzenie nabierze "rozpędu" ten dźwięk zamiera.

Właśnie jestem po jeszcze jednym teście i objawy są jak wyżej z tym że kuchnia w ogóle nie grzeje. Słychać jakby coś działało, ale wnętrze piekarnika jest zupełnie zimne.

Zwracam się do Państwa z pytaniem czy ktoś doświadczył może podobnych symptomów, wie co jest przyczyną i, co najważniejsze, wie jak usterkę usunąć.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Moderowany przez skryn:

Uzupełniłem model w temacie.

• REKLAMA
  • #2 10132036
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Metal_Slug napisał:
    objawy są jak wyżej

To znaczy jakie teraz są?
    Takie
    Metal_Slug napisał:
    Otóż po uruchomieniu termoobiegu, jakiś czas temu nie słychać było odgłosu startującego urządzenia (wiatraka)?

czy takie
    Metal_Slug napisał:
    Ostatnio jednak słychać dmuchawę/wiatrak (czyli miarowy i jednostajny szum tłoczonego powietrza/dmuchawy)

Czy piekarnik jest zimny na każdej funkcji, czy tylko na termoobiegu?
    I przydałby się w temacie typ kuchenki!
  • REKLAMA
  • #3 10134247
    Metal_Slug
    Poziom 2  
    peter falk napisał:
    Metal_Slug napisał:
    objawy są jak wyżej

To znaczy jakie teraz są?
    Takie
    Metal_Slug napisał:
    Otóż po uruchomieniu termoobiegu, jakiś czas temu nie słychać było odgłosu startującego urządzenia (wiatraka)?

czy takie
    Metal_Slug napisał:
    Ostatnio jednak słychać dmuchawę/wiatrak (czyli miarowy i jednostajny szum tłoczonego powietrza/dmuchawy)

Wiatrak działa. Słychać jak się rozpędza i jak jednostajnie pracuje.

Czy piekarnik jest zimny na każdej funkcji, czy tylko na termoobiegu?

Piekarnik pozostaje zimny tylko na termoobiegu. Na funkcjach grzejnika i opiekacza jest gorący.

I przydałby się w temacie typ kuchenki!

Kuchenka elektryczno-gazowa
    Model: K50704
    Typ: G5E3.43ZpTaKDSpRNVm
  • #4 10134424
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 10135202
    Metal_Slug
    Poziom 2  
    Serdecznie Panu dziękuję za okazaną pomoc.
    Mam nadzieję że wymiana wadliwego elementu jest prosta. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie. Czy uważa Pan, że laik poradzi sobie z montażem grzałki? Czy tego typu działanie nadaje się na pierwszą w swoim życiu interwencję AGD? Czy wie Pan może, czy po zdemontowaniu tylnego panelu dostęp do grzałki jest dobry?

Sprawę uproszczę i odpowiem sobie sam ;)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595322.html#3086809
    pod tym linkiem znajduje się instrukcja tylko że do innego modelu. Wydaje mi się, że w przypadku mojej Amici sposób postępowania powinien być ten sam. Czy ktoś mógłby to potwierdzić?
  • REKLAMA
  • #6 10135376
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 10287666
    romek-z
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Uwaga: dobrze jest przed odkręcaniem osłony wewnątrz piekarnika zdjąć drzwiczki piekarnika - bez wykręcania żadnych śrubek. Będzie lepszy dostęp.
  • #8 13823730
    Metal_Slug
    Poziom 2  
    Ok. Sprawa została załatwiona.
    Urządzenie śmiga, że aż miło.
    Wszystkim mentorom dziękuje za pomoc.
    Pozdro!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kuchenką gazową AMICA G5E3.43ZpTaKDSpRNVm, w której po uruchomieniu termoobiegu słychać metaliczny dźwięk oraz piekarnik nie nagrzewa się. Po wymianie informacji, zidentyfikowano, że przyczyną problemu może być uszkodzona grzałka termoobiegu, której wymiana jest zalecana. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące montażu grzałki oraz potwierdzenie, że dostęp do niej jest możliwy po zdjęciu tylnego panelu. Po wymianie grzałki, urządzenie działa poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA