logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy port Atmega8 PC6 może być używany jako wyjście cyfrowe?

nunch 13 Lis 2011 13:23 1517 5
REKLAMA
  • #1 10133369
    nunch
    Poziom 12  
    Czy Port Atmegi8 PC6 można bez obaw wykorzystywać jako wyjście cyfrowe?
    Mam na myśli to, że ten pin jest oznaczony jako Reset i czy dla bezpieczeństwa nie powinien być podciągnięty do Vcc przez rezystor 10k. Będzie służył do sterowanie tranzystorem załączającego katodę wyświetlacza. Można go bez obaw używać do tego celu?

Załączam schemat ideowy w formacie (*.xps). (Plik wydruku Windows)
    Załączniki:
    • ideowy.rar (92.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10133506
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Możesz ustawić RESET jako typowy port programując bit RSTDISBL. Tylko że tym sposobem uniemożliwisz programowanie układu ATMega przez SPI, bo ta końcówka jest wykorzystywana w tej sytuacji, ale jako RESET.
  • REKLAMA
  • #3 10133651
    nunch
    Poziom 12  
    Właśnie możliwość programowania przez ISP byłaby dla mnie bardzo przydatna,a to dlatego, ze program będę wgrywać wiele razy zanim go skończę.
    Myślałem jeszcze nad zworką pomiędzy Reset,a tranzystorem. Podczas programowania wystarczyło by zdjąć ją z Jumpera i po kłopocie, ale z Twojego powyższego postu, domyślam się że nie byłoby to takie proste gdyż przed każdym zaprogramowaniem trzeba by było ustawić RSTDISBL o ile po pierwszej zmianie nie zablokowałbym w ogóle korzystania z programowania poprzez ISP.
    Masz może jakąś propozycję co do rozwiązania tego problemu?
    Pozdrawiam

PS. Schemat z uwzględnieniem zworki i złącza programowania.
    Załączniki:
    • ideowyV2.rar (94.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 10133718
    szod
    Poziom 33  
    Jak raz przestawisz RESET na zwykły port, to już przez ISP nic nie zrobisz. Nie da się potem zmienić bitu w ten sposób. Co do schematu to daj go w jakimś pliku graficznym bezpośrednio na forum. Wyjściem z sytuacji jest taka zmiana układu, żeby zwolnić dodatkowe porty.
  • REKLAMA
  • #5 10134211
    nunch
    Poziom 12  
    Zamieniłem porty rolami i teraz powinno być OK.
    Reset podciągnięty do Vcc przez rezystor 10k.
    MOSI, MISO - nieużywane, tylko pod SCK podpięty brzęczyk, ale przez zworkę, którą można zdjąć na czas programowania.
    Czy STK500V2 lub USBasp można podpiąć bezpośredni pod piny procesora czy koniecznie dodać w szereg rezystor 100-330Ω?
  • #6 10134669
    szod
    Poziom 33  
    Z tego co kojarzę, to programatory które nie miały praktycznie żadnej elektroniki i łączyły się z procesorem bezpośrednio przez port równoległy, wymagały rezystorów szeregowych. Inne nie potrzebują. Jeśli takiego nie masz to możesz łączyć bezpośrednio.
REKLAMA