Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bateria Dell GW240 (bq2085) - czy uklad posiada hasło?

ezio 13 Nov 2011 20:21 6141 24
    ezio
    Level 10  
    Witam
    Chciałem się dowiedzieć zanim w ogóle zacznę budować programator czy w akumulatorach della układy bq2085 posiadają hasło znane oprogramowaniu do resetowania baterii ? Czy jednak jedynym rozwiązaniem jest klonowanie układu ?
    Może ktoś z Was miał już do czynienia z tymi bateriami ??

Pozdrawiam

Jeszcze screen o jaka dokładnie baterie mi chodzi jest tutaj:
    http://perso.numericable.fr/ezio/bateria.png
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Najprawdopodobniej jest tam układ BQ20857. Hasło raczej będzie niestandardowe, ale jest to bateria od SMP, więc hasło da się znaleźć.
    ezio
    Level 10  
    Dzięki za informacje. Czyli zabieram się za robienie programatora.
    A gdzie i jak znaleźć hasło ?
    elektro8000
    Level 14  
    Witam
    Pozwolę sobie odświeżyć temat gdyż ja także mam problem ze zresetowaniem kontrolera w tej baterii.
    Na początku proszę o wyrozumiałość, ponieważ robię to po raz pierwszy, jednak wcześniej przeczytałem FAQ oraz inne pokrewne tematy.
    Tutaj Link znajduje się podobny temat jednak nie został on, tak jak tutaj do końca rozwiązany.

Po otworzeniu obudowy zauważyłem, że 1 akumulator jest uszkodzony więc kupiłem 4szt nowych ogniw 3,7V/2200mAh.
    Następnie chciałem sczytać pamięć. Złożyłem interfejs (sprawny, ponieważ przede mną kolega z niego korzystał). Najpierw przylutowałem przewody do złącza baterii ("P-", "DAT" i "CLK"), następnie po nie do końca udanej próbie podpiąłem się bezpośrednio do pinów BQ2085(rozłączone już ogniwa): 6-SCL, 10-SDA oraz 11-GND. Przewody oczywiście nie zwierały sąsiednich nóżek- sprawdzałem pod mikroskopem.
    W BE2Works.2.82.2 mam:
    Natomiast w SBWorkshop 3.71:
    W tym programie nie do końca wiem co wybrać z listy "Chip" ponieważ na niej nie ma oznaczenia tego układu, za to jest w opcji "Integrated FLASH Reset".

Wszystkie powyższe czynności wykonałem, tak jak wcześniej napisałem na złączu baterii jak i na samym kontrolerze. W obu przypadkach mam to samo.
    Czyżby sterownik był jakoś zablokowany, że nie mam dostępu do jego pamięci?

Aktualnie bateria z nowymi zamontowanymi ogniwami nie startuje. Brak sygnalizacji ładowania w lapku. Wyłącza się od razu po odłączeniu zasilacza.
    W BatteryMon oraz w systemie nie znajduje baterii.
    Płytka wcześniej była sprawna- bezpiecznik nie jest przepalony.
    Jak wygląda sprawa z napięciem na pinach "P-" i "P+" w tej baterii? Czy 14V powinno być cały czas na złączu czy jest to jakoś załączane przez kontroler (oznaczenia np "ID" nie ma).

Proszę o pomoc i doradztwo w tej sprawie.
    Dziękuję :)
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Całkiem niepotrzebnie trudziłeś się aby podłączyć się pod kontroler. Jeśli dobrze połączysz kabelki do odpowiednich pinów baterii, na pewno odczytasz baterię. SBW nie odczytał dobrze baterii, więc coś nie tak z połączeniem. W SBW nie zresetujesz tego układu. Czasem, jeśli hasło jest standardowe udaje się to. Jeśli SBW nie czyta baterii, to i laptop jej nie zobaczy. A więc możliwe, że w trakcie wymiany ogniw coś zrobiłeś nie tak. Może kolejność odłączanie i dołączania ogniw do baterii nie była zachowana ? W takim przypadku kontroler zablokował się. Czy po złożeniu baterii zainicjowałeś ją? Po zainicjowaniu bateria zwykle działa.
    elektro8000
    Level 14  
    Napisałem wcześniej jak podłączyłem- magistrala i GND.
    Baterie odłączane i podłączane prawidłowo według poradnika tj od "+" do "-" potem odwrotnie.
    Zainicjowałeś, tzn? Po wymianie była podłączona do lapka jeśli o to chodzi
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Inicjowanie - 12 V do pinów plus i minus na kilka sekund. Ale to nic nie da, widać coś innego się stało, bo sama wymiana ogniw nie wpłynie na fakt braku komunikacji, jeśli bateria została zainicjowana. Musiałbym ją sam pomierzyć, tak to tylko zgadywanie.
    elektro8000
    Level 14  
    Aby na 100% sprawdzić czy to na pewno wina kontrolera tak się zastanawiam czy nie można go wylutować z płytki i bezpośrednio się do niego podpiąć?
    Rozumiem, że jeśli wtedy nie będzie poprawnej komunikacji tzn, że jest coś z nim nie tak.
    Trzeba może zewrzeć lub połączyć jakieś piny ze sobą?
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Na pewno nie wylutowuj kontrolera ! Kontroler jest co najwyżej zablokowany. Spróbuj - jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś - zainicjować baterię. Potem jeszcze pomyślimy, co dalej.
    elektro8000
    Level 14  
    12V na złączu "P-" i "P+" przez jakieś 10 sekund nic nie dało.
    Nadal jest to samo :cry:
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Aby cokolwiek z tego wyszło należy połączyć pin 4 (sys_pres) do minusa baterii przez rezystor 100 omów. Inaczej ani nie połączysz się z SBW ani nie zainicjujesz kontrolera. Teraz próbuj i pisz.
    elektro8000
    Level 14  
    Zwarłem piny "P-" z "SYS" rezystorem. Następnie podpiąłem się pod złącze baterii i mam tak:
    Bateria Dell GW240 (bq2085) - czy uklad posiada hasło?Bateria Dell GW240 (bq2085) - czy uklad posiada hasło?Bateria Dell GW240 (bq2085) - czy uklad posiada hasło?
    Czyżby pamięć była pusta? 8-O
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Nie, I2C nie czyta baterii. Czy przed połączeniem z SBW zainicjowałeś kontroler, jak pisałem? Przy podłączonym sys_pres podłącz na chwilę 12 Volt do zacisków baterii. Następnie sprawdź połączenie. Powinno być: /-/-/X/SYS/X/D/C/+/+/, gdzie X - pusty, D - SDA, C -SCL, SYS -sys_pres. Myślę, że masz albo błąd połączenia, albo I2C źle działa.
    elektro8000
    Level 14  
    I2C działa prawidłowo, zresztą przed chwilą podpiąłem się pod 2 baterie z innych lapków po złączu baterii i sczytało wszystko prawidłowo.
    podanie napięcia 12V na zaciski "P-" i "P+" nic nie daje, nadal jest to samo.
    Jakby interfejs nie czytał danych to wyskakiwał by komunikat, że nie znaleziono baterii lub jest problem z odczytem adresu. Teraz w moim przypadku nic się nie pojawia tylko wygląda to tak, że klikam na "Read" i po chwili mam jakieś tam dane- żadnych innych komunikatów.
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    W takim razie zablokowany kontroler. Jeśli chcesz możesz wysłać do mnie baterię, mogę ją zrobić.
    elektro8000
    Level 14  
    Czyli co nic już nie da rady z tym zrobić? ;/
    Może jest jakaś szansa by wykonać to samemu w domu?
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Jeśli bezpiecznik jest dobry, jeśli zainicjowałeś elektronikę (oczywiście przy włączonym sys_pres), podłączyłeś I2C również z włączonym sys_pres, bateria powinna dać się odczytać. Jeśli tak nie jest to może oznaczać, że coś jest nie w porządku z samą elektroniką. Kończą mi się pomysły.
    elektro8000
    Level 14  
    Jutro jeszcze raz wszystko sprawdzę od nowa (aktualnie rozłączyłem ogniwa i odstawiłem płytkę na bok). Zrobię tak:
    1. Podepnę ogniwa do płytki- VG->VL->VM->VH->VP.
    2. Następnie rezystorem 100Ohm zewrę "P-" z "SYS".
    3. Podam na "P-" i "P+" 12V. Czy podczas próby odczytu na tych pinach ma utrzymywać się te napięcie? Wcześniej podałem tylko na 10s zaraz po przylutowaniu rezystora.

Napisałeś wcześniej, że kontroler nie łączy się z SBW i że może być zablokowany. Jeśli tak jest, to odczytać go można chyba tylko i wyłącznie w pełnej (płatnej) wersji, tak? Może dlatego nie mogę nic odczytać?

Tak z ciekawości. Od czego są piny "BATT" i "ALERT"?
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Tak jak piszesz, tyle że podczas odczytu nie może być plus 12 V podłączony do baterii, pamiętaj. Do odczytu nie musisz mieć pełnej wersji SBW, wystarczy demo.
    elektro8000
    Level 14  
    Niestety ale nadal to samo ;/
    Widać, że interfejs bynajmniej czyta wsad więc co jest nie tak?
    Czyżby walnięty był scalak?
    Baterie z innych lapków czyta bez problemu tylko z tym mam problem ;/
    Macie może jeszcze jakieś pomysły?
    Rozumiem, że wylutowanie i podpięcie się bezpośrednio pod kontroler to nadal głupi pomysł?
    Smart Battery Data Report.
    Generated by Smart Battery Workshop
    2012-08-14 21:31:14

==========BatteryData==========
    ManufacturerAccess: 1717  hex
    RemainingCapacityAlarm: 65283  mAh or 10mWh
    RemainingTimeAlarm: 65376  minutes
    AtRate: 5911  mA or 10mW
    AtRateTimeToFull: 5911  minutes
    AtRateTimeToEmpty: 5911  minutes
    AtRateOK: 5911  Boolean
    Temperature: 5911  0.1°K
    Voltage: 5911  mV
    Current: 5911  mA
    AverageCurrent: 0  mA
    MaxError: 32  %
    RelativeStateOfCharge: Demo  %
    AbsoluteStateOfCharge: Demo  %
    RemainingCapacity: 5911  mAh or 10mWh
    FullChargeCapacity: Demo  mAh or 10mWh
    RunTimeToEmpty: 5911  minutes
    AverageTimeToEmpty: 5911  minutes
    AverageTimeToFull: 5911  minutes
    ChargingCurrent: 5911  mA
    ChargingVoltage: 5911  mV
    CycleCount: Demo  count
    DesignCapacity: 5911  mAh or 10mWh
    DesignVoltage: 5911  mV
    ManufactureDate: 2100.2.22  y.m.d
    SerialNumber: 61526  number
    ManufacturerName: đô?š
    DeviceName: đô?š
    DeviceChemistry: đô?š
    ManufacturerData: 56F01818181818181818181818181818  hex
    OptionalMfgFunction5: 56F01818181818181818181818181818  hex
    OptionalMfgFunction4: 56F00000000000000000000000000000  hex
    OptionalMfgFunction3: 56F00000000000000000000000000000  hex
    OptionalMfgFunction2: 56F00000000000000000000000000000  hex
    OptionalMfgFunction1: 56F00000000000000000000000000000  hex
    ==========BatteryMode==========
    Internal Charge Controller not Supported
    Primary or Secondary Battery Function not Supported
    Battery OK
    Internal Charge Control Enabled
    Battery operating in its secondary role
    AlarmWarning broadcasts to Host and Smart Battery Charger Disabled
    ChargingVoltage and ChargingCurrent broadcasts to Smart Battery Charger Disabled
    Report in 10mW or 10mWh
    ==========BatteryStatus==========
    OverTemp Alarm
    Remaining Capacity Alarm
    Remainig Time Alarm
    Fully Discharged
    ==========SpecificationInfo==========
    Revision N/A
    Version 1.0
    VScale 3 (multiplies voltages by 10 ^ VScale)
    IPScale N/A
    ==========End==========

jarob
    elektro8000 wrote:
    Rozumiem, że wylutowanie i podpięcie się bezpośrednio pod kontroler to nadal głupi pomysł?

Pewnie, że głupi. To nie jest sama pamięć eeprom, tylko cały kontroler. Do działania, oprócz zasilania, potrzebuje sporo innych sygnałów. Jak go wylutujesz, to niestety nic nie uzyskasz.
    Niektóre kontrolery gdy są zablokowane nie czytają się prawidłowo po SMBus, ale tu masz BQ2085 lub BQ20857 i ten kontroler powinien dawać prawidłowe odczyty nawet jako zablokowany.
    elektro8000 wrote:
    Niestety ale nadal to samo ;/
    Widać, że interfejs bynajmniej czyta wsad więc co jest nie tak?
    Czyżby walnięty był scalak?
    Baterie z innych lapków czyta bez problemu tylko z tym mam problem ;/
    Macie może jeszcze jakieś pomysły?

Ja bym proponował sprawdzić linie SDA i SCL od gniazda baterii do kontrolera. Często są w szeregu zamontowane 2 rezystory 100 Ohm oraz dioda zenera (5,1 V lub 3,3 V) do minusa.
    Jeśli dioda będzie zwarta, to możesz uzyskać taki odczyt.
    Może też się zdarzyć uszkodzenie samego kontrolera. Wtedy pozostaje jego wymiana.
    elektro8000
    Level 14  
    Płytkę sprawdziłem na samym początku, kiedy pojawił się problem z odczytem.
    Teraz znów dokładnie pod mikroskopem sprawdziłem całość i od razu przebadałem całą linię magistrali. Wszystko jest OK. Teraz nie podobała mi się jedna dioda przy BQ ale po delikatnym wylutowaniu i zmierzeniu okazała się sprawna.
    Skoro w zasadzie zrobiłem raczej wszystko co możliwe więc wychodzi na to, że kontroler jest uszkodzony ;/
    Raczej nigdzie go nie dostanę a uszkodzonych płytek np na allegro do tej baterii aktualnie nikt nie sprzedaje ;/
    jarob
    Możesz podesłać płytkę do mnie, mam gdzieś taki kontroler na innej płytce.
    krzychu1985^

Level 28  
    Bez hasła nie da się nic zrobić. Nawet jakbyś ściągnął hasło to zapis wersją demo tego układu nie będzie możliwy.