Witam
Pozwolę sobie odświeżyć temat gdyż ja także mam problem ze zresetowaniem kontrolera w tej baterii.
Na początku proszę o wyrozumiałość, ponieważ robię to po raz pierwszy, jednak wcześniej przeczytałem FAQ oraz inne pokrewne tematy.
Tutaj
Link znajduje się podobny temat jednak nie został on, tak jak tutaj do końca rozwiązany.
Po otworzeniu obudowy zauważyłem, że 1 akumulator jest uszkodzony więc kupiłem 4szt nowych ogniw 3,7V/2200mAh.
Następnie chciałem sczytać pamięć. Złożyłem interfejs (sprawny, ponieważ przede mną kolega z niego korzystał). Najpierw przylutowałem przewody do złącza baterii ("P-", "DAT" i "CLK"), następnie po nie do końca udanej próbie podpiąłem się bezpośrednio do pinów BQ2085(rozłączone już ogniwa): 6-SCL, 10-SDA oraz 11-GND. Przewody oczywiście nie zwierały sąsiednich nóżek- sprawdzałem pod mikroskopem.
W BE2Works.2.82.2 mam:
Natomiast w SBWorkshop 3.71:
W tym programie nie do końca wiem co wybrać z listy "Chip" ponieważ na niej nie ma oznaczenia tego układu, za to jest w opcji "Integrated FLASH Reset".
Wszystkie powyższe czynności wykonałem, tak jak wcześniej napisałem na złączu baterii jak i na samym kontrolerze. W obu przypadkach mam to samo.
Czyżby sterownik był jakoś zablokowany, że nie mam dostępu do jego pamięci?
Aktualnie bateria z nowymi zamontowanymi ogniwami nie startuje. Brak sygnalizacji ładowania w lapku. Wyłącza się od razu po odłączeniu zasilacza.
W BatteryMon oraz w systemie nie znajduje baterii.
Płytka wcześniej była sprawna- bezpiecznik nie jest przepalony.
Jak wygląda sprawa z napięciem na pinach "P-" i "P+" w tej baterii? Czy 14V powinno być cały czas na złączu czy jest to jakoś załączane przez kontroler (oznaczenia np "ID" nie ma).
Proszę o pomoc i doradztwo w tej sprawie.
Dziękuję