logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niekompatybilność pamięci SDRAM 128MB 133MHz na płycie ECS K7S5A

kRiS001 08 Gru 2004 08:24 1428 12
REKLAMA
  • #1 1044972
    kRiS001
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam

Mały problem z pamięciami SDRAM...
    dwie kości po 128MB i 133Mhz nie chcą z sobą współpracować
    jedna to Samsung a druga niewiadomego pochodzenia
    100 czy 133 komputer po kilku minutach zawsze sie wiesza (czasem nie wystartuje)
    osobno działają bez problemu
    na K7VZA działały razem tez bez zadnego problemu

Mozna coś zrobić zeby poszły razem ?
  • REKLAMA
  • #2 1044979
    Baximus
    Poziom 17  
    Zrób upgrade Biosu, zamień pamięci miejscami w slotach.
  • REKLAMA
  • #3 1045010
    kRiS001
    Poziom 13  
    Pamieci były zamieniane miejscami i nie pomogło...
    wgrany najnowszy bios jaki był na stronie ECS'a i tez nic...
  • #4 1045116
    Vincentos
    Poziom 12  
    z rok temu tez tak mialem kości jedna 100MHz druga 133MHz na tej samej płycie :( porażka w każdym calu upgrade BIOSu, zamiana miejscami kości, czyszczenie gniazd i kości, grzebanie w BIOSie, reset BIOSu, znowu grzebanie, zdenerwowałem się sprzedałem kości SDR i kupiłem sobie 512DDR'ków i hula. Moim zdaniem jet to że płyta ECS K7s5a nie trawi kości o różnych częstotliwościach, właściwie to ta płyta jest wogóle wielką zagadką, chyba zależnie od jej "samopoczucia" :) raz działa bez zarzutów a raz... o zgrozo :)
    Pozdrawiam!!
  • #5 1045117
    reven18
    Poziom 12  
    miałem też kiedyś taki problem okazało się że jesdna kość RAmu jest walnięta, uważaj żeby ci się płyta główna nie spaliła bo mi się tak stało jakiś zwarcie się zrobilo i poszła!!! Ubgrad biosu tu nic nie pomoże!! PZDR
  • #6 1045126
    kRiS001
    Poziom 13  
    Kości na 100% sprawne bo komp chodzi zarówno na jednej jak i na drugiej tylko osobno, nie chcą działać razem
    Obie kości są tej samej czestotliwości (133) tylko zmiana na 100 tez nic nie pomogła
  • #7 1045258
    szpila
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    tak to jest z k7s5a. Slabo pracuje gdy ma obsadzone obydwa gniazda SDRAM. Masz dwa wyjscia. Albo zamienic te 2 128'ki SDRAM na jedna 256 SDRAM, albo przeniesc sie na DDR'y
  • REKLAMA
  • #8 1045306
    SylWo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Na k7s5a SDRAMy wsadzane parami rzeczywiście mogą się gryźć. Zasada jest taka: 2 kostki tak, ale jednego producenta. Sugeruję jak najszybsze pozbycie się tych archaików i kupienie DDR-ek.

pozdr
  • REKLAMA
  • #9 1046263
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    No i moja opinia o K7S5A po raz kolejny się potwierdza. Wielokrotnie pisałem, że to niestabilny złom i dostawałem po głowie od forumowiczów, którzy uparcie twierdzą, że to dobra płyta.
    Tak jak ty miałem kiedyś też K7VZA i była to względnie dobra płyta, o niebo lepsza od K7S5A.

Wnioskuję, że na tej płycie te kości razem nie pójdą. DDR-ami się na niej nie bawiłem, bo doszedłem do wniosku, że koniecznie trzeba zmienić płytę. Teraz mam Gigabyte'a i jest :sm16:
  • #10 1046703
    kRiS001
    Poziom 13  
    Niestety, po całym dniu wali z płytą... na SDR niepójdzie
    są wogóle jakieś szanse że na DDR pójdzie bez problemów ?

ta płyta chyba ma jedną zalete - niska teperatura pracy

Dzieki za wszystkie odpowiedzi
  • #11 1047215
    szpila
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    W mojej K7S5A siedzi 512MB DDR333 i jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby system sie powiesil, no chyba ze z mojej winy ;) mowie o win2k.
  • #12 1061280
    dsign
    Poziom 11  
    Witam

Spróbuj ustawić na piechotę parametry pamięci w biosie.
    Zacznij od wysokich wartości i krok po kroku zmiejszaj je.
    Jeżeli są sprawne to na 99% pójdzie stabilnie.
  • #13 1061294
    SylWo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Uświadamiam kolegę dsign że w biosie do k7s5a możliwości zmiany ustawień pamięci są dosyć mizerne... No, chyba że się "piracki :) " bios wgra...

pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niekompatybilności dwóch kości pamięci SDRAM 128MB 133MHz (jedna Samsung, druga nieznanego producenta) na płycie głównej ECS K7S5A. Pamięci działają poprawnie osobno, ale razem powodują zawieszanie się systemu lub problemy z uruchomieniem, niezależnie od ustawienia częstotliwości (100 lub 133 MHz). Próby rozwiązania problemu obejmowały aktualizację BIOS-u, zamianę kości miejscami, czyszczenie gniazd i reset BIOS-u, jednak bez skutku. Użytkownicy wskazują, że płyta ECS K7S5A ma problemy ze stabilnością przy obsadzeniu obu slotów SDRAM, zwłaszcza gdy kości pochodzą od różnych producentów lub mają różne parametry. Zalecane rozwiązania to użycie jednej kości 256MB SDRAM zamiast dwóch 128MB lub przejście na pamięci DDR, które na tej płycie działają stabilniej. Płyta K7S5A jest oceniana jako niestabilna i problematyczna w obsłudze pamięci SDRAM, a lepszą alternatywą jest np. płyta ECS K7VZA lub modele Gigabyte. Można próbować ręcznie ustawiać parametry pamięci w BIOS-ie, ale możliwości konfiguracji są ograniczone. Ogólnie rekomenduje się wymianę pamięci na DDR lub zmianę płyty głównej dla poprawy stabilności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA