logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A - Czarny ekran przy zmianie częstotliwości RAM z 100 na 133MHz

/|\Atari 04 Gru 2005 23:44 1017 4
REKLAMA
  • #1 2054599
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam

Właśnie dzieciakowi złożyłem komputer w nim mam tą płytke razem z Durakiem 1.3Ghz. W płycie siedzi pamięć SD 256Mb PC133 (bx, dwustronna) która spokojnie chodziła na FSB 155Mhz. Wszystko jest pod kontrolą WinXP Pro. Sprawa wygląda tak, że w momencie zmiany częstotliwości pamięci ze 100 na 133Mhz komputer włącza się normalnie, widać, że system się ładuje i kiedy ma się pojawić ekran "Zapraszamy" (czy tam pulpit) wyskakuje czarny ekran (nie, monitor się nie wyłącza) i w tym momencie kompa można tylko i wyłącznie wyłączyć bo nic się nie zrobi. Na 100Mhz wszystko idzie ładnie. Potem podłożyłem DDR'a 256Mb 400Mhz, tu z kolei poszedł na taktowaniu (już podwójnym oczywiście) 133Mhz ładnie. Odpadają niekompatybilności i zasilanie.

Mój pomysł jest taki, że płytka nie radzi sobie z asynchronicznymi częstotliwościami i w dodatku nieparzysta kontra parzysta.

Czekam na wasze pomysły.
  • REKLAMA
  • #2 2054679
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    A pamięć testowałeś programem Memtest?
    Piszesz też:
    Cytat:
    płytka nie radzi sobie z asynchronicznymi częstotliwościami i w dodatku nieparzysta kontra parzysta.

Co oznacza stwierdzenie parzysta kontra nieparzysta?
    Czyżbyś obie (SDRAM i DDRAM) włożył razem?
    W manualu wyraźnie jest napisane, .że nie wolno stosować DDRAM i SDRAM razem. Wyjaśnij to.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2055250
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Twój pomysł jest dobry. K7S5A bardzo często źle radzi sobie z pamięciami pracującymi asynchronicznie. Jest to płyta bardzo wrażliwa na takie rzeczy, wykonana przez producenta dosyć oszczędnie. Wynika to prawdopodobnie z nieco innego terminowania pamięci niż jest w specyfikacji chipsetu. Należy znaleźć ustawienia stabilne i zapomnieć, o tym, że mogło by być trochę szybciej. W starszych postach, takich mniej więcej sprzed dwóch lat jest dużo informacji o tych płytach. Wielu użytkowników miało z nimi problemy. Najczęstszym było samoistne resetowanie ustawień BIOSa. Ja używałem tej płyty przez ok. rok i byłem zadowolony.
  • REKLAMA
  • #4 2055408
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    :arrow:/|\Atari
    Czy zmieniał kolega pamięci te które się wieszają na inne SDR / ??
  • #5 2056059
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Ta pamięć SDR Pc133 256Mb chodziła jak marzenie przy FSB 155Mhz na płycie Solteka z Pentiumem !!! 500@775Mhz a tu problem z domyślną częstotliwością jest, więc z tego powdu nie chciało mi się z nią bawić mem-testem... zrobie to, ale za pare dni.

Do K!ller:
    Parzysta kontra nieparzysta czyli 100Mhz procka na 133Mhz pamięci (definitywna asynchronika). Poza tym dla mnie to jasne, że się nie miesza tak pamięci... bo formalnie to niemożliwe... ale w praktyce nieraz wychodzi... Poza tym wystarczy wyraźniej doczytać i wyjdzie że nie mieszałem pamięci... No i na koniec - jeśli bym mieszał, to bym był potem świadom, że w takiej sytuacji nie należy marudzić, że nie chodzi ;].
REKLAMA