logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić, kto ogląda obraz z mojej kamery IP przez internet?

sebo1313 15 Lis 2011 08:20 10473 19
REKLAMA
  • #1 10140364
    sebo1313
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam ! Mam podłączoną kamerę IP jak na schemacie - w jaki sposób mogę sprawdzić kto i z jakiego IP w danym momencie patrzy z zewnątrz. Mam dostęp do routera i kamery (nie jestem asem w tych sprawach) - mógłby mi ktoś w miarę jasny sposób powiedzieć jak to sprawdzić. Pozdrawiam
    Jak sprawdzić, kto ogląda obraz z mojej kamery IP przez internet?
  • REKLAMA
  • #2 10140390
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Podaj model kamery. Często w logach kamery jest podany adres zewnętrzny do którego jest wysyłany strumień bądź login użytkownika, który jest zalogowany na kamerę.
  • #3 10140426
    sebo1313
    Poziom 10  
    PLANET ICA-107
  • #4 10140582
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    Z instrukcji wynika, iż w logach jest pokazane kto się kiedy zalogował na kamerę. Zaloguj się na kamerę poprzez www i w zakładce Log będzie wyświetlona data zalogowania użytkownika. Oczywiście problemem jest gdy wszyscy korzystają z tego samego konta.
  • REKLAMA
  • #5 10140613
    sebo1313
    Poziom 10  
    sprawdzałem już te logi - ale tam jest tylko pokazane jeżeli ktoś loguje się z poziomu przeglądarki a jeżeli korzysta z jakiegoś innego programu to nie.... nie wszyscy korzystają z tego samego konta (jest kilka)... da radę jakoś to sprawdzić "inaczej"
  • REKLAMA
  • #6 10140909
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    jesteś pewny, iż logowanie z programu nie zostawia śladu w logach?
  • #7 10140947
    sebo1313
    Poziom 10  
    w 100% i dlatego nie wiem jak to rozgryźć
  • #8 10992705
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    A czy router nie posiada logów? Możesz podmienić router na np. Mikrotika (jest pełno tutoriali na sieci jak go skonfigurować) i tam będziesz miał to co potrzebujesz w postaci adresu IP oraz godziny.
  • #9 10992847
    sebo1313
    Poziom 10  
    Witam,
    dzięki za odp - niestety nie mogę zmienić tego routera a w tym nie ma niestety logów - czy nie ma innego sposobu ?
  • #10 10992911
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    aby kontrolować zewnętrzne adresy raczej nie.
  • #11 10993031
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4183
    Po pierwsze, zorientować się, czy któreś urządzenie zapamiętuje połączenia do kamery. Nie powinno być różnicy
    między połączeniami z przeglądarki i innych programów, a co najwyżej, co ktoś ściąga z kamerki (obraz, status).
    Jak się nie do w taki sposób, to można skonfigurować router tak, by kierował przychodzące połączenia najpierw
    do komputera, a komputer - by odsyłał informację przekierowującą na kamerę, wtedy komputer może zapisać IP.
    Wreszcie można włączyć komputer z dwiema kartami między kamerę i router, z programem rejestrującym IP...
  • #12 10993225
    sebo1313
    Poziom 10  
    dzięki za odp
    najgorsze jest to że nie mogę nić zmieniać na routerze ani mieszać z kartami sieciowymi i nie jestem aż tak bardzo obeznany w temacie (powiedzmy tak średnio) - mógłbym prosić o jakieś wskazówki od czego zacząć, co zrobić (sprawdzałem router i na 99,9% nie ma tam logów) ?
  • #13 10994058
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Jak dotąd nie opisałeś swojej konfiguracji - czy adres IP widoczny poprzez router jest taki sam, jak ustawiony
    na kamerze, czy inny? Jakoś to musiało być skonfigurowane w routerze, zwykle robi się tak, że router nadaje
    adresy IP urządzeniom lokalnym (i zwykle to są adresy np. 192.168.1.x), a sam dostaje adres IP od dostawcy
    Internetu (i to nie jest adres typu 192.168.1.x, a np. 192.168.90.87, albo nawet nie 192.168.x.y - takie adresy
    nie mogą być używane w Internecie, i jeśli dostawca Internetu daje ci adres np. 192.168.90.87, to i tak masz
    jeszcze inny adres, "prawdziwy", a jakiś router u dostawcy tłumaczy go na adres, który otrzymujesz).
    Żeby ktoś mógł połączyć się z kamerą, w konfiguracji twojego routera musi być wpisane coś w stylu "jeśli jest
    połączenie do portu 'p', to przekieruj je na kamerę"; jeśli zamiast kamery wpiszesz tam twój komputer, to on
    dostanie to połączenie, będzie mógł ściągnąć obraz z kamery i go przesłać, przy okazji rejestrując IP.
    Jest z tym tylko taka niewygoda, że komputer musi być cały czas włączony - inaczej obrazu nie będzie...
  • #14 10994447
    sebo1313
    Poziom 10  
    a wiec jeżeli dobrze zrozumiałem to u mnie jest tak że aby wejść na kamerę z komputera do którego jest podłączona wpisuje 192.168.X.X:XXXX a z zewnątrz 90.20.X.X:XXXX - nie wiem czy to w czymś pomogło i co dalej ?
  • #15 10994672
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Pewnie w konfiguracji routera jest wpisane, że ma przekazywać połączenia na port XXXX do kamery.
    Jeśli umiesz znaleźć i zmienić ten wpis, to możesz przekierować połączenia przychodzące na komputer.
    Czy to XXXX jest takie samo w adresie zewnętrznym i lokalnym? Może być i zwykle jest, ale nie musi.
  • #16 10994838
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Skoro nie możesz mieszać nic na routerze ani na komputerze to chyba nic nie zrobisz, bo przecież nie możesz zrobić nic.
    _jta_ niewiele da mu przekierowanie żądania na komputer, potem na kamerę będzie bardzo ciężko to przekierować.

Albo podmianka routera na inny, albo nie wiem co - mało która kamera loguje zdarzenia innych serwerów niż http(zwłaszcza podjęcie strumienia rstp).
  • REKLAMA
  • #17 10995028
    sebo1313
    Poziom 10  
    tzn. mogę coś tam zrobić głównie na kompie tylko tak żeby nikt nic nie wyczaił....

_jta_ to XXXX jest takie samo na zewn i wewn IP
  • #19 10995736
    sebo1313
    Poziom 10  
    ok dzięki za odp
    czyli zostaje tylko taka opcja (bo szczerze mówiąc wolałbym routera nie ruszać no ale skoro nie ma innej opcji...)
    ewentualnie mógłbym prosić o bardziej łopatologiczne opisanie tej konfiguracji ?
  • #20 10996056
    _jta_
    Specjalista elektronik
    iptables -t nat PREROUTING -p tcp --dport port_kamery ! -s IP_kamery -j LOG (i ewentualnie opcje logu)
    iptables -t nat PREROUTING -p tcp --dport port_kamery ! -s IP_kamery -j DNAT --to-destination IP_kamery
    Być może będzie jeszcze potrzebne: iptables -t nat POSTROUTING -d IP_kamery -j MASQUERADE
    - ale trzeba spróbować najpierw bez maskarady, może będzie działać i mniej obciążać komputer.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące monitorowania, kto ogląda obraz z jego kamery IP PLANET ICA-107. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie logów kamery, które mogą zawierać informacje o zalogowanych użytkownikach, jednak użytkownik zauważył, że logi nie rejestrują połączeń z programów innych niż przeglądarka. Proponowano również sprawdzenie logów routera, ale użytkownik nie miał możliwości zmiany routera ani jego konfiguracji. Wskazano na możliwość przekierowania połączeń na komputer, co pozwoliłoby na rejestrowanie adresów IP. Ostatecznie, użytkownik został poproszony o bardziej szczegółowe instrukcje dotyczące konfiguracji, aby móc monitorować połączenia bez ingerencji w router.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA