logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyszczenie bufora portu com (kontrolka serialport)

tomijerry 15 Lis 2011 08:58 2781 2
  • #1 10140448
    tomijerry
    Poziom 11  
    Witam.
    Wspólnie z użytkownikami forum napisałem program do odczytu stanu licznika energii. Program chodzi dobrze do momentu gdy zapełni się bufor. Pomaga wtedy restart programu. W jaki sposób można wyczyścić bufor w poniższym.
    Poniższy kod jest z pewnymi dodatkami mająceymi na celu restart programu z innej aplikacji.

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Pomocny post
    #2 10141628
    Luklukowaty
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    1) Najpierw szukamy w google słowa kluczowego SerialPort.
    2) Klikamy na pierwszy link z MSDN dotyczący klasy SerialPort
    3) Na liście dostępnych metod mamy dwie nas interesujące:
    3.1) DiscardInBuffer
    3.2) DiscardOutBuffer

Propozycja abyś nie korzystał z timera, tylko z eventa DataReceived oraz oprogramował sobie eventa ErrorReceived.
  • #3 10144187
    tomijerry
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie za naprowadzenie. Google jest pierwszą czynnością podczas szukania czegokolwiek i jak najbradziej najpierw z niej korzystam. Szukałem w metodach kontrolki jednak nigdy bym nie miał pewności czy prawidłowo wszystko zrobiłem. Jak zwykle to bywa wszystkie odpowiedzi są proste jeśli się je zna. Nie jestem programistą a program napisałem dzięki pomocy użytkowników i pisaniem programów więcej się nie zajmowałem( nie bawiłbym się w to gdybym mógł taki program kupić). Zależało mi na takiej podpowiedzi gdyż wiem teraz co mam użyć i że będzie to prawidłowe. Dlatego jeszcze raz wielkie dzięki.
REKLAMA