logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odtworzyć lub naprawić niekompletne pliki mp4?

Czasami 17 Lis 2011 12:51 7572 8
REKLAMA
  • #1 10148718
    Czasami
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Mam następujący problem. Otóż jeżeli film w formacie mp4 (niezależnie od kodeka użytego do kompresji) jest niekompletny żaden odtwarzacz nie jest w stanie go otworzyć. Wszystkie pozostałe formaty (wmv, avi, mkv, mpg ...) odtwarzane są bez problemu aż do miejsca gdzie następuje koniec pliku. Czy ktoś zna sposób na odtwarzanie niekompletnych plików mp4 lub ich naprawę tak, by standardowe odtwarzacze je obsługiwały?
  • REKLAMA
  • #2 10151518
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2236
    Sprawdź ten soft i ewentualnie odpowiednie kodeki , a próbowałeś może konwertować te uszkodzone pliki do avi lub inne formaty ?
  • REKLAMA
  • #3 10164506
    Czasami
    Poziom 17  
    Przepraszam, zauważyłem, że nie każdy niekompletny plik w kontenerze mp4 nie da się odtworzyć. Niektóre idą. Jeszcze nie rozgryzłem od czego to zależy. Raczej nie od kodeków, gdyż ten sami film w całości chodzi bez problemu. Gdy otwieram wspomniane pliki np. w KMPlayer, wyskakuje komunikat, że odtwarzacz nie mógł znaleźć odpowiedniej kombinacji filtrów. Może tu coś da się zdziałać?
  • #4 10168284
    Czasami
    Poziom 17  
    Dla uściślenia: komunikat kmplayer brzmi "nie znaleziono kombinacji filtrów do zrenderowania strumienia". I czywiście jest sugestia by pobrać kodeki. Jak jednak już pisałem problem prawie na pewno nie tkwi w kodekach, gdyż film, gdy jest w całości, na tym samym zestawie kodeków chodzi bez problemu. Może więc jest to kwestia odpowiedniej naprawy indeksu pliku. Niestety nie dotyczy to avi czy wmv, do naprawy których jest mnóstwo programów. Jest to nieszczęsny mp4.
  • REKLAMA
  • #5 10168339
    re14sato
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Ja do takich plików używam windows media player classic i jeszcze mnie nie zawiódł.
  • #6 10168477
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Polecam wypróbować program VLC media player, odtwarza nawet niekompletne pliki i ma swoje kodeki.
  • #7 10172431
    Czasami
    Poziom 17  
    re14sato napisał:
    Ja do takich plików używam windows media player classic i jeszcze mnie nie zawiódł.

Niestety ten program też sobie nie radzi.

Dra98 napisał:
    Polecam wypróbować program VLC media player, odtwarza nawet niekompletne pliki i ma swoje kodeki.

VLC, chociaż jest lepszy od media player classic też nie daje rady. Najlepszy na razie do odtwarzania filmów (szybkość, wszechstronność) jest Kmplayer. Również posiada własne kodeki. Niestety, niekompletnych filmów mp4 nie odtwarza. Sądzę, że jest to problem z organizacją danych w tym kontenerze(mp4). Szukam więc sposobu by to ominąć.
  • REKLAMA
  • #8 10224655
    Czasami
    Poziom 17  
    Wypróbowałem HD Video Repair Utility i niestety nic z tego. Owszem film obrabia, ale nie naprawia. Co gorsza Kmplayer na tak "naprawionym" filmie wiesz się i dość skutecznie blokuje kompa. Przyznam, że zaczynam tracić nadzieję. Wciąż nie rozumiem dlaczego tan sam film kompletny jest odtwarzany bez problemu, a częściowy nie. To mi wygląda na jakieś problemy z nagłówkiem, indeksem...
    Może jest jakiś sposób na "ręczne" naprawienie lub zmiana nagłówka.

Czekam na Wasze wskazówki.

I jeszcze jedno - gdy próbuję załadować uszkodzony film mp4 do VirtualDub pojawia się komunikat "no moov box error".
  • #9 10224816
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Wrzuć gdzieś taki filmik albo prześlij. Zobaczę co da się zrobić

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemie odtwarzania i naprawy niekompletnych plików MP4. Zauważają, że standardowe odtwarzacze, takie jak KMPlayer i VLC, nie radzą sobie z tymi plikami, mimo że pełne wersje filmów działają bez problemu. Pojawiają się sugestie dotyczące konwersji plików do innych formatów, takich jak AVI, oraz użycia różnych programów do naprawy, jednak wiele z nich, w tym HD Video Repair Utility, nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Użytkownicy podejrzewają, że problem może leżeć w nagłówku lub indeksie pliku MP4. Wspomniano również o komunikatach błędów, takich jak "no moov box error" w VirtualDub, co sugeruje problemy z organizacją danych w kontenerze MP4.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA